Roeselare bereidt zich voor op een droge zomer.

Vandaag werd op de Gemeenteraad aan schepen Francis Debruyne gevraagd op welke wijze de Stad voorbereid is op een eventueel droge zomer en hoe we best omgaan met (regen)waterbesparing – en opslag.

Momenteel is code geel voor droogte van toepassing. Dat houdt in dat beheerders al een aantal preventieve maatregelen nemen. De laatste dagen viel in Roeselare tussen de 20 en 30 liter neerslag. Diverse berichten voorspellen een lange droge periode. De Stad wil zich hier dan ook zo goed mogelijk op voorbereiden.

Droogteplan van Roeselare (2020)

Sinds 2020 heeft de Stad een operationeel droogteplan, waarmee de Stad zich voorbereidt op periodes van langdurige, extreme droogte. Het droogteplan bevat 24 maatregelen die in periodes van langdurige droogte geactiveerd kunnen worden. Deze maatregelen betreffen regels rond captatie of het verbieden ervan, het gebruik van waterpartijen, het beregenen van bomen, planten en terreinen, bronbemaling, blauwalgen, biodiversiteit, stadslandbouw, …

 

Afhankelijk van de maatregelen opgelegd door de hogere overheden, worden de corresponderende acties opgestart. Naast een beschrijving van de maatregel, de contactpersonen, belangrijke links en documenten… werd bij een aantal maatregelen ook een actiekaart opgemaakt. Zo’n actiekaart beschrijft heel duidelijk welke stappen een stadsmedewerker moet volgen om de maatregel in voege te laten treden.

 

Klimaatadaptatieplan van Roeselare (2021)

Sinds begin 2021 beschikt de Stad ook over een Klimaatadaptatieplan. Dit plan beschrijft acties en maatregelen die op korte, middellange en lange termijn nodig zijn om als stad beter bestand te zijn tegen de klimaatverandering. Omdat verwacht wordt dat we in de toekomst vaker te kampen zullen hebben met zowel extreme droogte als met hevige regenval, ligt de focus van dit plan dan ook op wateroverlast, droogte en hitte.

 

Om droogte tegen te gaan is het cruciaal om regenwater altijd zoveel als mogelijk op te vangen, opnieuw te gebruiken, te laten infiltreren en pas in laatste instantie vertraagd af te voeren. De Stad Roeselare focust dan ook op projecten die hieraan bijdragen.

 

Bij alle nieuwe projecten, wordt zeer veel aandacht besteed aan ontharding, infiltratie, waterdoorlatende verharding… om het kostbare blauwe goud zoveel als mogelijk ter plaatse te houden en in de bodem te laten sijpelen. Zo wordt de grondwatertafel terug aangevuld. Het is zonde om het regenwater in de gemengde riolen te lozen om vervolgens te laten zuiveren in een zuiveringsstation.

 

Een mooi voorbeeld hiervan is het Kerelsplein. Daar werd een retentiekelder aangelegd met een inhoud van 400.000 liter. De kelder wordt gevuld met neerslag die op de daken van de nabij gelegen gebouwen terechtkomt. Dit regenwater wordt door de Groendienst van de Stad gebruikt om de bomen en planten in de stad te verzorgen. Wanneer de kelder vol is, dan zorgt een overloop ervoor dat het overtollige regenwater rechtstreeks in de bodem infiltreert.

 

Een ander voorbeeld zijn grote bouwwerven waar bijvoorbeeld een riolering moet worden aangelegd of een kelder gebouwd. Daar is het in de meeste gevallen nodig om de grondwatertafel tijdelijk te verlagen door oppompen van het grondwater. Bij het Roelevardproject werd dit bemalingswater bijvoorbeeld in containers opgevangen, waarna het opnieuw gebruikt werd om bomen en planten in de stad water te geven.

 

Ook op andere plaatsen wordt regenwater gebufferd. Zo werden op de Grote Bassin tijdelijke schotten geplaatst die ervoor zorgen dat het waterpeil met 20 cm kan verhogen. Hierdoor ontstaat een grotere voorraad water die door landbouwers gebruikt wordt om hun gewassen te beregenen.

 

De Stad Roeselare zet zich via dergelijke projecten hard in om duurzaam om te gaan met regenwater. Maar ook de inwoners kunnen hun steentje bijdragen door overbodige verharding in de tuin weg te halen of regenwater in de tuin te laten stromen. Zorg voor voldoende regenputten of -tonnen om regenwater op te vangen en te hergebruiken.

 

Wil je hierover meer weten? De Tuinrangers #VANRSL kunnen jou het nodige advies geven! Jouw aanvraag voor gratis advies dien je in via www.klimaatswitch.be. Ook onze afkoppelingsdeskundigen kunnen je bijstaan bij het afkoppelen van jouw hemelwater.

 

  • Medium square francis debruyne ppl

    Francis Debruyne

    Schepen van Land- en tuinbouw, Projecten openbaar domein, Onderhoud openbaar domein, bebloeming, Waterhuishouding, Vaderlandslievende verenigingen
    Botermarkt 2 - 0477 36 32 45
    francis.debruyne@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare