Week van de Smaak: Roeselare zet zich nog meer op de kaart als de voedingsstad van Vlaanderen
De Week van de Smaak in Roeselare is volop aan de gang. Met meer dan twintig activiteiten, georganiseerd door de stad en tal van partners, worden minstens 1.000 deelnemers uit Roeselare en omgeving bereikt. Een succes, zo klinkt het bij Stad Roeselare: “Het is fijn dat er zoveel enthousiasme is voor alle smaakvolle troeven die we als voedingsstad te bieden hebben.”
Roeselare, in het hart van de Vallei van de Voeding, lanceerde voor de Week van de Smaak van maandag 21 tot zondag 27 november 2022 een programma om van te smullen. De Week van de Smaak is een nationaal publieksevenement, maar nergens in Vlaanderen kan je die week zo intens beleven als in Roeselare.
We hebben een gevarieerd programma met activiteiten voor jong en oud, de hele week lang, georganiseerd door de stad én tal van partners.
De Week van de Smaak in Roeselare is dit jaar een samenspel van Stad Roeselare, ARhus, KOERS, vzw Centrum & Shopping, lokale horeca en handelaars, vzw Vol-au-Vent en vanuit de provincie POM West-Vlaanderen / OC West.
‘De Achterkeuken’, workshops en bedrijfsbezoeken volledig uitverkocht
Het programma slaat dit jaar duidelijk aan. Heel wat activiteiten en workshops waren nog voor de start van de Week van de Smaak volzet.
- Uitverkocht: het gloednieuwe concept ‘De Achterkeuken’,deculinaire belevingswandeling dit weekendlokt maar liefst 400 geïnteresseerden. De deelnemers ontdekken nu vrijdag- en zaterdagavondunieke en verborgen locaties in de binnenstad terwijl ze proeven van het lekkers van lokale chefs uit enkele Roeselaarse topkeukens.
- Uitverkocht: 5 workshops ‘Tips van Chefs’. De hele week lang strijken koks met klinkende namen neer in Roeselare. Denk aan Sandra Bekkarien Loïc Van Impe, maar ook Ien Vitse, de chef-kok die Wout Van Aert en zijn collega’s van Jumbo-Visma gezonde en lekkere maaltijden serveert tijdens de Tour de France. De 100 plaatsen voor deze kookworkshops zijn al twee weken geleden de deur uit.
- Uitverkocht:‘Taste & See’ bedrijfsbezoeken. 60 mensen krijgen deze week de kans om achter de schermen te gaan bij de dakserres van Agrotopia, pastagigant Soubryof zwammen- en shiitakekwekerPleurico.
- Uitverkocht op 1 dag:60 kleine lekkerbekken trokken vandaag naar het Huis van Sinterklaasvoor een kindvriendelijke workshop picknickjes bakken met meesterbakker Kris Goegebeur.
- Ook ARhus doet met vier initiatieven volop mee aan de Week van de Smaak: tijdens ‘ARhus Klap!’ oefenen 50 anderstaligen hun Nederlands tijdens praattafels over voeding. Daarnaast genieten 65 deelnemers morgenavond (24 november) van een lekker lokaal vijfgangenmenu in ARhus Café terwijl ze een spannende detectivezaak oplossen tijdens ‘MoorTdinee’. In ARhus café kan je al de hele week van wereldkeuken proeven, onder de noemer ‘Plat Divers’.
Zaterdag 26 november: smakelijk shoppen en genieten in het stadscentrum
De blikvanger in het Roeselaarse programma voor de Week van de Smaak is het grote stoofvleesfestijn in de Paterskerk nu zaterdag (26 november). De deelnemers schuift mee aan tafel om het meest smakelijke recept voor stoofvlees te proeven, bedacht door de Roeselaarse Annelies Mesure. Zij werd vorige week uitgeroepen tot ‘Smaakmaker #VANRSL’, door een vakjury onder leiding van driesterrenchef Tim Boury. Er gingen al meer dan 250 tickets over de toonbank voor nieuwsgierigen naar het recept van Annelies, boordevol lokale ingrediënten. De helft van elk ticket gaat bovendien naar vzw De Sociale Kruidenier.
Fan van een zoet of hartig hapje na het stoofvleesfestijn op zaterdag 26 november? Trek het winkelhart van Roeselare in en laat je verwennen door een heerlijke High Tea in de centrumstraten, in samenwerking met de vzw Centrum en Shopping. In de winkelstraten en bij meer dan 40 zaken word je culinair in de watten gelegd.
Nog tot en met zondag: unieke expo’s in het Huis van de Voeding en KOERS
Sinds vorig weekend loopt ook het bijzonder boeiende en verrassende programma van POM West-Vlaanderen in het Huis van de Voeding in de Spanjestraat. Daar kan je nog tot zondag terecht voor ‘Smaak in al zijn facetten’: een smakelijke mix van design, fotografie en innovatie, steeds met voeding als centrale thema. Er is doorlopend een straffe foto- en designexpo met medewerking van onder andere Design Academy Eindhoven, Vives, Howest en SASK.
Wie zelf wil proeven kan terecht in de bar met West-Vlaamse topwijnen en in het pop-up restaurant ‘GOUST’. Daar staat al de hele week David De Maré achter het fornuis, een chef die werkte in verschillende Europese sterrenrestaurants. Info en reserveren voor deze unieke smaakbeleving doe je via https://www.pomwvl.be/campagnes/week-van-de-smaak .
Ook in de museumtuin van KOERS is er nog tot zondag een leuke expo: ‘De bevoorrading’. Je leert er wat coureurs zoal eten en via QR-codes op de verschillende fotopanelen ontdek je allerlei leuke verhalen over ‘koerskost’.
-
Kris Declercq
Burgemeester
Algemeen stedenbeleid, Ondernemen, Veiligheid, Bestuurszaken, Communicatie en Stadsmarketing, Smart City, Wijkenbeleid en Participatie
Botermarkt 2 - 0495 54 74 09
kris.declercq@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare