RSL zet in op kwetsbaarheid
Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid. Er komt elke dag veel informatie op ons af en het virus heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Iedereen reageert anders op deze veranderingen. Alle leeftijdsgroepen kunnen gevoelens van stress, angst en bezorgdheid ervaren. Het is van groot belang om in te zetten op laagdrempelige en betaalbare ondersteuning.
Samen met verschillende partners werd een aantal projecten opgestart de afgelopen periode:
1. Binnen de thematische projectoproep Elk Telt kreeg dit najaar de Herstelacademie voor Jongeren vorm. De HerstelAcademie wil het mentaal welzijn van jongeren versterken en bespreekbaar maken. Er wordt door Stad Roeselare 2.100 euro bovenop de Elk Telt subsidie, gesubsidieerd aan de Herstelacademie. Dit najaar ging dit project digitaal aan de slag, aangezien fysiek samenkomen niet mogelijk was:
- Er werd een kerngroep opgericht met jongeren en begeleiders. Die komen op regelmatige basis samen om te plannen, evalueren, bij te sturen waar nodig of nieuwe ideeën te bespreken.
- Er werd n.a.v. Rode Neuzen Dag een #HACKpodcast opgenomen met als thema 'kwetsbaarheid'. Beluister de podcast via www.arhus.be/hackpodcast.
- Op woensdagavond organiseren jongeren tweewekelijks 'klaagsessies'. Daar kunnen jongeren hun hart luchten, hun frustraties uiten, luisteren of een vraag stellen. Alles kan, niets moet.
Alle initiatieven worden door jongeren georganiseerd en door hulpverleners ondersteund. Zo kunnen deelnemers advies krijgen van andere jongeren én in contact komen met professionele hulp op maat, mocht dit nodig blijken. De HerstelAcademie is een samenwerking tussen jongeren en begeleiders van #HACK (de jongerenwerking van ARhus), JaKedoe (van T’Hope), Zorgpunt N, St-Jozef Pittem en TeJo.
2. Sinds augustus is er een versterking van de werking van de eerstelijnspsychologen in Roeselare. De eerstelijnspsychologen zijn er voor volwassenen met lichte tot matige angstige problemen, depressieve problemen, misbruik van alcohol, en slaap- en kalmeringsmiddelen. Een sessie bij een eerstelijnspsycholoog kost 11,20 euro. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 4 euro. Een afspraak kan gemaakt worden via een verwijsvoorschrift van de (huis)arts.
3. Er is een laagdrempelig aanbod voorzien om +65-jarigen met een psychische problematiek te ondersteunen. Eender wie dus bezorgd is over een 65 plusser met (vermoeden van) psychische problemen kan contact opnemen met de diensten Psychiatrische Zorg in de Thuissituatie. Dat kan een huisarts, een dochter of zoon, of de persoon zelf zijn. De diensten Psychiatrische Zorg in de Thuissituatie van vzw saMENSpel en het Consultatiepunt Ouderen Multidisciplinair van Kliniek Sint-Jozef Pittem zorgen voor de realisatie van deze werking.
Op de welzijnswijzer vind je meer informatie over de bovenstaande initiatieven. Bovendien is er een wegwijzer gemaakt voor kinderen, jongeren en volwassenen om de weg te vinden in het bestaande aanbod.
Als Stad, samen met de verschillende partners, vinden we het van groot belang om in te zetten op mentale kwetsbaarheid. Daarom zetten we volgend jaar, 2021, specifiek binnen gezondheid in op mentaal welzijn.
We gaan er allemaal samen voor, Oltegoare, niet alleen.
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat & Duurzaamheid, Gezondheids- & Armoedebeleid, Diversiteit & Gelijke Kansen en Integratie
Botermarkt 2 - 051 26 21 04
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare