Uitreiking Eretekens voor Cultuurverdienste en Cultuurtrofee 2022

Het stadsbestuur, bijgestaan door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikt jaarlijks een Cultuurtrofee en Eretekens voor Cultuurverdienste uit om het culturele leven in Roeselare aan te moedigen.

 

Het Ereteken voor Cultuurverdienste wordt uitgereikt aan personen die zich minstens 25 jaar onafgebroken en vrijwillig hebben ingezet voor het culturele leven en dat in een Roeselaars(e) vereniging, gezelschap, orkest, koor of culturele instelling. Een persoon kan slechts één maal in zijn/haar culturele loopbaan het Ereteken voor Cultuurverdienste krijgen.

 

De Cultuurtrofee is bestemd voor een Roeselaarse persoon, vereniging, groep of instelling die een uitzonderlijke culturele prestatie geleverd heeft of die zich verdienstelijk gemaakt heeft op het culturele vlak.

 

Dit jaar vond de feestzitting plaats op zaterdag 15 oktober in De Spil.

 

Laureaten Ereteken voor Cultuurverdienste 2022

Tijdens de feestzitting in De Spil kregen zestien laureaten het ereteken:

 

Albert Huyghe        

46 jaar lid      

Aquariumclub Scalares      

 

Annemie Degezelle           

45 jaar lid en 40 jaar bestuurslid   

Ferm Beveren Roeselare

 

Els Cornelissens     

Meer dan 25 jaar lid en bestuurslid

Theater ’t Souffleurke Rumbeke

 

Emmanuel Vansteenkiste           

25 jaar voorzitter    

Vox Musica vzw

      

Fabian Vermeulen 

Koninklijk Letterkundig Genootschap ‘Vereenigde Vrienden’ Rumbeke-Roeselare

27 jaar lid en 13 jaar bestuurslid   

 

Frank Goderis         

36 jaar lid en bestuurslid    

Koninklijk Sint-Jozefskoor Roeselare       

 

Frans Missiaen       

28 jaar lid en 25 jaar bestuurslid   

Toneelclub Ten Elsberge    

 

Geert Decoene       

25 jaar lid en bestuurslid    

Familiekunde Vlaanderen Regio Mandel-Leie vzw

 

Johan Deckers       

38 jaar lid    

Koninklijke Harmonie Het Gildemuziek Roeselare

 

Karol Vandenbussche       

36 jaar inzet en ondervoorzitter             

Koninklijke Toneelgilde Volksveredeling vzw      

 

Lieve Decuypere-Ramboer         

Meer dan 30 jaar lid 

Markant Roeselare   

 

Lieve Deltour          

35 jaar lid en voorzitter     

Markant Beveren Roeselare

        

Mariette Provoost 

Bijna 60 jaar inzet   

Laudato si’   

 

Ronald Castelein    

40 jaar lid en bestuurslid    

Tuinhier Roeselare vzw      

 

Willy D’Haeyere     

30 jaar lid en bestuurslid    

Midden West-Vlaamse Hobby Computer Club Roeselare

 

Wim Devarrewaere          

28 jaar lid en bestuurslid    

DRAAD-poppentheater vzw

 

 

Laureaat Cultuurtrofee 2022

De Cultuurtrofee 2022 werd uitgereikt aan het Klein Seminarie voor hun multidisciplinair historisch-educatief project rond ‘glas-in-lood’ In Vitris. De trofee zelf is kunstwerk ‘The Separation of the Sexes’ van SASK-cursist Tonny Vanhaverbeke.

 

In 2022, door Unesco uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Glas, pakte het Klein Seminarie uit met een bijzonder verrassend, hoogstaand en multidisciplinair historisch-educatief project. Onder de titel In Vitris, wat letterlijk ‘in glazen’ betekent, focuste de school samen met diverse partners - professionelen en ‘amateurs’ - het hele schooljaar 2021-2022 op het thema ‘glas-in-lood’.

 

Het meest in het oog springend was de overzichtstentoonstelling van het werk van de internationaal gerenommeerde glaskunstenaar Joost Caen in de historische Augustijnenkerk en enkele aanpalende lokalen. De tentoonstelling, voorzien van 22 april tot 29 mei, werd vanwege het grote succes nog met een week verlengd en lokte uiteindelijk 2.454 bezoekers uit binnen- en buitenland die zich allemaal zeer enthousiast toonden. Bij de tentoonstelling hoorde een rijk geïllustreerde en wetenschappelijk verantwoorde catalogus, die  nu al wordt beschouwd als een standaardwerk over glasramen in de Nederlanden.

 

Daarnaast organiseerde de school in samenwerking met BIE, het cultuur- en erfgoedplatform van regio Midwest en ARhus, ook twee lezingen buiten de schoolmuren: in het historische kasteel van Rumbeke, waar zich het oudste glasraam in situ uit het vroegere graafschap Vlaanderen bevindt, en in ARhus.

 

Alle leerlingen van het Klein Seminarie werden op verschillende manieren bij dit uniek historisch-educatief project betrokken: van glaskunstworkshops over bezoeken aan glasateliers tot de inventarisatie van glaskunst in private woningen.

 

In Vitris was een uitzonderlijk en gedurfd cultureel project van leraars en leerlingen dat een ruime weerklank kreeg in de Vlaamse pers en zelfs in de internationale kunstwereld en dat niet alleen het historisch patrimonium van het Klein Seminarie in de kijker stelde, maar ook Roeselare tot een hoogwaardige culturele bestemming verhief.

 

Het is niet overdreven te stellen dat In Vitris de glasraamkunst, ooit de allerduurste kunstvorm, opnieuw op de kaart heeft gezet. Dat bewijst o.a. de belangstelling van Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse regering: de onderhandelingen voor de oprichting van een Vlaams-Nederlands kenniscentrum rond glas zijn opgestart.

 

Stad Roeselare en de Cultuur- en Erfgoedraad motiveren laureaat In Vitris van het Klein Seminarie als volgt:

 

·         het was een tentoonstelling met uitzonderlijk karakter en met internationale uitstraling met bezoekers uit Europa en zelfs verder;

·         professor Joost Caen wist unieke stukken samen te brengen, met inbegrip van Vlaamse topstukken;

·         de kunstcatalogus bij de tentoonstelling is van uitzonderlijk hoge kwaliteit;

·         het project bevat een hoge erfgoedwaarde en brengt een eeuwenoud ambacht opnieuw onder de aandacht;

·         met het educatief project is men erin geslaagd om jongeren te betrekken bij de thematiek, het te actualiseren en jongeren actief te betrekken bij de inventarisatie van brandglasramen in Roeselare.

 

Life Achievement Raoul Boucquey

Op initiatief van de Cultuur- en Erfgoedraad en ten volle ondersteund door Stad Roeselare werd daarnaast een uitzonderlijke prijs uitgereikt aan Raoul Boucquey voor zijn onvoorwaardelijke en jarenlange inzet voor het culturele en erfgoedleven in de stad Roeselare.

  • Medium square mieke vanbrussel ppl

    Mieke Vanbrussel

    Schepen van Cultuur, erfgoed en culturele infrastructuur, Archief, Flankerend onderwijs, Voorzitterschap DE SPIL, Kerkfabrieken
    Botermarkt 2 - 051 26 21 08
    mieke.vanbrussel@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare