Mooimakers ontmoeten Mooimakers
Stad Roeselare zet haar strijd tegen zwerfvuil de komende maanden in de spotlights met een Mooimakerschalet en thematische acties. Van 4 september tot en met 31 oktober staat op het Stationsplein de chalet ‘Huis van de Mooimakers’ met het omliggende plein als tuin. Zo kunnen passanten kennis maken met de Roeselaarse Mooimakers en hun dagelijkse strijd tegen zwerfvuil, kunnen we de voorbijgangers attent maken op het belang van een propere stad en motiveren we ze om zelf Mooimaker te worden.
Meer mensen trekken ten strijde voor propere straten en buurten
Heel Vlaanderen ergert zich te pletter aan zwerfvuil en sluikstort. Maar onderzoek toont aan dat ook meer en meer Vlamingen mee ten strijde trekken voor propere straten en buurten. We ruimen vaker zwerfvuil op straat en op openbare plaatsen op, en we protesteren steeds vaker als andere mensen iets op de grond gooien.
Ipsos-Onderzoek in opdracht van Mooimakers – het Vlaamse samenwerkingsverband van OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG) – toont dat zwerfvuil bijzonder hoog scoort op het ergernissenlijstje van de Vlamingen. Dat is niet nieuw.
Maar uit hetzelfde onderzoek, dat jaarlijks herhaald wordt, blijkt dat meer en meer Vlamingen zelf de handschoen mee opnemen.
In 2008 gaf 42% van de ondervraagde Vlamingen nog aan nooit zwerfvuil op te rapen. Tien jaar later is dat nog maar 20%. Vier op vijf Vlamingen raapt regelmatig, vaak of altijd rondslingerend afval op, om het netjes in de vuilnisbak te gooien. Dat is goed nieuws. Wie zwerfvuil opruimt is namelijk minder geneigd zelf nog zwerfvuil te veroorzaken.
In feite vraagt het maar een kleine moeite om gewoon al jouw papiertjes, mondmaskers en kauwgom in de vuilbak te gooien in plaats van zomaar op de grond. Zonder dat kleine zwerfvuil is het voor iedereen veel aangenamer om te wandelen, te winkelen en te wonen in onze mooie stad. En dat willen we toch allemaal?
We protesteren ook steeds vaker als andere mensen zwerfvuil achterlaten: 17% spreekt mensen die ze niet kennen aan wanneer ze iets op de grond gooien. Als mensen die we wél kennen afval op straat werpen, dan zal 42% hen vragen om de straat proper te houden. Omgekeerd laat een kwart van alle Vlamingen ook steevast hun goedkeuring blijken – met een glimlach, een knikje, een bedankje,… - als mensen iets in de vuilnisbak gooien.
De stad wil de inwoners niet alleen oproepen om overtreders aan te spreken, maar ook om mensen die zich wel aan de regels houden een schouderklopje te geven. Een glimlach of een bemoedigend knikje doen wonderen voor het samenhorigheidsgevoel.
Huis van de Mooimakers
Samen met de vrijwillige Mooimakers #VANRSL start de stad een campagne op het Stationsplein. In samenwerking met de Kringwinkel werd een chalet als huiskamer ingericht. (concept Living) Het stationsplein zelf is de tuin waarbij afval zoals een blik, sigarettenpeuken of fruit niet in thuis horen.
De chalet blijft er tot er met 31 oktober staan.
Tijdens de maanden september en oktober zetten we verschillende thema’s in de kijker. Zo willen we informeren en sensibiliseren over zwerfvuil, de gevolgen en de vaak simpele oplossingen.
8 weken, 4 thema’s : oproep tot actie
4 - 20 september : zwerfvuil en sluikstort 21 september - 4 oktober : hondenpoep 5 - 18 oktober : blikjes, sigarettenpeuken en het nieuwe ‘corona- afval’ 19 - 31 oktober : kauwgom
De stad roept iedereen op om mee straten en pleinen proper te houden. Elke actie die zwerfvuil helpt terugdringen, loont. Want hoe klein en onbeduidend ieders inspanning ook is, vele kleintjes maken één groot.
Iedereen kan een bijdrage leveren: gooi jouw afval in de vuilnisbak. Of in je handtas. Door tijdens het joggen zwerfvuil te rapen. Of door je afval niet uit je auto te gooien en elk kakje van je hond netjes in een zakje te stoppen.
Word Mooimaker #VANRSL
Wie in eigen of favoriete buurt een extra steentje wil bijdragen, kan zich als Mooimaker registreren via Mooimakers.be.
De Mooimaker engageert zich om
- Af en toe de stoep en/of goot van hun straat vegen.
- Hun favoriete groene plekjes regelmatig opruimen.
- Zwerfvuil verwijderen op het pleintje in hun buurt....
De stad ondersteunt de Mooimakers met opruimmateriaal zoals een grijper, fluohesje, handschoenen en afvalzakken.
De Mooimakers zijn de belangrijkste schakels van ons netwerk voor 'n proper Roeselare. Kom zeker langs in het Huis van de Mooimakers voor wat meer info.
-
Marc Vanwalleghem
Schepen van Land- en tuinbouw, Ruimtelijk planningsproces, Onderhoud openbaar domein, Bebloeming en netheid, Waterhuishouding, Dierenwelzijn, Burgerzaken en begraafplaatsen
Botermarkt 2 - 051 26 21 01
marc.vanwalleghem@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare