Roeselare zet archeologie in de kijker
Als Onroerenderfgoedgemeente pakt Roeselare opnieuw uit met haar rijke archeologische verleden. Enerzijds komt de intergemeentelijke archeoloog op 19 mei vertellen over de resultaten van ruim 10 jaar archeologisch onderzoek in de Mandel-regio. Anderzijds lanceert Roeselare een archeologische kaart waarop elke inwoner kan grasduinen door de verschillende archeologische projecten die op Roeselaars grondgebied hebben plaatsgevonden.
Lezing tijdens Archeologiedagen
De laatste decennia is er heel veel gebouwd in Roeselare en dat heeft navenant veel archeologisch onderzoek met zich meegebracht. Sinds 2011 volgt de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR dat archeologisch onderzoek nauw op voor Roeselare en de wijdere regio. Nu, meer dan 10 jaar later kunnen we terugblikken op een karrenvracht aan gegevens dat op deze manier verzameld werd. Ook het beeld van hoe deze regio in het verleden bewoond en geëxploiteerd werd, hebben we grondig kunnen bijkleuren. Zo was de Mandelvallei vroeger een dicht bebost gebied en vormden beken de levensaders van de regio. Al deze nieuwe inzichten delen we graag op de lezing ’10 jaar archeologie onder RADAR’ op donderdag 19 mei om 20 u. in TRAX (Traxweg 1, 8800 Roeselare), in een organisatie van V.O.B.o.W. vzw, Stad Roeselare en IOED RADAR. Dit kadert binnen het programma van de Archeologiedagen (www.archeologiedagen.be). Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk via www.roeselare.be.
Lancering Archeologische kaart van Roeselare
Tegelijk met de lezing lanceren we een eerste versie van de archeologische kaart van Roeselare. Hierop ontsluiten we de resultaten van het archeologisch onderzoek per site. Zo kan elke inwoner opzoeken wat er in zijn of haar ‘achtertuin’ gevonden is. Ook wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is om te zien waar er Romeinse bewoning was in Roeselare, zal hier aan zijn trekken komen. In eerste instantie hebben we ons beperkt tot een 25-tal van de meest in het oog springende locaties. Op termijn is het de bedoeling ook de projecten met minder resultaten te delen, maar vooral ook om het archeologisch onderzoek van ondermeer V.O.B.o.W. vzw (https://vobow.be/) en de Werkgroep Archeologie Roeselare daarin op te nemen. En ook toekomstig archeologisch onderzoek zal hier een plaats vinden. Zo creëren we een volledig en dynamisch beeld van de archeologische rijkdom van het Roeselaarse bodemarchief.
Meer info (niet voor publicatie)
IOED RADAR - Willem Hantson (Erfgoedconsulent)| willem.hantson@midwest.be | 0497/21 14 76
Politiek verantwoordelijke Schepen Mieke Vanbrussel
De pers is welkom om de lezing bij te wonen en de archeologische kaart uit te proberen. De nodige vragen kunnen op voorhand, het moment zelf en naderhand gesteld worden.
-
Mieke Vanbrussel
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Archief, Flankerend onderwijs, Voorzitterschap DE SPIL, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 051 26 21 08
mieke.vanbrussel@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare