Younited Cycling #VANRSL start op

Younited Cycling, een bijzondere wielerploeg wordt met ingang van 24 juni 2021 opgestart vanuit het team dak – en thuislozen van het Welzijnshuis (OCMW) Roeselare.

Sinds 2016 schrijft Roeselare, samen met Younited Belgium een verhaal waarbij we voetbal gebruiken als een middel tot re-integratie van bijzonder kwetsbare personen.  Toen was de naam nog Belgian Homeless Cup maar sinds oktober 2019 wijzigde de naam naar Younited, was zoveel betekent als “oltegoare”, een leuze die we in Roeselare maar al te goed kennen!

De doelgroep van Younited zijn experten in het dagelijks overleven.  

Onze gasten, spelers, coureurs en supporters strijden elke dag tegen kwetsbaarheid op verschillende vlakken zoals huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving.  Of het nu de warmte is van de kleedkamer of eerder de adrenaline op het veld of de fiets, de roes van de overwinning of het gedeeld verdriet bij een nederlaag: bij onze teams delen we wat goed gaat en helpen we dragen wat minder goed gaat.  Onze spelers, coureurs, supporters en begeleiders vinden in hun teams meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een plek waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn, … kortom een plek waar ze thuis kunnen komen.

Younited was en is nog steeds overwegend een verhaal van voetbal.  Voetbal is een universele sport en is voor velen ook het meest toegankelijk.  In onze dagelijkse werking merkten we echter dat niet al onze gasten geïnteresseerd waren in voetbal. 

Een Younited-project voor wielerfanaten

Roeselare is dé stad van de Koers en vele van de gasten die we bereikten via het straathoekwerk zijn ware wielerfanaten.  De interesses van deze gasten voedden dan ook een droom om naast Younited football ook Younited Cycling op te starten.  Enkele gesprekken later werd dit project steeds meer realiteit en werd deze droom ook gedeeld door Kortrijk.  Doel was om in beide steden in september 2020 als eerste in België van start te gaan.  Het alom gekende virus stak echter letterlijk en figuurlijk stokken in de wielen. 

Niettegenstaande de teleurstelling dat er niet kon opgestart worden, gaven de vele beperkingen ons meer tijd om de opstart grondig voor te bereiden, de coureurs van het nodige materiaal te voorzien en om een goede omkadering uit te bouwen voor de deelnemers aan Younited Cycling.  

Younited Cycling is zoveel meer dan gaan fietsen

We zullen onze coureurs meer aanbieden dan enkel wekelijkse fietstraining te voorzien:

 • Gezondheid en veiligheid door onder andere een samenwerking aan te gaan met AZ Delta, fietslessen te organiseren in samenwerking met de PZ Riho
 • We zetten in op het verhogen van de autonomie door het aanbieden van fietsherstellessen in samenwerking met  KOERS, zodat de deelnemers zelf hun fiets kunnen onderhouden, herstellen en in een goede conditie kunnen houden. 

We hopen dat een aantal van de coureurs kunnen doorgroeien tot seingever tijdens plaatselijke wielerwedstrijden om op die manier ook terug een positieve binding te kunnen aangaan met onze samenleving.

Finaal stellen we een deelname aan Vlaanderens Mooiste als doel.  We hopen dat we samen met onze 10 coureurs volgend jaar kunnen deelnemen aan deze wielerklassieker voor wielertoeristen en onze gasten deze overwinning op zichzelf en de maatschappij kunnen behalen.

Dank zij velen

Younited Cycling is geen op zichzelf staand verhaal!  We konden dit niet alleen en mochten rekenen op zowel materiële en financiële ondersteuning van deze partners die we graag extra in de verf zetten: Stad en OCMW Roeselare, Inner Wheel, CERA, Venturelli, Vermarc en Younited Belgium.  Zonder voorgaande konden we niet van start gaan zoals we nu zullen starten: met voldoende omkadering en professioneel materiaal! 

My Team My Home! Oltegaere Roeselare!

Vrijdag 25 juni hebben we onze eerste training.  We starten met 10 coureurs en zullen de eerste keer een rit fietsen van 20 Km in de regio van Roeselare.  Wekelijks bouwen we op!

 • Medium square cbs bart wenes  bcsd

  Bart Wenes

  Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst en schepen van OCMW-beleid/Welzijnshuis, Seniorenbeleid, Zorgbedrijf
  Botermarkt 2 - 0473 64 02 29
  bart.wenes@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Botermarkt 2
8800 Roeselare