Nieuw stadhuis Roeselare is beste circulaire bouwproject van het jaar
Ontwerpteam van Stad Roeselare met o.a. Arcadis en B-architecten wint Circular Building Award voor renovatie stadhuis
Het toekomstige stadhuis van Roeselare, waarvoor de sloopwerken al gestart zijn, is zopas bekroond met de Belgian Construction Award 2021 in de categorie Circular Building. Deze award voor het beste circulaire bouwproject van het jaar is een erkenning voor de inspanningen die Stad Roeselare, het ontwerpteam met o.a. Arcadis en B-Architecten en de uitvoerende aannemers leveren op het vlak van recyclage en hergebruik van bouwstoffen, materialen en energie.
Boten halen het werfpuin van het Roeselaarse stadhuis op en halen zo tientallen vrachtwagens van de weg.
Gisterenavond vond de uitreiking van de Belgian Construction Awards 2021 plaats. De awards zijn een organisatie van de tijdschriften ‘De Bouwkroniek’ en ‘La Chronique’. Een professionele vakjury boog zich over vele kandidaten uit de private en publieke bouwsector in verschillende categorieën. Wellicht het meest opvallende project dat in de prijzen viel: het toekomstige stadhuis van Roeselare, dat de ‘Circular Building Award’ op de schouw mag zetten. Die prijs gaat telkens naar het bouwproject dat de levenscyclus van de gebruikte bouw- en andere materialen maximaliseert – en zo dus de ecologische impact vermindert.
Vele materialen krijgen een nieuw leven
De vernieuwing van het Roeselaarse stadhuis – samen met het belfort erkend als UNESCO werelderfgoed – is namelijk een huzarenstukje op circulair vlak. Want niet alleen het sloopafval van het oude gebouw krijgt een nieuw leven, ook allerhande andere materialen worden hergebruikt: van meubels over verlichting, tot zelfs de radiatoren. Die gerecupereerde materialen worden ofwel hergebruikt in het nieuwe stadhuis, ofwel herbestemd in andere projecten. Zo gingen bijvoorbeeld meer dan 50 scholen en verenigingen naar huis met tweedehands keukens, kasten en kantoormateriaal.
Met het nieuwe stadhuis bouwen we een huis van en voor mensen. We leveren veel inspanningen om de Roeselarenaars te betrekken bij de bouw van dit gebouw. Dat start al bij de sloop: zo kwamen meer dan 50 scholen en verenigingen materiaal ophalen. Hiervoor de Belgian Construction Award in de categorie ‘circulair bouwen’ ontvangen, is een opsteker om verder te blijven inzetten op duurzaam bouwen samen met de inwoners.
500 Roeselaarse verenigingen en scholen werden aangeschreven om materiaal op te halen uit het ‘oude’ stadhuis. Vele reacties volgden uit deze oproep.
Stadhuis zet circulair bouwen op de kaart
Stad Roeselare bouwt aan een innovatief stadhuis aan de Grote Markt dat voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen met een naadloze integratie van de historische monumenten. Het stadhuis streeft bovendien naar het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’. Dit is een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met een minimale ecologische impact. De site wordt namelijk ook aangesloten op een warmtenet – zodat er zonder fossiele brandstoffen verwarmd en gekoeld wordt – en alles wordt volgens de strengst mogelijke normen geïsoleerd. Onder andere dankzij deze plannen dalen de energiekosten van water, gas en elektriciteit fors.
Deze prijs is een pluim voor het volledige projectteam, van sloopaannemer Stadsbader, architecten B-Architecten, advies- en ontwerpbureau Arcadis tot het Vlaams partnerschap Vlaanderen Circulair. Dit project is een schoolvoorbeeld van hoe de samenwerking tussen verschillende partijen tot heel mooie resultaten leidt én circulair bouwen op de kaart zet. Ook in de volgende fases van het bouwproject blijft duurzaamheid de hoeksteen van het nieuwe stadhuis.
De sloopwerken van het stadhuis zijn ondertussen goed opgeschoven.
-
Nathalie Muylle
Schepen van Omgevingsvergunningen, ruimtelijk planningsproces en stadsontwikkeling, Stedelijk Onderwijs, Patrimonium, Wijkhuizen
Botermarkt 2 - 0476 46 61 50 - nathalie.muylle@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare