Leeskriebel stimuleert voorlezen bij gezinnen
Stad Roeselare zet in de loop van het schooljaar in op diverse taalstimuleringsprojecten. Eén hiervan is ‘de leeskriebel’. Vrijwilligers gaan voorlezen bij kleuters aan huis. Het is hierbij de bedoeling om ouders te stimuleren om zelf voor te lezen.
De leeskriebel bestaat reeds sinds 2010 en kon al rekenen op zo’n 150 deelnemende gezinnen. Vrijwilligers gaan zeven weken lang, één keer per week langs bij hetzelfde gezin. We organiseren twee keer in een schooljaar zo’n leeskriebelreeks (najaar/voorjaar). De Leeskriebel is gratis. We kunnen gemiddeld rekenen op zo’n 6 vrijwilligers en een 4-tal studenten. Maar onze deur staat steeds open voor nieuwe gemotiveerde vrijwilligers om ons team te versterken.
Er werden ‘leeskriebeltassen’ gemaakt met een voorleesboekje en wat spelletjes en opdrachten om het verhaal te versterken en te laten beleven. Deze tassen zijn gemaakt volgens taalniveau/leeftijd van het kind. Het voorleestasje blijft een week bij het gezin zodat de ouders samen met hun kinderen het boekje kunnen lezen, de opdrachtjes uitvoeren. We willen op die manier ouders stimuleren om zelf voor te lezen. Als afsluiter van de leeskriebelweken brengen we een bezoek aan ARhus zodat de gezinnen sneller toegang kunnen vinden tot boekjes, materialen, enz.
Sinds kort is ARhus de uitvalsbasis voor de vrijwilligers-voorlezers. Tijdens een rondleiding kregen ze uitleg over de themacollectie (waar de leeskriebeltasjes ondergebracht zijn) en een toelichting bij het aanbod voor kleuters op de tweede verdieping van ARhus.
Voor dit project werken we samen met de scholen die de gezinnen rekruteren. Zij bepalen of een gezin al dan niet in aanmerking komt. We richten ons vooral op kinderen die het met taal wat moeilijker hebben. De scholen krijgen een oproep om gezinnen en kinderen aan te spreken. Het brugteam bezoekt de gezinnen om het project uit te leggen. Vrijwilligers gaan daarna bij het gezin langs om voor te lezen.
-
Tom Vandenkendelaere
Schepen van Omgevingsvergunningen & stadsontwikkeling, Onderwijs, Patrimonium en Wijkhuizen
Botermarkt 2 - 051 26 21 02
tom.vandenkendelaere@roeselare.be -
Dirk Lievens
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 051 26 22 15
dirk.lievens@roeselare.be -
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat & Duurzaamheid, Gezondheids- & Armoedebeleid, Diversiteit & Gelijke Kansen en Integratie
Botermarkt 2 - 051 26 21 04
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare