Inhuldiging coöperatieve elektrische deelwagens met sociale insteek dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen
In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, Motena en Stad Roeselare plaatst burgercoöperatie voor energie CoopStroom drie elektrische deelwagens in Roeselare. De Provincie heeft hiervoor een financiële bijdrage van 88.000 euro ter beschikking gesteld.
Het project STOEP (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Elektrisch vervoer, Privévervoer) wil elektrische mobiliteit toegankelijk maken voor kwetsbare groepen. De deelwagens worden ingezet als deelwagens voor de inwoners van Roeselare in het algemeen en voor kansengroepen in de onmiddellijke omgeving in het bijzonder.
CoopStroom wil de vergroening van de mobiliteit een handje toesteken met de komst van een aantal volledig elektrische deelwagens in Roeselare. Als burgercoöperatie voor energie heeft CoopStroom al meer dan 20 elektrische deelwagens in West-Vlaanderen. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen worden er hier nog eens drie toegevoegd.
Schepen van Mobiliteit Griet Coppé is heel tevreden met de verdere uitbreiding van de elektrische deelwagens: “Autodelen is sowieso een positieve zaak. Het geeft de mogelijkheid voor particulieren om zelf geen auto te moeten aankopen. Zo vermindert ook de parkeerdruk.”
Doelstelling van het STOEP-project is het operationaliseren van elektrische deelwagens in combinatie met rechtstreekse stroom van zonnepaneelinstallaties in de buurt. Stad Roeselare, Motena en CoopStroom slaan hiervoor de handen in elkaar en kijken waar laadpalen kunnen gekoppeld worden aan hernieuwbare energie van zonnepanelen. Een gedeelde wagen zorgt gemiddeld voor een jaarlijkse daling van 12 ton CO2-uitstoot.
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe van de Provincie West-Vlaanderen ziet zowel voordelen voor klimaat als voor mobiliteit: “Autodelers maken een bewustere keuze voor hun mobiliteitsbehoeften. Ze springen op de fiets en gebruiken veel vaker alternatieve, meer duurzame verplaatsmodi. En wanneer nodig reserveren ze de deelwagen. Zo zorgen zij voor minder CO2-uitstoot.”
Schepen van Klimaat en Duurzaamheid Michèle Hostekint is het daar helemaal mee eens: “Elektrisch rijden is de toekomst. Met de link met zonnepanelen en laadpalen met hernieuwbare energie wordt dit een nog mooier verhaal in het geheel van de energietransitie. ‘’t Is schoon wat we samen doen voor onze toekomst’, is niet voor niks de slagzin van onze Klimaatswitch #VANRSL!”
De deelwagens
Twee deelwagens komen op de parking van de Beverseaardeweg en 1 deelwagen in centrum Rumbeke. Aan LDC Ten Elsberge komt een 7-persoonsbusje Nissan Evalia en een stadswagen Renault Zoë. In centrum Rumbeke komt een gezinswagen Hyundai Kona. De auto’s kunnen gebruikt kunnen worden voor personenvervoer door het Lokaal Dienstencentrum, door medewerkers van Motena en Stad Roeselare en staan ter beschikking van elke burger die coöperant van CoopStroom wordt.
Elke wagen van CoopStroom krijgt een naam en dat is ook het geval voor deze nieuwe deelwagens.
Sociaal Aspect
Stad Roeselare wil via het project STOEP elektrische mobiliteit toegankelijk maken voor mensen in kwetsbare situaties. Stad Roeselare komt tussen in de kostprijs voor kansengroepen omdat deze groep sowieso moeilijker toegang heeft tot duurdere elektrische mobiliteit, of tot mobiliteit in het algemeen.
Roeselare hanteert het principe van de ‘vrijetijdspas’. Inwoners met een lager inkomen krijgen daarbij 50% korting op bepaalde activiteiten die worden georganiseerd door of in samenwerking met de Stad. De Stad compenseert deze korting aan de organiserende vereniging.
Dit geldt ook voor deze vorm van autodelen. De Stad legt zelf 2 euro per uur bij ten voordele van het sociaal tarief via de vrijetijdspas. Mensen met een vrijetijdspas moeten geen CoopStroom aandeel kopen.
Voorzitter van Motena Bart Wenes: “Mobiliteit is belangrijk zowel voor actieve senioren als voor kansengroepen. Het lokaal dienstencentrum zal de bezoekers mee wegwijs maken naar autodelen toe. De kansengroepen in de onmiddellijke omgeving zullen aan sociaal tarief kunnen gebruik maken van de deelwagens, wat hun mobiliteit ten goede komt. Zo kunnen ze de aanschaf en onderhoud van een wagen vermijden.”
Praktisch
Hoe kan je als inwoner gebruik maken van de elektrische CoopStroom deelwagens?
- Koop een aandeel van 250 euro als waarborg en schrijf je in via de website
- Download de CoopStroom-app
- Reserveer een auto of gebruik een beschikbare auto zonder reservatie
Hoeveel kost het gebruik van de elektrische CoopStroom deelwagens?
- Je betaalt enkel wat je rijdt: er worden credits aangerekend op basis van gebruikte tijd en verbruikte stroom. De prijs van één credit is afhankelijk van de aangekochte bundel.
- Je rijtegoed vervalt nooit. Gebruik je de auto niet, dan betaal je ook niets.
- Een rit naar de winkel (1u/10km) kost je gemiddeld 7 euro. Een bezoek aan familie (3u/50km) kost zo’n 20 euro.
Infomomenten
Voor al wie interesse heeft, worden er 2 gratis infomomenten georganiseerd.
Deze gaan door op woensdag 22 september om 16 u. en om 19.30 u. in LDC Ten Elsberge (Mandellaan 101, 8800 Roeselare).
-
Griet Coppé
Schepen van Projecten Openbaar domein en Mobiliteit, Toegankelijkheid en ICT
Botermarkt 2 - 0479 53 52 07
griet.coppe@roeselare.be -
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen en Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be -
Bart Wenes
Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst en schepen van OCMW-beleid/Welzijnshuis, Seniorenbeleid, Zorgbedrijf
Botermarkt 2 - 0473 64 02 29
bart.wenes@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare