Pluk lekkers #VANRSL
Ken je dat? Het genot om met je snoet in de zon zoet fruit te plukken? Ook de Stad heeft het begrepen en start daarom dit najaar al met de aanleg van twee pluktuinen in de Oude Stadenstraat en de Piljoenstraat. Nieuwe tuinbouwtechnieken worden er gecombineerd met educatieve pakketten, maar uiteraard ook met puur en (h)eerlijk genieten!
Je moet niet langer op het platteland wonen om zelf je groentjes te kweken. Of je nu een kleine stadstuin of enkel een balkon hebt: de frisgroene courgettes en zoete aardbeien die je toelachen op sociale media, tonen aan dat het echt overal kan! Het is duidelijk: moestuinieren zit in de lift!
Samen met enthousiaste groene vingers startte de Stad een zestal jaar geleden al enkele samentuin-projecten op. Intussen zijn de samentuinen Wallemeers, ’t Elzenhof en Licht en Ruimte prachtige stukjes groen in onze stad waar mensen elkaar ontmoeten en samen moestuinieren. Ook verschillende private initiatieven ontstonden sindsdien. Samen tuinieren dus. De voordelen zijn legio: het brengt mensen samen, laat mensen buiten actief bezig zijn en het brengt hen dichter bij de aarde. ‘Aarden’: goed voor lichaam én geest. Dat je bovendien ook kan genieten van al dat gezonde lekkers, krijg je er extra bovenop. Deze succesverhalen passen ook naadloos in het streven naar lokale en gezonde voedselproductie. Beter voor de mens, maar zeker ook beter voor onze planeet.
Dat alles bracht de Stad op het idee om ook pluktuinen aan te leggen in Roeselare. De Stad vond al snel enthousiaste partners waardoor er in het najaar al gestart kan worden met de aanleg van 2 pluktuinen. Zo komt er een pluktuin op de terreinen van het biolandbouwbedrijf De Lochting in de Oude Stadenstraat en er komt een pluktuin op een stadsterrein in de Piljoenstraat. Voor deze projecten mogen we rekenen op de deskundige begeleiding van vzw Velt (pluktuin De Lochting) en van Inagro (pluktuin Piljoenstraat).
Voor beide projecten wil de Stad samen met haar partners op een vooruitstrevende manier nadenken over een duurzame invulling van de pluktuinen. Nieuwe opvattingen in de land- en tuinbouw zoals het gelaagd aanplanten van bomen, fruitbomen, struiken, gewassen zullen worden gecombineerd met bloemen en bloemenweides. Bijzonder goed voor de biodiversiteit! Tegelijk moeten de pluktuinen ook een educatieve meerwaarde hebben: jong en oud zal er kennis en ervaring kunnen opdoen over gezond voedsel, voedselproductie en –verwerking.
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat & Duurzaamheid, Gezondheids- & Armoedebeleid, Diversiteit & Gelijke Kansen en Integratie
Botermarkt 2 - 051 26 21 04
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare