Roeselare brengt hommage aan Albrecht Rodenbach met internationaal trefmoment Poëzie
Vandaag 27 oktober 2021 op de geboortedag van Albrecht Rodenbach 165 jaar geleden kondigen we als Stad trots aan dat we het kruim van de dichters graag jaarlijks naar Roeselare willen brengen. Samen met onze stadsdichter Edward Hoornaert hebben we dit initiatief op de rails gezet.
Op zondag 7 november 2021 komen op uitnodiging van onze stadsdichter 20 dichters samen in Roeselare om de eerste 20 Rodenbachpennen in ontvangst te nemen. We bieden hen een heerlijke dag aan in het Klein Seminarie in Roeselare en starten met een ontvangst in de Brouwerij Rodenbach aan het standbeeld van de schrijvende Albrecht Rodenbach.
In de namiddag is er een literaire en historische verkenning van het Klein Seminarie in de voetsporen van Gezelle, Verriest en Rodenbach. Ze duiken de archieven in onder leiding van historicus en archivaris Johan Strobbe. Stadsdichter Edward Hoornaert en zijn team van Obsidiaan zorgen dat alle dichters zich kunnen onderdompelen in de sfeer van de leefwereld van Rodenbach.
Om 16.30 u. start in de St- Amandskerk een gratis publieksmoment waarop iedereen welkom is.
Het gedicht ‘Het land van Utopeia’ van Albrecht Rodenbach is de inspiratie voor de 20 geselecteerde dichters om hun droomwereld te formuleren. We luisteren naar deze gedichten die door hen worden voorgedragen.
De presentatie is in handen van Edward Hoornaert en lerares Woord Benedikte Crombez. Iris Penning, ook stadsdichteres van Eindhoven, zorgt in het gezelschap van haar celliste voor de muzikale omkadering.
20 Topdichters komen naar Roeselare als hommage aan Albrecht Rodenbach en geven een unieke en nieuwe invulling aan zijn gedicht Utopeia Schrijf mee samen met hen en Stadsdichter Edward Hoornaert aan een collectief stadsgedicht en zet je dromen voor de wereld op papier !
Merkwaardig initiatief
1 Met dit initiatief van het Netwerkmoment van dichters Vlaanderen en ommeland brengt de stad Roeselare vandaag voor het eerst een groep spraakmakende dichters samen in het Klein Seminarie in Roeselare. Voor onze hedendaagse vaandeldragers van de poëzie een bedwelmende literaire en historische verkenning, een denk- en beleefervaring op topniveau, een netwerkmoment met klasse. Dank aan onze Stadsdichter Edward Hoornaert en historicus-archivaris van het Klein Seminarie Johan Strobbe.
2 De plek is niet toevallig gekozen. Het Klein Seminarie is het historisch brandpunt en betekenisdrager voor de kracht van drie Vlaamse reuzen, symboolfiguren van de her- opstanding van de Nederlandse taal en cultuur in Vlaanderen. Drie bijzondere mensen Albrecht Rodenbach, Guido Gezelle en Hugo Verriest die in het negentiende-eeuwse verfranste België de Vlaamse taal, cultuur en poëzie lieten herleven.
3 We willen dat jaarlijks opnieuw doen met een selectie van dichters nationaal en internationaal. Stadsdichter Edward Hoornaert is verantwoordelijk voor de selectie van het dichtersgild.
4 Het is een eerbetoon aan de geselecteerde dichters. Op voorstel van de Stadsdichter worden in de editie 2021 – Rodenbachjaar – 20 bijzondere mannen en vrouwen als zovele Vlaamse Koppen – geëerd met de zilveren Rodenbachpen. Deze pen is een onderscheiding uitgereikt door de Stad Roeselare waarmee we voorname dichters willen eren en uitnodigen om een rol op te nemen in de samenleving om de poëzie in het hart van de mensen te brengen. De samenleving heeft in tijden van efficiëntie, rendement en flexibiliteit, meer en meer nood aan een verbindende, krachtige en warme boodschap van wat er leeft in het hart van de mensen en hen in beweging zet.
5 Het thema dit jaar gekozen door onze Stadsdichter Edward Hoornaert is ‘utopie’, geïnspireerd op het gedicht ‘Het land van Utopeia’ van Albrecht Rodenbach. Iedereen koestert dromen en wat die dromen kunnen betekenen voor jezelf, voor elkaar, voor een gemeenschap, een volk, een wereld is een boeiende verkenning van onze ambities om een plek van geluk en vrede te maken.
6 Geen Rodenbachjaar zonder stadsdichter. Als stad bouwen we naast het junior stadsdichterschap ook volwaardig het stadsdichterschap uit. We hebben als stad een traditie om onze dichters van Roeselare te eren maar nu gaan we een versnelling hoger en breder. Het leiderschap voor die ontwikkeling hebben we toevertrouwd aan onze Stadsdichter Edward Hoornaert en de groep van Obsidiaan.
7 Een toekomst. Edward Hoornaert lanceerde een knap idee om de eerste 20 dichters met de Rodenbachpen uit te dagen om met het gedicht van Albrecht Rodenbach ‘Het land van Utopeia’ aan de slag te gaan. “De toekomst straalt voor ons”, schreef Rodenbach. Edward Hoornaert nodigt iedereen uit om vandaag opnieuw die droom te herformuleren .
8 We kozen voor de Sint-Amandskerk in Roeselare, een vleugelslag weg van het standbeeld van onze dichter der Jeugd en des Vaderlands Albrecht Rodenbach. In de St.-Amandskerk kan je om 16.30 uur luisteren hoe die 20 topdichters Rodenbachs droom van Utopeia zien.
9 Edward Hoornaert bedacht een sterk collectief stadsproject waarvan deze uitmuntende dichters als slot van dit moment van samenkomst de aftrap geven. Het thema ‘utopie’ nodigt iedereen in Roeselare en ver daar buiten uit om te schrijven en om geleidelijk aan vorm te geven aan collectief stadsgedicht. Het wordt in elk geval iets origineels.
10 Na de barre coronatijden wordt het project ook het eerste project waarin het cultuurleven van de stad weer volop samen voor het voetlicht komt. Vele verenigingen zijn aan het herstarten, de cultuur-en erfgoedraad kwam reeds samen. Dit initiatief wordt aangegrepen om als cultuurplatform van stad Roeselare alle cultuur-en erfgoed verenigingen uit te nodigen om weer eens elkaar te ontmoeten. Dankzij de steun van de voorzitter van de cultuurraad Michel Veracx en onze Roeselaarse verenigingen en hun cultuurplatform wordt dit afsluitmoment van de samenkomst van de dichters een hommage aan de poëzie en de grootste dichter van Roeselare Albrecht Rodenbach.
11 Deze dag en avond van 7 november 2021 is een productie van de Stad Roeselare. Dank aan wie mee hielp aan dit project. Eerst en vooral de stadsdichter Edward Hoornaert geruggensteund door het collectief waarvan hij deel uitmaakt en de dichters zelf. Dank aan de omkadering met presentatie door Benedikte Crombez en de muzikale omkadering door Iris Penning. Technische ondersteuning wordt geboden door productie-en evenementenbureau Twice, de stedelijke publiekswerking en stedelijke dienst communicatie en de dienst toerisme. Materieel werd het initiatief mogelijk dankzij de directie van het Klein Seminarie en de Brouwerij Rodenbach, de catering van de Lange Giraf en het ondersteuningspunt Stad Roeselare.
12 Meedoen, aan het stadsgedicht ?
Schrijf een vervolg op de openingswoorden van Rodenbachs gedicht en laat de utopie in een paar rake verzen of poëtische beschrijvingen bloesemen. Welk droom- of ideaalbeeld hang jij vast aan het land van utopie? Hoe ziet jouw ideale samenleving eruit? Stuur je verzen door naar stadsdichtervanrsl@gmail.com en geef zo mee vorm aan het collectief stadsgedicht dat op gedichtendag 2022 zal verschijnen!
Heel wat grote namen uit de poëzie- wereld komen naar Roeselare voor de uitreiking van de Rodenbachpennen 2021 :
Frouke Arns: voormalig stadsdichter Nijmegen
Anna Ayanoglou : Franse dichteres, won voor haar debuutbundel uitgegeven bij Gallimard de ‘Prix Appolinaire’ en de ‘Prix révélation de la poésie’
Nele Buyst: dichteres uit het Gentse wiens debuutbundel Regels onlangs bij Poëziecentrum verscheen
Lander Cornelis: Antwerps dichter, gedebuteerd met de bundel Stamboomverzen
Paul Demets: dichter én poëzierecensent voor onder meer De Standaard, voormalig plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen
Luuk Gruwez: vaak bekroonde dichter, in 2009 won hij de Herman de Coninckprijs voor zijn gedicht 'Moeders'
Philip Hoorne: dichter en gewezen poëzierecensent Knack
Myrte Leffring: Nederlandse dichteres, hoofdredacteur poëzietijdschrift Awater
Linda Leah Nyrienda: slamdichter en spoken word artieste, groeide op in Roeselare
Carl Norac: Dichter des Vaderlands
Iris Penning: stadsdichter Eindhoven
Eleonora Rimolo: vaak gelauwerde Italiaanse dichteres
Bart Stouten: dichter en presentator Klara
Wim Vandeleene: dichter en hoofdredacteur online poëziemagazine Roer
Steven Van Der Heyden: Antwerps dichter, duo-bundel met stadsdichter van Deinze Luc C. Martens
Reinout Verbeke: voormalig stadsdichter van Roeselare
Tania Verhelst: voormalig stadsdichter van Brugge
Twan Vet: stadsdichter Amersfoort
Geert Viaene: Brugs dichter geboren in Roeselare, in 2015 tweede op de prestigieuze Turing gedichtenwedstrijd
-
Dirk Lievens
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 0492 40 89 41
dirk.lievens@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare