Uitreiking Adriaen Willaert Awards en Gouden Veren 2020

Naar aanleiding van het plaatsen van het monument ter ere van de renaissance polyfonist Adriaen Willaert in 2017 werden de International Adriaen Willaert Awards in

het leven geroepen. In 2018 werden deze voor de eerste maal uitgereikt. Dhr. Xavier

Vandamme kreeg de eerste International Adriaen Willaert Award en dhr. Raymond

Decancq werd de eerste Life Achievement Adriaen Willaert Award toegekend. In 2020

worden de International Adriaen Willaert Awards voor een tweede maal uitgereikt, aangevuld met de Gouden Veren.

 

De doelstelling van het initiatief is drieledig:

- de naamsbekendheid van Adriaen Willaert verruimen;

- het uitreiken van twee prijzen die het karakter van een International Life

Achievement Award en een International Award hebben;

- het uitreiken van de Gouden Veren Adriaen Willaert.

Doelstelling prijzen

De doelstelling van de International Adriaen Willaert Award - Life Achievement is om in de niche van de renaissance polyfonie de stad een internationale uitstraling en prestige te verlenen. Op deze manier wordt naast het potentieel van de figuur van Adriaen Willaert ook het gepresteerde vrijwilligerswerk van de betrokken verenigingen zoals onder meer de Adriaen Willaert Stichting, de Marnixring(en) en de Orgelkring Adriaen Willaert vzw gerespecteerd en gevaloriseerd.

 

Deze award waardeert een mondiale aandacht voor het oeuvre van Adriaen Willaert en zijn toenmalige tijdgenoten. Daarnaast honoreert het musici, musicologen, gezelschappen en instanties die door hun inzet en ambitie Adriaen Willaert en bij uitbreiding de Vlaamse polyfonisten internationaal onder de aandacht brengen en op deze manier het muzikale erfgoed exploreren, bewaren en verspreiden.

 

De doelstelling van de International Adriaen Willaert Award is om de waardering te benadrukken die Adriaen Willaert in Vlaanderen en daarbuiten geniet. Maar ook om de artistieke erkenning uit te dragen van de Vlaamse componisten, dirigenten, vocalisten, instrumentalisten, muziekpedagogen of divers samengestelde koren en orkesten. De inzet voor de bloei van het muziekonderwijs in Vlaanderen, een uitzonderlijke bijdrage tot de Vlaamse of internationale componistenscène, een bijzondere band of engagement met Roeselare of de regio hebben en de kwaliteit van de internationale contacten zijn elementen die bij de toekenning van belang zijn.

 

De uitreiking van een Gouden Veer Adriaen Willaert is een nieuw initiatief. Dit voorstel komt van het adviescomité om onder leiding van Xavier Vandamme, die in 2018 de International Adriaen Willaert Award heeft ontvangen, de Vrienden van Adriaen Willaert te ontwikkelen als een internationaal netwerk van vrienden van oude muziek.

 

Dergelijk genootschap rond Adriaen Willaert heeft als doel exclusieve erkenningen te bieden aan mensen die op een bijzondere wijze gestalte geven vanuit hun maatschappelijk, cultureel of professioneel engagement aan de waardering van de Vlaamse polyfone muziek. Het genootschap brengt mensen samen die op een prominente wijze de muziekcultuur in Vlaanderen ook in een internationale context genegen zijn.

 

Het kader van de Adriaen Willaert Award vormt een goede humus om dit genootschap tweejaarlijks samen te roepen. De daarmee verbonden eretekens met name de Gouden Veren worden op dat moment uitgereikt. Op die manier worden zoals het adviescomité aangaf in haar juryrapport ook voorname figuren voor de ontwikkeling van het netwerk rond de Adriaen Willaert Awards op een toekomstgerichte wijze ondersteund.

 

In het adviescomité Adriaen Willaert zetelen Raoul Boucquey (werkgroep Erfgoed binnen

Cultuur- en Erfgoedraad), Jaak Maertens (componist en directeur van toenmalige

academie Adriaen Willaert Roeselare), schepen Dirk Lievens, Eric Hallein (Orgelkring Adriaen Willaert), Michel Veracx (voorzitter Cultuur- en Erfgoedraad), Dirk Lievens (directeur STAP) en Dirk Cornelis (directeur De Spil en expert polyfone muziek).

 

Laureaten 2020

International Adriaen Willaert Award – Life Achievement: Paul Van Nevel

Paul Van Nevel is een wereldautoriteit op het gebied van polyfone muziek.

Als artistiek directeur en oprichter van het Huelgas Ensemble is hij een absolute

referentie in deze wereld. Al meer dan 40 jaar is dit één van de meest

gerenommeerde groepen voor de uitvoering van muziek van de middeleeuwen tot de

renaissance. De discografie van het Huelgas Ensemble bevat nu al rond 100 edities met vocale en instrumentale werken vanaf de dertiende tot het begin van de zeventiende eeuw. Paul Van Nevel organiseert sinds 2019 in Talant in Frankrijk met zijn ensemble een

eigen festival. Hij schreef diverse boeken waaronder “Het landschap van de polyfonisten: De wereld van de Franco-Flamands (1400-1600)“.

 

International Adriaen Willaert Award: Dirk Brossé

Dirk Brossé is een internationaal geprezen dirigent en bekroonde componist, is momenteel muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia en muziekdirecteur van het Filmfestival Gent. Hij is ook professor compositie en directie aan de School of Arts / Koninklijk Muziekconservatorium in zijn geboortestad Gent.

 

Dirk Brossé dirigeerde de belangrijkste Belgische orkesten en vele toporkesten over de hele wereld. In 2008 maakte hij zijn eerste optreden in de Royal Albert Hall in Londen, waar hij het London Symphony Orchestra dirigeerde. In 2016 maakte hij zijn debuut in Carnegie Hall, New York.

 

Maestro Brossé is ook een hoog aangeschreven, bekroonde componist, wiens oeuvre van zo'n 400 werken bestaat uit concerti, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische stukken, evenals partituren voor film, televisie en podium, zoals de voor een Emmy genomineerde score voor de BBC / HBO-serie, Parade's End. Andere partituren zijn onder meer Prince of Africa, Daens, Sacco & Vanzetti, Kuifje, Rembrandt, Ben X, Pauline & Paulette, 14-18 en Scrooge.

 

Gouden Veer Adriaen Willaert: Arnold Loose

Eerwaarde heer Arnold Loose is gewezen leraar muzikale opvoeding aan het Klein Seminarie te Roeselare. In de regio leidde hij gedurende decennia generaties jongeren op en bereikte hij, eerst met de Schola en later met Colliemando, enorme successen. Zijn realisaties werden een begrip in de wereld van de knapenkoren.

 

Complementair daaraan is hij ook medestichter en algemeen geprezen bezieler van de Adriaen Willaert Stichting. Dhr. Arnold Loose mag trots zijn op zijn website van de Andriaen Willaert Stichting waar hij nog altijd actief instaat voor talloze updates en

wegwijzers naar de muziek van de iconen van de Vlaamse polyfonie.

 

Gouden Veer Adriaen Willaert: Luc Martens

Luc Martens is voormalig Minister van Cultuur, voormalig voorzitter van de

Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en ereburgemeester van

de stad Roeselare. Hij heeft tijdens zijn beleidsperiode het opgestart project van

zijn voorganger Minister van Cultuur Hugo Weckx rond de waardering voor de Vlaamse

Polyfone Muziek verder ontwikkeld en afgewerkt.

 

Adriaen Willaert was afkomstig van Rumbeke, daarom werden de Adriaen Willaert Awards en Gouden Veren 2020 uitgereikt in de tuin van het kasteel van Rumbeke / de Sint-Petrus en Pauluskerk van Rumbeke.

 

  • Medium square cbs dirk lievens

    Dirk Lievens

    Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
    Botermarkt 2 - 051 26 22 15
    dirk.lievens@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare