Projectplan Adriaen Willaert

Er is een projectplan opgemaakt om het muzikaal erfgoed van Adriaen Willaert, één van de belangrijkste renaissance componisten, te valoriseren. Het doel is om het muzikaal erfgoed van de componist Adriaen Willaert te waarderen en zichtbaar te maken.

Adriaen Willaert kan gezien worden als de belangrijkste componist van de eerste helft van de zestiende eeuw, niet alleen omwille van zijn rijk gevarieerde muzikale productie, maar vooral door de kwaliteit van zijn werk, dat zijn tijdgenoten begeesterde en dat inspirerend heeft gewerkt op meerdere generaties na hem.

Adriaen Willaert in Stad Roeselare

Roeselare heeft niet enkel een Adriaen Willaertstraat. De plaatselijke muziekacademie die in 1920 opgericht werd verkreeg de naam de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Adriaen Willaert. De naam van Willaert is tot op heden in de naam van de school bewaard gebleven. 

In samenwerking tussen de Stad en de Marnixring Adriaen Willaert  werd in 2017 een monument aan de zuidgevel van de Sint-Michielskerk geplaatst met de buste van Adriaen Willaert. In deze kerk staat ook een orgel opgesteld dat zijn naam draagt.

Naar aanleiding van dit monument werden de Internationale Adriaen Willaert Awards in het leven geroepen. In 2018 werden deze voor de eerste maal uitgereikt. De doelstelling van de Internationale Adriaen Willaert Awards is om in de niche van de renaissance polyfonie de stad een internationale uitstraling en prestige te verlenen. In 2020 werden de Adriaen Willaert Awards voor een tweede maal uitgereikt. De uitreiking van een Gouden Veer Adriaen Willaert was hierbij een nieuw initiatief. Dit om de vrienden van Adriaen Willaert te ontwikkelen als een internationaal netwerk van vrienden van oude muziek.

Nieuwe initiatieven met focus op muzikaal erfgoed Adriaen Willaert

Naast deze aanwezige initiatieven in de stad werd in 2020 beslist om het muzikaal erfgoed van de componist Adriaen Willaert op te schalen door in te zetten op 2 pijlers: het Dionysos Now project en een digitale belevingsroute.  

Dionysos Now project

Tore Tom Denys is een schoolvoorbeeld van hoe corona ademruimte kan geven aan nieuwe projecten. Door de eerste lockdown in 2020 was er extra tijd beschikbaar om studiewerk te realiseren naar het werk van Adriaen Willaert, de zestiende-eeuwse componist waarmee hij dezelfde roots deelt. Tore Tom Denys brengt hulde aan één van de grootste componisten uit de geschiedenis met zijn ensemble Dionysos Now!.  Met de titel als cultureel ambassadeur van RSL wil Tore Tom Denys de passie en het vuur voor Adriaen Willaert opnieuw laten opflakkeren.

Naast dit ambassadeurschap stapt de stad mee in dit nieuw project Dionysos Now! van Tore Tom Denys door dit project te ondersteunen. Waarover meer info in het vervolg van het persbericht.

Digitale belevingsroute langs acht locaties

Maar daarnaast komt er weldra een belevingsroute waar kennis wordt gemaakt met de muziek van Adriaen Willaert en de diverse facetten van zijn leven, afkomst, ontwikkeling en tijd. Om dit te ontwikkelen werd een opdracht uitgeschreven voor de realisatie van een route waar de digitale wereld als toegangspoort wordt gebruikt. Deze opdracht werd gegund aan Twice. Twice ging samen aan de slag met een projectgroep met specialisten en liefhebbers van Adriaen Willaert en diens polyfone muziek. Het is een  digitale belevingsroute die wordt opgevat als een audio of een podcastwandeling. Er zullen in totaal 8 locaties toegankelijk zijn via een QR code met een duidelijke verhaallijn per locatie met aandacht voor het verleden maar eveneens linken naar het heden. Het spreekt voor zich dat er ook een centrale rol is weggelegd voor Tore Tom Denys die je mee zal nemen in de voetsporen van zijn stadsgenoot Adriaen Willaert als interviewer, verteller en promotor van deze polyfone muziek. Deze digitale belevingsroute wordt in het najaar gelanceerd. Hierover later meer dit jaar.

Beide initiatieven, de ontwikkeling van een digitale wandeling rond de figuur van Adriaen Willaert en het project Dionysos Now! en de hieruit vloeiende nevenprojecten bieden enorme kansen om zo het muzikaal erfgoed van Adriaen Willaert opnieuw op de nationale en internationale kaart te plaatsen.

Schepen Dirk Lievens

‘Vuillaert’, The Adriaen Willaert Beer Series

Ook een streekprodukt gelinkt aan deze Roeselaarse componist mag niet ontbreken. Gebrouwen in Roeselare op basis van pasta van Soubry : ‘Vuillaert’, een verfrissend Belgisch blond biertje dat naar Venetië smaakt door toevoeging van heerlijke Italiaanse kruiden bij frisse sinaasappels - L'arancio Biondo di Fondi - op basis van pasta uit Roeselare!

GIST >> De gist die we gebruiken is een bier dat typisch wordt gebruikt voor Weissen-bier (het Weense deel)

Adriaen Willaert (c.1490-1562), afkomstig uit Rumbeke/Roeselare,  wereldberoemde componist uit de Renaissance, was 35 jaar kapelmeester van de San Marco Basiliek in Venetië.

De letter W komt niet voor in het italiaans, de naam Willaert was moeilijk uit te spreken, hij werd dus bekend als  ‘Adriano’.

De uitgevers van zijn muziek, die de letter  ‘W’ niet hadden voor hun drukpers, losten het op door een V en een U naast mekaar te zetten.

Alcoholcontent is 7,7 % - bier is gebrouwen door BOM Brewery - Triporteur Roeselare en op basis van pasta van Soubry uit Roeselare in plaats van mout.

Nieuw ensemble  Dionysos Now! olv Tore Tom Denys brengt Adriaen Willaert

  • Medium square cbs dirk lievens

    Dirk Lievens

    Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
    Botermarkt 2 - 0492 40 89 41
    dirk.lievens@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare