Ontdek het lekkerste van Roeselare tijdens de Week van de Smaak

De Week van de Smaak in Roeselare is helemaal terug met een programma om duimen en vingers van af te likken. Maak je eind november op voor 7 dagen vol buitengewone culinaire ervaringen, voor elk wat wils.  

 

Roeselare, in het hart van de Vallei van de Voeding, lanceert voor de Week van de Smaak van maandag 21 tot zondag 27 november een programma om van te smullen. Van kleine lekkerbek tot grote foodie, van avontuurlijke proever tot fan van de klassiekers: iedereen wordt een hele week lang gebeten door de Week van de Smaak in Roeselare.  

Gebeten door Roeselare! 

De komende jaren wil Roeselare zich nog sterker op de kaart zetten als dé voedingsstad in Vlaanderen. “Van boer tot bord, van streekproduct tot topchef: onze stad heeft daarvoor alle troeven in handen en wil dat iedereen gebeten wordt door Roeselare”, aldus burgemeester Kris Declercq.  

De ‘Week van de Smaak’ is dan ook het moment om al dat lekkers in Roeselare samen te brengen in een smaakvol programma voor jong en oud. Op het menu staan niet minder dan twintig activiteiten, waarvan meer dan de helft gratis.  

Wedstrijd: wie heeft het beste stoofvleesrecept van Roeselare? 

Blikvanger in deze editie is het grote stoofvleesfestijn in de Paterskerk op zaterdag 26 november. Je schuift mee aan tafel om het smakelijkste recept voor stoofvlees te proeven, recht uit de potten van de eerste ‘smaakmaker van Roeselare’.

Voor de Week van de Smaak houdt Stad Roeselare een nieuwe uitdaging boven de doopvont. Als stad van de voeding barst Roeselare van lokale topingrediënten en lekkere streekproducten. De stad heeft ook heel wat culinair talent in huis: van topchefs tot hobbykoks die de smaakpapillen van vrienden en familie verwennen. En naar zo’n smaakmaker is Roeselare op zoek. Elk jaar wil Roeselare één klassiek recept centraal zetten. Dit jaar gaat Roeselare voor de oerklassieker stoofvlees. Een vakjury onder de leiding van driesterrenchef Tim Boury gaat op zoek naar originele, lekkere én lokale versies van stoofvlees. Een klassiek recept van overgrootmoeder of een vegetarische versie met een hoek af? Kandidaten schrijven zich voor 30 oktober in via visitroeselare.be.

De winnaar mag rekenen op een smaakvol prijzenpakket en vooral… hij of zij krijgt de unieke kans om het winnende recept klaar te maken voor 500 nieuwsgierige fijnproevers (met de hulp van een professioneel cateringteam). Dit stoofvleesfestijn vormt één van de hoogtepunten van de Week van de Smaak, op zaterdagmiddag 26 november in de Paterskerk van Roeselare. Voor elke portie stoofvlees gaat bovendien tien euro naar De Sociale Kruidenier, een organisatie die gratis voedselhulp biedt voor inwoners van Roeselare die het wat minder hebben. 

Sandra Bekkari, Loïc Van Impe én nog veel meer lokaal talent op het menu 

Andere highlights in het programma zijn: 

  • Het gloednieuwe concept ‘De Achterkeuken’: een wandeling op vrijdag 25 en zaterdag 26 november die unieke locaties in de binnenstad koppelt aan een buitengewone culinaire ervaring. Op deze verborgen plaatsen staan lokale chefs uit enkele Roeselaarse topkeukens je op te wachten met een heerlijke maaltijd. Restaurants die meedoen: De Overburen, Le Nord, De Ooievaar, Pieter Kookt, Suurplas en Tafel Madeleine.
  • Chefs met klinkende namen zoals Sandra Bekkari en Loïc Van Impe brengen hun beste tips naar de Keuken van Roeselare en geven er workshops waarmee iedereen zijn of haar keukenskills naar een hoger niveau kan tillen. Lokale culinaire helden zoals Hummus The Original en Kris Goegebeur maken de ‘Tips van Chefs’-affiche compleet.
  • Wat eten coureurs? In de museumtuin van KOERS. Museum van de Wielersport komen koersliefhebbers aan hun trekken met een doorlopende tentoonstelling over de bevoorrading van het peloton. We strikten ook Ien Vitse, de chef-kok én diëtiste van Jumbo-Visma, de ploeg van Wout Van Aert, voor een kookworkshop in de Keuken van Roeselare.
  • Ook een aantal toonaangevende voedingsbedrijven uit Roeselare gooien hun deuren open. Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de dakserres van Agrotopia, pastagigant Soubry of zwammen- en shiitakekweker Pleurico? Ontdek het tijdens de Week van de Smaak.
  • Fan van een zoet of hartig hapje na het stoofvleesfestijn op zaterdag 26 november? Trek het winkelhart van Roeselare in en laat je verwennen door een heerlijke High Tea in centrumstraten, in samenwerking met de vzw Centrum en Shopping.
  • Kleine lekkerbekken trekken naar het Huis van Sinterklaas. Want wie ‘Sinterklaas’ zegt, zegt ook ‘picknickjes’. Omdat de Sint er véél nodig heeft, zoekt hij Kookpietjes voor een bakmiddag met meesterbakker Kris Goegebeur.
  • ARhus pakt lekker uit met drie initiatieven tijdens de Week van de Smaak: tijdens ‘ARhus Klap!’ oefenen anderstaligen hun Nederlands tijdens praattafels over voeding. Of geniet van een lekker lokaal vijfgangenmenu in ARhus Café terwijl je een spannende detectivezaak oplost tijdens ‘MoorTdinee’. Fijnproevers kunnen de hele week terecht in ARhus café voor een ‘plat divers’.
  • In RSL Op Post wordt de keuken gekaapt door creatieve koks.
  • Week van de Smaak in Roeselare? Dan kan het Huis van de Voeding in de Spanjestraat natuurlijk niet ontbreken. POM West-Vlaanderen organiseert in het Provinciaal Ondernemerscentrum een prikkelend programma over ‘smaak’ in alle facetten. Proef van een smakelijke mix van design, (food)fotografie en innovatie - maar altijd met voeding als centraal thema. Denk aan een masterclass van topfotograaf Tony Le Duc, workshops met zeewier en een eetbare tuin met bloemen en kruiden. Tussen 19 en 27 november is er doorlopend een straffe foto- en designexpo met medewerking van onder andere Design Academy Eindhoven, Vives, Howest en SASK. Wie zelf wil proeven kan terecht in de bar met West-Vlaamse topwijnen en in het pop-up restaurant ‘GOUST’. Daar staat de hele week David De Maré achter het fornuis, een chef die werkte in verschillende Europese sterrenrestaurants.

Alle activiteiten worden gebundeld op www.visitroeselare.be Elke Roeselarenaar ontvangt eind oktober een programmabrochure in de bus, met een erg leuke extra: Tim Boury deelt er zijn recept voor een heerlijk stoofvlees. 

  • Medium square kris declercq ppl

    Kris Declercq

    Burgemeester
    Algemeen stedenbeleid, Ondernemen, Veiligheid, Bestuurszaken, Communicatie en Stadsmarketing, Smart City, Wijkenbeleid en Participatie
    Botermarkt 2 - 0495 54 74 09
    kris.declercq@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare