Kunst in de stad start op 1 augustus

Vanaf 1 augustus start Kunst in de Stad, het tweede luik van Kunst.en.route. Een vervolg op de eerste succesvolle editie in 2018.

360590 kunst%20in%20de%20stad 30ca21 original 1596272209

Kunstwerken op verrassende locaties in het centrum van Roeselare.

Meer dan twintig sculpturen en installaties verrassen de inwoners en bezoekers van Roeselare. Een parcours van beelden dat parallel loopt met het parcours van kunstwerken aan ramen doorheen het stadscentrum. Een ontdekkingstocht vol intrigerende beelden die verwonderen.

Kunstwerken die ruimte en tijd willen vatten, soms heel concreet en dan weer heel conceptueel.

Kunstwerken die ook de tijd willen trotseren, zoals The Epitaph van Floris Boccanegra, een aluminium schijf met een drone gedropt bovenop de piramide van Gizeh.

Kunst die met lijnen de meridianen volgen over de zeeën en landgrenzen geen, zoals The Green Line van Willy Cauwelier

Bootjes als gevouwen in papier worden weerbaar in cortenstaal en voeren ons terug naar onze dromen in de kindertijd bij Klaas Ghesquière.

Een sculptuur in Gedachte, waar iedere toeschouwer zijn eigen verbeelding laat stromen, ongeremd en waar gedachten met elkaar gedeeld worden bij Eric Steyaert.

Een wereldbouw wordt een installatie van denkers, makers, dromers die samen Collectief Rauwkost vormen. En een ‘Jump for Joy’ als een vrolijke noot van Soetkin Dewulf in een bevreemdende periode.

De deelnemende kunstenaars zijn:

·        Floris Boccanegra

·        Nel Bonte

·        Carver Brown

·        Collectief Rauwkost

·        Willy Cauwelier

·        Dirk Dejonckheere

·        Greet Desal

·        Rudy Dewulf

·        Soetkin Dewulf

·        Klaas Ghesquière

·        Martine Platteau

·        Koen Roelstraete

·        Maarten Schaubroeck

·        Eric Steyaert

·        Robin Uzeel

·        Mag Vermeiren

Voor het werk van Eric Steyaert is het mogelijk voor de bezoekers om te participeren.

Hij stelt de vraag:

“Veronderstel dat dit sculptuur, jou ‘Denken’ is.

 Wat zou dan je ‘Gedachte’ zijn?

Schrijf je ‘Gedachte’ op een kaartje neer.

En stop het in de brievenbus.

De maker van dit werk zal ze ‘vrij geven’; koesteren en respecteren door ze voor te lezen. Op deze locatie. Op een dag.”. 

 

Het kaartje waar de bezoeker zijn gedachten mag opschrijven, ligt bij het werk en kan gedeponeerd worden in KOERS.

Wedstrijd

De werken op de route Kunst-in-de-Stad dingen mee in een wedstrijd, waarbij uit de drie laureaten de stad een keuze kan maken om één of meerdere werken aan te kopen. De laureaten worden gekozen via een publieksjury en een deskundigenjury.

Via het gele stembriefje kan het publiek stemmen op hun favoriete werk en zo wordt de publieksprijs bepaald. De briefjes kunnen gedeponeerd worden in de stembussen in KOERS en aan de Paterskerk. In september worden de laureaten bekend gemaakt.

De vzw Rauwkost tekent voor de organisatie i.s.m. de Stad en de Spil.

Praktisch

De expo loopt tot 31 augustus. De route is ongeveer 5 km en op 23 locaties is er een kunstwerk te zien.

Een handig plannetje met zowel de route van Kunst-aan-je-Raam (groene stippen) als Kunst-in-de -Stad (gele stippen) en het stemformulier vind je vanaf 1 augustus op www.despil.be en in Toerisme Roeselare, Polenplein 15.

Kunst in de Stad is een twee jaarlijks project voorzien in de meerjarenplanning van onze stad. Op deze manier willen we kunstenaars een kans bieden om in een participatief traject hun werk breed te tonen in deze stad en de bevolking.  Deze corona-editie vormt de tweede editie.

De eerste editie werd toevertrouwd aan de K-trolle en kon rekenen op een brede belangstelling van 75  kunstenaars van over gans Vlaanderen op 100 locaties.  https://www.standaard.be/cnt/dmf20180711_03609109

Deze tweede corona-editie focust op regionale talentvolle kunstenaars en werd door de Stad Roeselare voor uitvoering toevertrouwd aan VZW Rauwkost met steun van de Spil.

Kunst aan je Raam

Met Kunst@Raam waag je je aan een instant feel good windowshopping. 25 kunstwerken piepen achter of vanop grote en kleine ramen naar de voorbijgangers.

Je ziet er werk van:

Nel Bonte, Pieter Bostoen, Wim Carrein, Christo°, Marino Delbeke, Flore Deman, Christophe Denys, Soetkin Dewulf, Pieter Duyck, Tina Feys, Thoms Gerard, Gunter Hatherer, Cynthia Jacobs, Lectrr, Maaike Leyn, David Maertens, Karel Noyez, Klaas Rommelaere, Lobke Rondelez, Rufus, Kristof Santy, Kelly Schacht, Karolien Soete, Virginie Suriano,  Ryan Vanbelleghem, Siebe Vanderheere, Nele Verbeke, Boris Verbrugghe, Julie-Jools-Vercruysse, Kris Vercruysse, Robin Velghe, Charlot Winne.

 

Voor de realisatie sloegen de Stad, de Spil, de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en vzw Rauwkost de handen in elkaar.

Volg het parcours met het kunst.en.route- plan. Je herkent de kunstige etalages aan het ‘kunst.en.route’ bordje.

Contactpersonen

Soetkin Dewulf, vzw Rauwkost – 0475 36 69 76 Dirk Cornelis, directeur De Spil – 051 26 57 07 – dirk.cornelis@despil.be

  • Medium square cbs dirk lievens

    Dirk Lievens

    Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
    Botermarkt 2 - 051 26 22 15
    dirk.lievens@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Botermarkt 2
8800 Roeselare