Uitreiking Adriaen Willaert Awards
Vrijdag 9 september werden de International Adriaen Willaert Awards uitgereikt in de Augustijnenkerk van het Klein Seminarie, aansluitend op het polyfonieconcert Adriano 1 door Dionysos Now! Tore Tom Denys mocht de International Adriaen Willaert Award in ontvangst nemen, Arnold Loose werd gelauwerd met de Life Achievement Award.
Naar aanleiding van het plaatsen van het monument ter ere van de renaissance polyfonist Adriaen Willaert in 2017 werden de International Adriaen Willaert Awards in het leven geroepen.
In 2018 werden deze voor de eerste maal uitgereikt. Xavier Vandamme kreeg de eerste International Adriaen Willaert Award en Raymond Decancq werd de eerste Life Achievement Adriaen Willaert Award toegekend.
In 2020 werd de International Adriaen Willaert Award gegeven aan Dirk Brossé. De International Adriaen Willaert Award – Life Achievement werd uitgereikt aan Paul Van Nevel.
De doelstelling van het initiatief is tweeledig:
- de naamsbekendheid van Adriaen Willaert verruimen;
- het uitreiken van twee prijzen die het karakter van een International Life Achievement Award en een International Award hebben.
Doelstelling prijzen
De doelstelling van de International Adriaen Willaert Award is om de waardering te benadrukken die Adriaen Willaert in Vlaanderen en daarbuiten geniet. Maar ook om de artistieke erkenning uit te dragen van de Vlaamse componisten, dirigenten, vocalisten, instrumentalisten, muziekpedagogen of divers samengestelde koren en orkesten. De inzet voor de bloei van het muziekonderwijs in Vlaanderen, een uitzonderlijke bijdrage tot de Vlaamse of internationale componistenscène, een bijzondere band of engagement met Roeselare of de regio hebben en de kwaliteit van de internationale contacten zijn elementen die bij de toekenning van belang zijn.
De doelstelling van de International Adriaen Willaert Award – Life Achievement is om in de niche van de renaissance polyfonie de stad een internationale uitstraling en prestige te verlenen. Op deze manier wordt naast het potentieel van de figuur van Adriaen Willaert ook het gepresteerde vrijwilligerswerk van de betrokken verenigingen gerespecteerd en gevaloriseerd.
Deze award waardeert een mondiale aandacht voor het oeuvre van Adriaen Willaert en zijn toenmalige tijdgenoten. Daarnaast honoreert het musici, musicologen, gezelschappen en instanties die door hun inzet en ambitie Adriaen Willaert en bij uitbreiding de Vlaamse polyfonisten internationaal onder de aandacht brengen en op deze manier het muzikale erfgoed exploreren, bewaren en verspreiden.
In het adviescomité Adriaen Willaert zetelen Raoul Boucquey (werkgroep Erfgoed binnenCultuur- en Erfgoedraad), Jaak Maertens (componist en eredirecteur van de toenmaligeacademie Adriaen Willaert Roeselare), Mieke Vanbrussel (schepen van cultuur), Eric Hallein (stadsorganist), Michel Veracx (voorzitter Cultuur- en Erfgoedraad), Dirk Lievens(directeur STAP) en Dirk Cornelis (eredirecteur De Spil en expert polyfone muziek).
Laureaten 2022
International Adriaen Willaert Award – Life Achievement: Arnold Loose
Arnold Loose werd geboren in 1935 in Torhout, maar verhuisde in 1944 naar Roeselare.
Toen hij zich in 1954 opgaf voor de priesteropleiding in het Groot Seminarie kon hij daar privéles orgel en harmonie volgen bij Kamiel D’Hooghe. Van 1955 tot 1957 kreeg hij de opdracht te studeren aan de KULeuven. Op zijn vraag volgde hij er moderne geschiedenis en enkele vakken musicologie. Na zijn priesterwijding in 1961 vervolgde hij de verdere cursussen musicologie in Leuven bij René Lenaerts en Jozef Robijns, beiden professoren gespecialiseerd in de Belgische polyfonie (Arnold gebruikt niet graag de term “Franco-Vlaamse muziek”) maar tevens, op vraag van Mgr. De Smedt, in het Lemmensinstituut in Mechelen met de belangrijke vakken kerkmuziek en muziekpedagogie.
Van 1965 tot 1995 was hij leraar in het Klein Seminarie voor muziekopvoeding, esthetica en godsdienst. Hij leidde er al die jaren ook het jongenskoor Colliemando en het Sint-Michielskoor.
In 1998 ontstond er rond de figuur van Karel Hoornaert een groep belangstellenden om iets te ondernemen in Roeselare met het doel de aandacht voor Adriaen Willaert te stimuleren. In 2003-2004 werd daartoe de Adriaen Willaert Foundation opgericht. Arnold Loose was één van de stichtende leden.
Toen in 2007 eenzelfde initiatief werd ondernomen in Ronse rond de polyfonist Cypriaen De Rore, een jongere vriend van Willaert in Venetië, sloot Arnold Loose zich bij die werkgroep aan.
Van bij het begin van de “Foundation”, die men gaandeweg meer “Stichting” is gaan noemen en die tot een vzw is uitgebouwd, werkte hij aan de website www.adriaenwillaert.be, een bron van informatie over leven en werk van Maestro Adriano. Gedurende meer dan tien jaar verstuurde Arnold digitaal een maandelijkse nieuwsbrief en een dagelijkse tekst IL FIAMINGO, met recente gegevens in verband met de Belgische renaissancepolyfonie in concerten, radioprogramma’s en vaktijdschriften.
International Adriaen Willaert Award: Tore Tom Denys
Tore Tom Denys, geboren (in 1973) en getogen in Roeselare, woont intussen ruim twintig jaar in Wenen. De professionele tenor kan een indrukwekkend curriculum vitae voorschotelen.
Hij studeerde trompet aan het Conservatorium van Antwerpen en was zowel als concert- als solotrompettist wereldwijd te beluisteren. Van 1994 tot 1998 deed hij als lid van het World Youth Choir alle continenten aan, waarbij zijn interesse voor de oude muziek en de zangkunst steeds groeide en hij de trompet voor het zingen verwisselde. In 1998 verhuisde hij naar Wenen, waar hij zang studeerde.
Hij was lid van het vocaal ensemble Currende waarmee hij verschillende cd’s opnam en hij was medestichter van het Goeyvaerts Consort. In 2006 vervoegde hij de kern van Capilla Flamenca.
Hij werd opgenomen in het Arnold Schönberg Chor en ging als solist met dit koor op diverse tournees. Hij was lid van het koor van de Weense Staatsoper.
Hij is een internationaal gewaardeerd solist bij ensembles als Cinquecento en Clemencic Consort. Hij is een veelgevraagd solist bij het polyfonie ensemble van Collegium Vocale Gent. Daarnaast is hij stichter en zanger van het ensemble Vivante, een ensemble voor oude muziek en van Dionysos Now!, een ensemble met focus op polyfonie en in het bijzonder de muziek van Adriaen Willaert.
In 2020 werd Tore Tom Denys door Stad Roeselare benoemd tot Cultureel Ambassadeur #VANRSL. In die hoedanigheid wil hij de passie en het vuur voor Adriaen Willaert opnieuw laten opflakkeren in binnen- en buitenland. Door de coronalockdowns was er opeens tijd beschikbaar om studiewerk te verrichten naar het werk van Adriaen Willaert, de zestiende-eeuwse componist waarmee Denys dezelfde roots deelt. Hij streeft ernaar om met zijn ensemble Dionysos Now! een hedendaagse neerslag te hebben van diens meest markante signatuurwerken.
-
Mieke Vanbrussel
Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Archief, Flankerend onderwijs, Voorzitterschap DE SPIL, Kerkfabrieken
Botermarkt 2 - 051 26 21 08
mieke.vanbrussel@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare