Opgeruimd staat netjes
Overlast door hondenpoep is een grote bron van ergernis en lijkt vaker voor te komen. Dat blijkt uit het stijgend aantal meldingen die bij de Stad toekomen. Want hoewel de spelregels duidelijk zijn en de Stad hier actief ondersteunt, is het aantal meldingen sinds het begin van corona sterk gestegen. Maar zomaar hondenpoep achterlaten is helemaal niet oké en is zelfs een strafbaar feit. In Roeselare is het zelfs verplicht om steeds twee hondenpoepzakjes bij te hebben wanneer je gaat wandelen met je hond.
Voor elk kakske een zakske
Bij het nemen van de leiband staat je hond wellicht al meteen te kwispelen, enthousiast om samen op stap te gaan! Snoepje mee, speeltje mee, leiband mee, … en uiteraard mag je ook de hondenpoepzakjes niet vergeten. Dàt is de perfecte reflex. Zo blijft de stoep, de straat en de berm netjes voor iedereen en kan je volop genieten van je wandeling met de hond.
Je zakje deponeer je in een straatvuilnisbak of in een hondenpoepbuis. Is er geen hondenpoepbuis of vuilnisbak in de buurt? Dan moet het zakje helaas toch mee naar huis. Ongemakkelijk is dat vaak wel, maar absoluut beter dan een boete. Wie op heterdaad betrapt wordt of als je geen hondenpoepzakje bij de hand hebt tijdens je wandeling met de hond, riskeer je immers een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro boete of 30 uren gemeenschapsdienst.
boete of 30 uren gemeenschapsdienst.
Waarom?
- Vuil trekt vuil aan. Na de eerste hondenpoep, komt er al snel een tweede of een derde bij.
- Het getuigt van weinig respect, ontsiert de buurt en zorgt voor de nodige geurhinder. Van zodra het wat warmer wordt, wordt de stank alleen maar erger.
- Het is voor niemand fijn als je er met je schoenen intrapt of als bij het grasmaaien door de stadsdiensten het allemaal in het rond vliegt.
- Je kan ziek worden door hondenpoep. Je verwacht het misschien niet meteen, maar de uitwerpselen van honden kunnen ook ziektes verspreiden die vooral voor jonge kinderen gevaarlijk zijn. Zo kunnen in hondenpoep eitjes van spoelworm zitten, maar ook de schimmels die de hondenpoep afbreken, kunnen voor ziektes zorgen.
Doe dus niet wat je zelf ook niet zou willen. Ook jij trapt niet graag in een hondenpoep.
-
Stefaan Van Coillie
Schepen van Financiën, Mobiliteit, Afval-en netheid, Inname openbaar domein, Toegankelijkheid, Burgerzaken
Botermarkt 2 - 0498 88 84 61
stefaan.vancoillie@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare