De veldkapel Onze-Lieve-Vrouw in de Vloedstraat straalt opnieuw dankzij het Project klein erfgoed.
Een grondige gevelrenovatie, de vernieuwing van het hekwerk en de nodige omgevingswerken zorgen ervoor dat de kapel schittert maar eveneens een rustbaken is voor de voorbijganger.
Deze kapel behoort toe aan de WVI als eigenaar van de gronden van het nabijgelegen Krommebeekpark maar werd in beheer aan de stad overgedragen. Vandaar dat de kapel werd opgenomen in het Project klein erfgoed. De omwonende families dragen op een bijzondere wijze zorg voor dit kapelletje. De stad is daar deze mensen erg dankbaar voor.
Zorg voor erfgoed wordt breed door vele mensen in de bevolking als belangrijk ervaren. Het erfgoedbeleid van stad Roeselare houdt daar rekening mee en wordt ontwikkeld met vele partners. Met de erkenning als onroerenderfgoedgemeente in 2020 kreeg Roeselare daarbij een ministeriële waardering vanuit de Vlaamse Overheid.Eén van de vele elementen die door de Schepen van Erfgoed die met het bestuursakkoord 2020-2025 daarbij worden opgevolgd is de zorg voor dit klein erfgoed.
We dragen samen zorg voor ons klein erfgoed in deze stad. Van de meer dan 100 kleine erfgoedmonumentjes staan er zeer veel tip top in orde. Dit dankzij de stadsdiensten en de eigenaars die graag meewerken. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, zegt onze volksmond. Houden van erfgoed is ook zorg dragen voor je stad en omgeving.
In 2016 werden de eerste stappen gezet om meer aandacht te besteden aan het structureel onderhoud en de instandhouding van het historisch, militair en religieus erfgoed. In 2017 werden budget en personele ruimte gecreëerd ter uitvoering van dit project. Vanaf 2018 kent het Project klein erfgoed een echte doorstart. Wanneer een erfgoedmonumentje wordt gerestaureerd of aangepakt, verschijnt een bordje met de indicatie Project klein erfgoed. In de praktijk gaat het veelal over kapellen, (kruis)beelden of gedenkstenen.
Wie een monumentje ziet dat opvolging behoeft, kan dit melden aan 1788. Hierna wordt met melder gecontacteerd. Het monumentje wordt technisch bekeken en in de planning wordt een verbetertraject gestart. Vandaag werden alle erfgoedobjecten binnen het Project klein erfgoed met nood aan hoogdringende aanpak en dringende zorg weggewerkt.
De meeste monumentjes staan op het openbaar domein maar waar ze op private grond staan, zijn ze een deel van het publieke leven geworden en dragen de omwonenden er samen met de eigenaars een bijzondere zorg voor. In dit geval worden tussen de partijen afspraken gemaakt om de restauratie mogelijk te maken. Op die manier wordt de financiële inspanning van de stad ook gewaardeerd door de buurt. Elk jaar voorziet de stad een budget om de noodzakelijke werken uit te voeren die tot het openbaar domein behoren.
De stedelijke ateliers nemen vakkundig de zorg op zich voor het behartigen van de uitvoering van het concrete project om de erfgoedobjecten weer in ere te herstellen. Alle werk wordt naargelang de analyse uitgevoerd met de eigen diensten, met een aanpak in het kader van de sociale tewerkstelling of met een bevoegde specialist. Zo nodig kan de Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Radar advies verlenen.
De lijst van het Project klein erfgoed wordt nauwkeurig bijgehouden en geactualiseerd. Het Project klein erfgoed heeft ook nog een groeipotentieel door de lijst aan te vullen met specifieke gegevens zoals de contactgegevens van de eigenaar, diegene die er mee zorg voor draagt, de integratie van de beschrijving van de historiek en wetenswaardigheden verbonden aan de plek. Zo mogelijk kunnen die verhalen ook op termijn worden ontsloten in een digitale toepassing met een QR- code. Maar ook het instellen van een groep peters en meters die op een bijzondere wijze zorg dragen voor het monumentje dat karakteristiek tot het cultuur-en erfgoedlandschap van onze stad behoort.
-
Dirk Lievens
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Jeugd en jeugdinfrastructuur, Toerisme, Archief, Vaderlandslievende verenigingen, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 0492 40 89 41
dirk.lievens@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare