Klikken doet kicken
Roeselare zet in op bewustwording rond gamen en schermtijd.
We kunnen schermen niet meer uit ons dagelijks leven bannen: met Spotify in de oren een app’je sturen om te melden dat we te laat zijn, enkele uurtjes gamen met vrienden van over de hele wereld, WhatsApp, Instagram en Facebook checken,…
Voor heel wat volwassenen en jongeren een dagelijkse realiteit. Maar is zo veel schermtijd wel gezond? Kun je verslaafd raken aan gamen of aan je smartphone? En wat doet al dat schermgebruik met ons brein?
Uit de laatste leerlingenbevraging van de Roeselaarse scholen blijkt dat het gamen heel sterk aanwezig is in de eerste graad van het secundair onderwijs Dit brengt problemen teweeg waar de scholen niet onmiddellijk een antwoord op hebben of vinden. Scholen stellen terecht de vraag hoe ze hier op moeten reageren.
Stad Roeselare wil hier een antwoord op bieden: vanaf schooljaar 2019-2020 gaan de preventiewerkers van CGG Largo aan de slag met de leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs in Roeselare rond schermtijd en gamen.
We trekken naar de jongeren met een positief verhaal: gamen en schermtijd maken sowieso deel uit van de vrije tijd bij jongeren en dit is op zich geen probleem zolang we er op een verantwoorde manier mee omgaan. Samen met vzw De Sleutel ontwikkelde CGG Largo een 4 uur durende klassessie voor de leerlingen: Klikken doet kicken.
Vanuit de deelnemende scholen zullen er ook ouderavonden georganiseerd worden. VTI Roeselare bijt alvast de spits af en waarna de andere Roeselaarse scholen vanaf januari 2020 aan zet zijn.
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat & Duurzaamheid, Gezondheids- & Armoedebeleid, Diversiteit & Gelijke Kansen en Integratie
Botermarkt 2 - 051 26 21 04
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare