KOERS. Museum van de Wielersport ontvangt 134.000 euro om fotocollecties publiek toegankelijk te maken
Eind september vorig jaar diende KOERS een projectaanvraag in binnen de subsidielijn ‘Inhaalbeweging digitale collectieregistratie’. Die aanvraag werd nu door de Vlaamse overheid beloond met een subsidie van 134.000 euro. Hiermee zal KOERS waardevolle, historische verzamelingen wielerfoto’s uit eigen collectie kunnen digitaliseren, beschrijven en online publiceren. De meer dan 40.000 foto’s overspannen een periode van 110 jaar wielersport en zowel kleinere wedstrijden als de Grote Prijs van Heist aan Zee tot Monumenten als de Ronde van Vlaanderen passeren de revue.
Deze subsidie geeft KOERS de kans om haar digitale ambities verder waar te maken. Naast een fysiek, wil KOERS ook uitgroeien tot een online tref- en knooppunt. De afgelopen jaren zetten we al een serieus sprintje op dat vlak. Zo lanceerde het museum vorig jaar al www.serviceKOERS.be. Op deze interactieve site kunnen bezoekers grasduinen in historische wielerverhalen, 360° spins van objecten ontdekken en de collectie doorbladeren. Na registratie kan je bovendien beelden downloaden en eigen favorietenlijsten aanleggen.
Caption: Jérôme Dufromont, Albert Ritserveldt en Richard Depoorter vluchten weg van het peloton tijdens de passage van de Ronde van Vlaanderen (1942) in Roeselare.
Credit: Jules Vanmaele, collectie KOERS. Museum van de Wielersport (Roeselare)
Fotocollectie van KOERS is ‘R voor iedereen
De foto’s van dit subsidieproject zullen uiteindelijk ook op www.serviceKOERS.be te zien zijn en zo beschikbaar zijn voor zowel onderzoekers als journalisten, studenten of heemkundigen. Door de omvang van het project wordt gebruik gemaakt van tekstherkenning en actief ingezet op crowdsourcing. Dat betekent dat mensen van thuis uit zullen kunnen meehelpen om de collectie te beschrijven. Binnenkort lanceert de stad een vacature voor een digitale medewerker die dit project mee zal coördineren.
Vlaanderen beloont cultureel-erfgoedproject van KOERS
Het project Beschreven. Registratie, digitalisering en ontsluiting van vier verzamelingen wielerfotografische afdrukken met behulp van tekstherkenning en crowdsourcing is één van de 16 cultureel-erfgoedprojecten die binnen deze subsidielijn geld ontvangt van Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur. De gekozen projecten focussen op het wegwerken van de achterstanden op het vlak van registratie en digitalisering binnen de sector en het delen van de resultaten als open data.
-
José Debels
Schepen van Sport en sportinfrastructuur, Sociale economie en werk, Vrijwilligersbeleid, Feesten en evenementen, Facilitair en sitebeheer, KOERS. Museum van de Wielersport
Botermarkt 2 - 0486 61 34 18
jose.debels@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare