Godelieve leeft

Het project van Godelieve Leeft! is voor de Stad een pilootproject waarbij de Stad een coördinerende rol tracht op te nemen, zeker op vlak van communicatie.

Door de veelheid aan betrokken partijen bij de diverse deelprojecten (nutsmaatschappijen, studiebureaus, Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Hooglede, verkavelaars,…) is het aangewezen om de communicatielijnen goed te stroomlijnen. De Stad probeert hierin te coördineren, door veelvuldige en duidelijke afspraken te maken met de diverse partners.

De Stad hecht er veel belang aan dat de betrokken inwoners en handelaars steeds correct worden ingelicht over de plannen. De Stad blijft echter afhankelijk van de input van derden. Wanneer deze laattijdig is (afhankelijk van verschillende factoren, zoals last minute wijzigingen in de planning van de aannemer, weersomstandigheden, ..), kan het dus gebeuren dat de tijd tussen de communicatie en de start van de uitvoering vrij beperkt is.

Algemene planning wordt steeds ruim op voorhand gecommuniceerd. Bekendmaking van de microplanning (de concrete startdatum van de werken), ligt dichter bij de effectieve startdatum.

Werken warmtenet in Honzebroekstraat

Op maandag 31 augustus gaan de werken voor de aanleg van het warmtenet van start in de Honzebroekstraat. De Stad ontving op maandag 17 augustus de bevestigde planning van de aannemer van Fluvius. Onmiddellijk daaropvolgend werd er een bewonersbrief opgemaakt die vandaag, op maandag 24 augustus, bedeeld wordt bij de inwoners van de Honzebroekstraat en omgeving.

De handelszaken in de Honzebroekstraat en omgeving werden vorige week ingelicht door de stadsdiensten. De meeste onder hen kregen een persoonlijk bezoekje in hun handelszaak, waarbij uitleg werd gegeven over de fasering en de duur van de werken.

Fasering en omleiding

De werken voor de aanleg van het warmtenet zijn een volgend stuk in het tracé van het warmtenet dat loopt van aan de Zilten tot aan de site Roobaert ten noorden van de Honzebroekstraat. Een aantal belangrijke stukken van dit tracé werden reeds aangelegd, o.a. in de Biezenstraat en de Hoogleedsesteenweg.

De werken in de Honzebroekstraat zullen gebeuren in 4 opeenvolgende fases. Telkens wordt een bepaald stuk afgesloten voor het verkeer in beide richtingen. Door in fases te werken, houdt de Stad rekening met een maximale bereikbaarheid van de wijk en om de werken in zo’n veilige mogelijke omstandigheden te kunnen laten verlopen.

Het gemotoriseerd verkeer volgt een omleiding. Te voet of met de fiets aan de hand kan je steeds langs de werfzone wandelen op het voetpad. Per fase wordt het wegdek van de rijweg en de parkeerstrook na de werken in asfalt hersteld, dit in afwachting van de riolerings- en wegeniswerken die voorzien zijn om in het voorjaar van 2021 te starten.

Concreet – fasering aanleg warmtenet vanaf 31 augustus.

1.       Vanaf 31 augustus 2020 (gedurende 2 weken)

Aanleg van het warmtenet in de rijweg vanaf de Biezenstraat (inclusief aansluiting op traject in Biezenstraat) tot aan de Lakenstraat.

Op het kruispunt van de Honzebroekstraat en de Biezenstraat is er een tijdelijke onderbreking met éénrichtingsverkeer. Het verkeer komende vanuit de Honzebroekstraat kan enkel linksaf richting Biezenstraat. De Honzebroekstraat bereik je via de Hoogleedsesteenweg en de Beekstraat.

2.       Vermoedelijk vanaf 14 september 2020 (gedurende 2 weken)

Aanleg van het warmtenet in de rijweg vanaf de Lakenstraat tot aan Biezenhof A.

De Honzebroekstraat is ter hoogte van de Lakenstraat tot aan Biezenhof A in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Een omleiding wordt voorzien. De Honzebroekstraat tussen de Biezenstraat en de Lakenstraat is terug beschikbaar voor plaatselijk verkeer.

3.       Vermoedelijk vanaf 28 september 2020 (gedurende 2 weken)

Aanleg van het warmtenet in de rijweg vanaf Biezenhof A tot de Lijnwaadstraat.

De Honzebroekstraat is vanaf Biezenhof A tot aan de Lijnwaadstraat in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Een omleiding wordt voorzien. De Honzebroekstraat tussen de Biezenstraat en Biezenhof A is terug beschikbaar voor plaatselijk verkeer.

4.       Vermoedelijk vanaf 14 oktober 2020 (tot eind november)

Aanleg van het warmtenet in de rijweg vanaf de Lijnwaadstraat tot aan de Jacobus Vermanderstraat.

De Honzebroekstraat is vanaf de Lijnwaadstraat tot aan de Jacobus Vermanderstraat in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Een omleiding wordt voorzien. De Honzebroekstraat tussen de Biezenstraat en de Lijnwaadstraat is terug beschikbaar voor plaatselijk verkeer.

Deze informatie is ook beschikbaar op www.godelieveleeft.be. De Stad kiest er voor om eerst de handelaars en inwoners te verwittigen, en onmiddellijk daarna de informatie ook digitaal ter beschikking te stellen.

Werken warmtenet Biezenstraat en Hoogleedsesteenweg bijna klaar

De werken voor de aanleg van het warmtenet in de Biezenstraat zijn ondertussen ook zo goed als beëindigd. Op 3 en 4 september wordt de nieuwe toplaag in asfalt uitgevoerd, waardoor de Biezenstraat die dagen wordt afgesloten voor het verkeer in beide richtingen tussen de Hoogleedsesteenweg en de Weidestraat. De inwoners ontvangen hier deze week nog een bewonersbrief over. Vanaf 5 september wordt de Biezenstraat terug volledig open gesteld.

Hoogleedsesteenweg is vanaf woensdagavond e.k.. terug open in beide richtingen. Zoals voorzien, zullen er dus geen gelijktijdige werken doorgaan in de Hoogleedsesteenweg en de Honzebroekstraat, 2 belangrijke verkeersassen in de Godelievewijk.

Infomomenten

Na de grote infomarkt van 16 september 2019 die de lancering van Godelieve Leeft! betekende, zijn er al verschillende infomomenten doorgegaan, waarbij specifieke werken werden toegelicht aan de dichtste omwonenden. Zo organiseerde de Stad bijvoorbeeld al infoavonden voor de bewoners en omwonenden van Ter Reigerie, Stadenstraat en Biezenstraat.

Op 28 september gaat een infomoment door om de nuts- en wegeniswerken in de Honzebroekstraat toe te lichten.  In oktober volgt een infomoment voor de bewoners van de Gitsestraat.

De inwoners zullen hiervoor nog een uitnodiging in de bus ontvangen.

Op dit moment wordt er gekeken in het kader van de geldende coronarichtlijnen, hoe dit op een zo veilige mogelijke manier kan georganiseerd worden.

De Stad kiest er voor om, in deze bijzondere coronatijden, te bekijken hoe we een zo persoonlijk mogelijke aanpak kunnen garanderen in onze communicatie. Alles enkel digitaal beschikbaar stellen is een mogelijkheid, maar de Stad kiest er voor om toch te proberen om via persoonlijke gesprekken (bv. bezoeken aan handelszaken) en infomomenten, de buurt zo correct mogelijk te informeren.

Meer informatie: www.godelieveleeft.be

De website wordt van zodra de concrete informatie beschikbaar is op regelmatige basis geactualiseerd.

  • Medium square cbs griet coppe

    Griet Coppé

    Schepen van Projecten Openbaar domein & Mobiliteit, Toegankelijkheid en ICT
    Botermarkt 2 - 051 26 21 05
    griet.coppe@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare