Warme dagen op komst: wees voorzichtig

Het KMI voorspelt vandaag en de komende dagen temperaturen rond 30°C. Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen. Om die reden werd de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan geactiveerd. 

360739 digitaal%20scherm%20warmedagen 1 810d2c original 1596621236

De Stad Roeselare roept dan ook op om extra voorzichtig te zijn en zowel zorg te dragen voor jezelf als voor elkaar. Een boodschap die we dit jaar niet voor de eerste keer uitdragen.

 

Hierbij enkele gouden regels:

 

-      Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

In de woonzorgcentra van Motena wordt er ook extra op toegezien dat de senioren voldoende drinken, verkoeling krijgen en worden de activiteiten aangepast. Ook door de thuiszorg gaat extra aandacht naar de ouderen die nog thuis wonen.   

 

-      Wees voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt, hou de weersvoorspellingen in de gaten en smeer op tijd zonnecrème.

 

-      Verkoeling

Zorg voor voldoende verkoeling en blijf, indien mogelijk, binnen op het warmste moment van de dag. Hoe verleidelijk ook, het is ten stelligste verboden om verkoeling te zoeken door te gaan zwemmen in de Ronde Kom, het Kanaal of in bufferbekkens. De veiligheid kan hier geenszins gegarandeerd worden.

 

-      Wanneer hulp zoeken?

Symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, bel je huisarts.

Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? bv. braken, overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Bel dan meteen de spoeddienst. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

 

Je kan ook steeds terecht op het gratis nummer 1788 van de Stad Roeselare.

 

Meer informatie: www.warmedagen.be

 • Medium square cbs kris declercq

  Kris Declercq

  Burgemeester
  Algemeen stedenbeleid, Ondernemen, Veiligheid, Bestuurszaken, Communicatie en Stadsmarketing, Smart City, Wijkenbeleid en Participatie
  Botermarkt 2 - 051 26 22 01
  kris.declercq@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Botermarkt 2
8800 Roeselare