Jempi herrijst als reus
Roeselare heeft een rijke reuzentraditie. Met maar liefst 17 reuzen is Roeselare één van de kopmannen in Vlaanderen-reuzenregio. Anno 2020, twintig jaar na reus Mamamillia, vindt Reusselaere de tijd rijp voor een nieuwe reus. De Roeselaarse reuzenvereniging schaarde een ploeg van superknechten om zich heen. Samen kijken ze uit naar de geboorte van Reus Jempi.
Roeselaarse reuzen
De Roeselaarse reuzentraditie gaat terug tot 1891 en de reuzen Rolarius, Carlotta Vulgo en hun kind Opsinjoortje. Later breidde de reuzenfamilie uit, met exemplaren gemaakt door de stad, vriendengroepen, wijkcomités, gilden of bedrijven. De laatste reus, Mamamillia, werd geboren in het Eurojaar 2000. In 2016 kregen de Roeselaarse reuzen een nieuwe impuls met de oprichting van Reusselaere, de Roeselaarse reuzenvereniging.
Een nieuw wind… een nieuw reus
Sinds het begin van 2020 rijpte binnen Reusselaere het idee voor de bouw van een nieuwe reus. Met ‘Roeselare, hoofdstad der wereldkampioenen’ in het achterhoofd werd het al snel duidelijk dat de nieuwe reus een wielerheld moest zijn. Hoe mooi zou het niet zijn om in 2021, 50 jaar na zijn overlijden, wereldkampioen Jean-Pierre Monseré te laten herrijzen als reus… Dat het Wereldkampioenschap wielrennen in september 2021 in Vlaanderen doorgaat, maakt van Reus Jempi niet alleen een historische, maar ook een razend actuele reus!
Reus Jempi
Een nieuwe reus bouwen in coronatijd? Snel schakelen was de boodschap! Reusselaere verzamelde een stel enthousiaste superknechten om zich heen en daarmee was het startschot definitief gegeven. De finish, het traditionele geboortefeest, ligt in maart 2021. Dan is het exact 50 jaar geleden dat Jean-Pierre Monseré in zijn wereldkampioenentrui om het leven kwam tijdens een kermiskoers in Retie. Dan moet Jempi herrijzen als Reus. Zoals dat hoort bij een geboorte(feest) én de reuzentraditie krijgt Reus Jempi een peter en een meter. Freddy Maertens, zelf twee maal wereldkampioen, wordt de peter van Reus Jempi. Met weduwe Annie Victor en zussen Marie-Claire en Anita Monseré krijgt Reus Jempi liefst drie meters.
Ploegenspel
Voor het maken van een reus heb je superknechten nodig. Reusselaere vond deze in verschillende lokale spelers:
VTI Roeselare Directeur Luc Louage vond in leerkracht Günther Vinckier en de derdegraadsleerlingen mechanica en mechanisch onderhoud, en de leerlingen constructie-lassen duaal leren een gepassioneerde groep die instaat voor ‘het geraamte’ van Reus Jempi: een lichte, demonteerbare constructie mét beweegbare, zegevierende armen.
SASK Roeselare Directeur Carl Segaert en leerkracht beeldhouwen Jeroen Vercruysse enthousiasmeerden een vierkoppig team van cursisten die werken aan een realistische grootformaatkopie van het hoofd (inclusief Flandria-pet!) en de handen van Jempi.
Couture L’Eventail Sofie Wydooghe stylede reeds eerder de Roeselaarse reuzenfamilie. Reus Mamamillia werd in 2000 voorzien van trendy kledij. Reus Jempi is in goede handen bij deze ervaren couturiste.
Filip Cardoen Grafisch ontwerper Filip Cardoen mocht al vaak de beeltenis van Jempi schilderen op etalages en affiches. Vanuit een persoonlijke affiniteit zal hij het hoofd en de handen waarheidsgetrouw kleur geven!
Erfgoedcel TERF TERF zet zijn schouders mee onder het project ‘reus Jempi’ en adviseert de werkgroep. Reusselaere kan met trots meegeven een subsidie verworven te hebben van € 4.310. Broodnodig, want de realisatie van een reus vereist een reuzenbudget.
KOERS. Museum van de Wielersport KOERS brengt het hele bouwproces in beeld via zijn website www.koersmuseum.be. Daarnaast ontplooit het museum een hele werking rond Reus Jempi. Het roept iedereen – Roeselaarse scholen, verenigingen en gezinnen – alvast op om zelf een eigen reuzenhoofd te maken (het stappenplan is te vinden op de website). Als corona het toelaat, viert de Roeselarenaar – al dan niet getooid in reuzenhoofd – mee de geboorte van Reus Jempi. Een optocht van jong en oud met reuzenhoofd en een tentoonstelling van hun reuzenhoofden in de Zaal der Wereldkampioenen maakt de geboorte van Reus Jempi helemaal af.
-
José Debels
Schepen van Sport en sportinfrastructuur, Sociale economie en werk, Vrijwilligersbeleid, Feesten en evenementen, Facilitair en sitebeheer
KOERS. Museum van de Wielersport Botermarkt 2 - 051 26 21 03
jose.debels@roeselare.be
Nota voor de pers – niet voor publicatie
Beeldmateriaal
Bijgevoegd: 4 beelden van (Reus) Jempi (in opbouw)
- Beeld 1: copyright © KOERS. Museum van de Wielersport - campagnebeeld Jempi 1970/71-2020/21
Suggestie bijschrift: KOERS lanceert campagnejaar JEMPI 1970/71 – 2020/21.
- Beeld 2: copyright © SASK Roeselare - schaalmodel hoofd
Suggestie bijschrift: Leerlingen SASK sculpturen het hoofd van de nieuwe reus Jempi.
- Beeld 3 : copyright © KOERS. Museum van de Wielersport - oproep reuzenhoofden maken
Suggestie bijschrift: KOERS roept scholen, verenigingen en gezinnen op een reuzenhoofd te maken.
- Beeld 4: copyright © VTI Roeselare - Geraamte reus
Suggestie bijschrift: Leerlingen VTI werken aan het geraamte van de nieuwe reus Jempi.
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare