Kunst luidt de Roeselaarse lente in
N.E.S.T. siert gevel Ter Posterie
Het werkje maakte deel uit van de expo Time and Tide in Ter Posterie (3/12/2021 – 13/02/2022)
In deze expo werd het werk getoond van de 5 laureaten van de coronakunstwedstrijd waarvoor de stad eind 2020 een oproep lanceerde. Van de 58 kandidaten werd het ontwerp van Stief DeSmet als 2de laureaat aangeduid.
Voor de expo Time and Tide bracht Stief DeSmet op de gevel van Ter Posterie een nest aan. Nesten zijn tijdelijke constructies die vaak maar gedurende één broedperiode gebruikt worden. DeSmet sprokkelde de takken voor het nest in zijn tuin en goot die af in brons. Hij vergulde ze op de plekken waar de takken afgeknipt werden. Met de schaarse aanwezige elementen uit zijn directe omgeving creëert hij zo een universum.
Het werkje sluit naadloos en subtiel aan bij de neo-gotische façade van het gebouw, er is connectie met het traliewerk aan de ramen.
Dit sculptuur is intiem en fijn. Het voegt een subtiel accent toe en biedt een te ontdekken meerwaarde in het straatbeeld.
Het zal eerder door een opmerkzame passant gezien worden, of men moet erop gewezen worden. Hierdoor creëert dit een verrassende en onverwachte ervaring in het stadscentrum.
Het nestje staat symbool voor geborgenheid en biedt een aangenaam contrast met het drukke stadscentrum, maar sluit wel aan met waar de stad voor staat: een aangename plek om te wonen.
Materiaal: brons en bladgoud
Locatie: gevel Ter Posterie
Genieten van kunst in de virtuele beeldentuin RSL
Als je door de stad wandelt, passeer je wel eens langs een kunstwerk of beeld.
Met een blik op het infoplaatje kom je dan te weten hoe het werk heet of wie het gemaakt heeft. Maar voor de nieuwsgierige Aagjes, voor iemand met interesse in kunst, voor leerlingen met een kunstopdracht, voor uitgezworven Roeselarenaars of familieleden…. is dit niet voldoende.
Misschien vraag je je af welke betekenis achter bepaalde werken schuilt, of ben je nieuwsgierig welk materiaal er werd gebruikt. Er werden meer dan 50 kunstwerken opgenomen op een digitale kaart, die al jouw vragen beantwoordt. Via een druk op het icoontje op de kaart kom je bij een foto en alle info over het kunstwerk en de kunstenaar(s) terecht.
Je kan ook een specifiek kunstwerk uit de alfabetische lijst kiezen en met één klik alle info over het werk terugvinden.
Met deze tool kan je nu ook je eigen beeldenroute samenstellen en op kunstverkenning gaan in de stad.
Maak kennis met historisch Roeselare via de Erfgoedapp
In de stad trekken gedenkplaten op gevels of herdenkingsmonumenten op pleinen misschien jouw aandacht. Dit is niet toevallig, want deze leggen bewust de link naar een stukje geschiedenis van onze stad. Wil je hierover meer info, dan download je gewoon de erfgoedapp. Zo kom je meteen alles te weten over historisch interessante gebeurtenissen of figuren. Boeiende informatie dus en misschien extra inspiratie of kennis voor quizvragen.
-
Mieke Vanbrussel
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Archief, Flankerend onderwijs, Voorzitterschap DE SPIL, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 051 26 21 08
mieke.vanbrussel@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare