Bijna 2000 ton puin van afbraak stadhuis Roeselare wordt per boot afgevoerd
Werfpuin over water haalt 65 vrachtwagens van de weg
De afbraakwerken aan het stadhuis van Roeselare schieten goed op. De verouderde en energieslurpende gebouwen aan de Botermarkt en de Zuidstraat zijn grotendeels verdwenen. Misschien vraag je je af waar al dat afbraakmateriaal naartoe gaat. Op maandag 8 november meert aan de Graankaai een schip aan waarmee het puin op een duurzame manier afgevoerd wordt. Het is een uitzonderlijke manier van transport die bevestigt dat stad Roeselare het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen zal realiseren, ook tijdens de sloopwerken.
De werken aan het nieuwe stadhuis van Roeselare zijn volop aan de gang. Vandaag, 8 november, voert sloopaannemer Stadsbader het puin van de sloopwerken met een schip af. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook efficiënt. Schepen van stadsontwikkeling Nathalie Muylle: “Met dit initiatief over het water halen we 65 vrachtwagens grotendeels van de weg. Ook is de klus geklaard op een halve dag in plaats van 2 volle werkdagen.”
Op maandag 8 november meert een schip aan langs de Graankaai voor een eerste lading van 1800 ton baksteenpuin. Een korte rit brengt het puin van het stadscentrum naar de kanaalzone. Via de binnenvaart wordt het puin naar Burcht vervoerd. Dat spaart vele kilometers en een belasting van de wegen uit. Daar wordt het puin herwerkt tot bouwmateriaal (voor o.a. funderingen). Het schip is het eerste van andere ladingen, want er volgt nog afbraakmateriaal.
Roeselare bewijst dat slopen ook duurzaam kan
Vervoer via het water past helemaal in de ambitie van stad Roeselare om, samen met het ontwerpteam, een innovatief stadhuis aan de Grote Markt te realiseren dat voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen. Al vanaf de start van het stadhuisproject in 2019 omarmde Roeselare deze duurzame principes door verantwoorde keuzes op vlak van energie, water, grondstoffen, ecologie, inrichting van ruimte,… te maken.
Dat resulteert in vele milieubewuste initiatieven, al vanaf de sloop. Schepen Muylle licht toe: “Alles wat kon gerecupereerd worden uit de oude gebouwen van het stadhuis, kreeg een tweede leven. Zo haalden meer dan vijftig scholen en verenigingen in juni van dit jaar meubels, radiatoren, en verlichtingselementen uit de gebouwen van het oude stadhuis.” Ook in andere gebouwen van Stad Roeselare kregen spullen een tweede leven. Zo verhuisde een koelgroep uit het stadhuis naar de Expo Schiervelde. De traditionele tl-verlichting in de klasjes van de basisschool De Octopus werd vervangen door gerecupereerde ledverlichting. Bovendien nam de sloopaannemer tijdens de eerste sloopfase alle bouwmaterialen weg die hergebruikt kunnen worden (zoals vloeren en leien), onder andere in het nieuwe stadhuis.
Een volgende stap naar het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen
De verouderde stadsgebouwen aan de Botermarkt en in de Zuidstraat zijn intussen ontmanteld en grotendeels afgebroken. In 2022 start de opbouw. Het historische stadhuis, belfort en drie waardevolle gevels in de Zuidstraat worden de komende jaren gerestaureerd. Tot de opening van het nieuwe stadhuis in 2024 vind je de stadsdiensten op en rond De Munt.
Volg op www.roeselare.be/stadhuisvanrsl het laatste nieuws over je nieuwe stadhuis.
-
Nathalie Muylle
Schepen van Omgevingsvergunningen en stadsontwikkeling, Onderwijs, Patrimonium en Wijkhuizen
Botermarkt 2 - 0476 46 61 50 - nathalie.muylle@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare