Doe mee met De Grote Lenteschoonmaak in RSL!

Stad Roeselare zet in de maand maart openbare netheid extra in de schijnwerpers. Hét uitgelezen moment voor De Grote Lenteschoonmaak. Daarbij maken we met z’n allen het openbaar domein proper en maken zo onze stad klaar voor een warme lente en zomer waarin iedereen kan genieten van een gezellige, nette stad.

Zwerfvuilopruimactie op zaterdag 26 maart

Wil je ook de handen uit de mouwen steken? Help dan mee aan de 24ste editie van de zwerfvuilopruimactie op zaterdag 26 maart. Hoe je het doet, maakt helemaal niet uit zolang je maar zwerfvuil ruimt.

 

Met een beetje creativiteit maak je de Lenteschoonmaak dit jaar misschien wel extra leuk. Zo kan je afval opruimen makkelijk combineren met tal van fijne activiteiten zoals joggen, wandelen of zelfs kajakken. Of je sluit je aan bij je vereniging of wijkcomité en ruimt samen op in groep. Da’s nog zo leuk!

 

Inschrijven is verplicht en kan tot vrijdag 18 maart via www.net.roeselare.be

Al wie inschrijft, ontvangt van de Stad Roeselare een opruimpakket met o.m. restafval- en PMD zakken, handschoenen en grijpers en fluohesjes zowel voor kinderen als volwassenen.

 

Ook bedrijven in Roeselare zetten hun beste beentje voor en organiseren samen met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) een lenteschoonmaak op de bedrijventerreinen op donderdag 24 en vrijdag 25 maart.

Netheid vergt dagelijkse inzet

Openbare netheid vindt de Roeselarenaar belangrijk en is daar over het algemeen ook tevreden over. Zo bleek uit de bevraging van de stadsmonitor vorig jaar. Daar steeg de appreciatie van de netheid van straten, pleinen en voetpaden met 5 procent. Roeselare haalde er met 73 % de tweede hoogste score in Vlaanderen.  

 

Ervoor zorgen dat het openbaar domein er het hele jaar door netjes bijligt, vergt veel inspanning en een dagelijkse inzet van zowel stadsmedewerkers als de vrijwillige Mooimakers #VANRSL. Ook financieel is het opruimen en net houden van de stad niet min. Met een prijskaartje van 1.212.385 euro is dit een serieuze jaarlijkse kost.

 

Samen met jullie, doet de Stad grote inspanningen om Roeselare proper te krijgen en te houden.

 

  • Verspreid over de stad zijn tal van afvalrecipiënten voorzien, zoals de nieuwe straatvuilnisbakken met ingebouwde peukenhouder, hondenpoepbuizen, de (ondergrondse) glasbollen en textielcontainers.
  • Maar liefst drie veegmachines, een kleinere straatzuiger en -veger, twee uitgeruste bestelwagens en zo veel andere materialen en voertuigen worden ingezet om het openbaar domein net te houden. 
  • 7 dagen op 7 zijn stadsmedewerkers op stap om de stad te vegen, vuilnisbakken en hondenpoepbuizen te ledigen, zwerfvuil en sluikstort weg te halen, op te ruimen na de events in de stad, …
  • Sinds jaar en dag werkt de Stad samen met belangrijke partners zoals OVAM en MIROM rond sensibiliserende campagnes over zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep, sigarettenpeuken. Verder ondersteunt de Stad de vrijwillige Mooimakers.
  • Ook handhaving en sensibilisering is belangrijk om onze stad proper te houden. Daarbij streeft de Stad naar een nultolerantie voor sluikstort en zwerfvuil. De anonieme OVAM-handhavers, maar ook de gemeenschapswachten zetten zich hier dagelijks voor in: ze spreken mensen aan die met de hond gaan wandelen en geen hondenpoepzakje bij hebben, ze dragen de boodschap uit voor een net straatbeeld, moedigen de bewoners aan om hun stoep vrij te maken van zwerfvuil en onkruid. Maar ook camera’s worden steeds meer ingezet om mensen te betrappen die sluikstorten of zwerfvuil achterlaten. Afval achterlaten bij een glasbol of textielcontainer; een drankblik, snoeppapier of sigarettenpeuk uit de wagen gooien, de  straatvuilnisbakken vullen met huisvuil: dat alles wordt aanzien als sluikstorten.

Mooimakers #VANRSL

Gelukkig kan de Stad Roeselare ook rekenen op een enthousiast team Mooimakers #VANRSL. In totaal zijn er maar liefst 165 Mooimakers actief in Roeselare.

 

Mooimakers zijn vrijwilligers die opruimen zonder dat het moet: op eigen vrijwillige basis ruimen ze een (stuk) straat, plein of een groenzone op en dit volgens eigen kunnen, willen en goesting. Mooimakers ruimen op wat een ander achteloos achterlaat of weggooit. Dat doen zij niet enkel voor zichzelf, maar voor ons allemaal.

  • Medium square cbs stefaan van coillie

    Stefaan Van Coillie

    Schepen van Financiën, Mobiliteit, Afval-en netheid, Inname openbaar domein, Toegankelijkheid, Burgerzaken
    Botermarkt 2 - 0498 88 84 61
    stefaan.vancoillie@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare