Uitreiking Eretekens voor Cultuurverdienste en Cultuurtrofee 2021

Het stadsbestuur, bijgestaan door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikt jaarlijks een Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste uit om het culturele leven in Roeselare aan te moedigen.

Het Ereteken voor Cultuurverdienste wordt uitgereikt aan personen die zich minstens 25 jaar onafgebroken en vrijwillig hebben ingezet voor het culturele leven en dat in een Roeselaars(e) vereniging, gezelschap, orkest, koor of culturele instelling. Een persoon kan slechts één maal in zijn/haar culturele loopbaan het Ereteken voor Cultuurverdienste krijgen. De Cultuurtrofee is bestemd voor een Roeselaarse persoon, vereniging, groep of instelling die een uitzonderlijke culturele prestatie geleverd heeft of die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het culturele vlak.

Dit jaar vond de feestzitting plaats op zaterdag 23 oktober in De Spil.

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2021

Tijdens de feestzitting in De Spil kregen veertien laureaten het ereteken:

 

Karien Alleman

28 jaar bestuurslid

Liberale Vrouwen

 

Geert Blondeel

28 jaar lid                                                     

Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling

 

Els Boudrez

40 jaar lid

Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Rumbeke

 

Kathy Casier

Meer dan 25 jaar lid

Theater ’t Souffleurke Rumbeke

 

Magda Claeys

38 jaar lid

Koninklijk Sint-Jozefskoor Roeselare

 

Luc De Keyser

44 jaar lid

Koninklijk Letterkundig Genootschap ‘Vereenigde Vrienden’ Rumbeke-Roeselare

           

Johan Debaes                                            

52 jaar lid

Koninklijke Harmonie Het Gildemuziek Roeselare

 

Anne Marie Deré                                          

Meer dan 25 jaar bestuurslid

Midden West-Vlaamse Hobby Computer Club Roeselare

 

Wilfried Deruyttere

30 jaar bestuurslid en 10 jaar voorzitter

Gezinsbond - afdeling Rumbeke

 

Jef Rommel

31 jaar dirigent

Sint-Henricuskoor

 

Hubert Vandenbussche                              

31 jaar lid

Familiekunde Vlaanderen Regio Mandel-Leie

         

Heidi Vanhecke                                          

26 jaar lid en ondervoorzitter

Roeselaarse Klokkengilde

 

Brigitte Vanwalleghem                              

Meer dan 25 jaar lid en voorzitter

Roeselaarse Oud-Scouts en Oud-Gidsen

 

Inge Verhaeghe                                         

25 jaar lid

Laudato si’

Laureaat Cultuurtrofee 2021

De Cultuurtrofee 2021werd uitgereikt aan De Schaduw, de Tuin der Lusten en De Spil voor het totaaltheater in open lucht Animal Farm. De trofee zelf, van de hand van SASK-cursist Jos Noyelle en SASK-leerkracht Herbert Vandendriessche, is een héél duidelijke knipoog naar de laureaat: een klein model van het triomfantelijke Animal Farmstandbeeld.

 

Met Animal Farm brachten De Schaduw, De Spil en de Tuin der Lusten een sociaal-artistiek locatieproject dat volledig participatief van opzet was. Het project bestond uit twee trajecten: een sociaal-artistiek omkaderingstraject en een participatieve theatervoorstelling.

 

Het eerste traject (het omkaderingstraject) spitste zich toe op de invulling van de theatervoorstelling en werd volledig gedragen door het netwerk van de Tuin der Lusten. Dit traject zorgde onder meer voor de acteurs en de figuranten, de vormgeving en de uitwerking van de boerderijbewoners en de boerderijomkadering zoals de bar, het decor, de toiletten, installaties, …

 

Het tweede traject, de eigenlijke voorstelling, werd geen letterlijke weergave, maar wel een bewerking die geënt is op de schrijfsels van Orwell, en gekleurd werd door de ervaringen, gedachten, opvattingen en gevoelens van de deelnemers. Is er 75 jaar na datum eigenlijk wat veranderd? Spelen machtsmechanismen vandaag nog steeds een rol? En in hoeverre kan politiek taalgebruik ons gedrag beïnvloeden?

 

Het project oversteeg de reguliere werking van de drie partners in die zin dat de samenwerking een volwaardige coproductie was. In het verleden werd reeds eerder samengewerkt, maar deze samenwerkingen situeerden zich vooral op logistiek, administratief en promotioneel vlak. Met Animal Farm ging de samenwerking verder: De Spil ondersteunde De Schaduw niet alleen op bovengenoemde vlakken, maar integreerde zijn sociaal-artistieke werking de Tuin der Lusten volledig in het project.

Maar ook omgekeerd was er sprake van een verrijking. Sinds 2012 zet de Tuin der Lusten jaarlijks een tiental trajecten op die telkens resulteren in een festival dat maximum één weekend omspant. Voor het eerst sinds het ontstaan van de Tuin der Lusten mondden de trajecten uit in een vier weken durend spektakel, wat ongezien is in de geschiedenis van deze sociaal-artistieke kunstenpraktijk.

 

Stad Roeselare en de Cultuur- en Erfgoedraad motiveren laureaat Animal Farm als volgt:

 

 ·        een samenwerkingsproject tussen vele partners, zowel professioneel als amateur, dat resulteerde in een unieke en verrijkende kruisbestuiving

 

·        tal van uitdagingen, zoals de niet-evidente locatie, het logistieke gegeven, het groot aantal opvoeringen en het voorbereiden in corona-tijden werden op een succesvolle manier overwonnen met een magische voorstelling tot gevolg.

  • Medium square cbs dirk lievens

    Dirk Lievens

    Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
    Botermarkt 2 - 0492 40 89 41
    dirk.lievens@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare