Roeselaarse projecten kunnen jouw duwtje in de rug gebruiken!

Dankzij de steun van Stad Roeselare en bedrijfspartner Maselis kunnen het komende jaar vier projecten gerealiseerd worden voor een meer duurzame toekomst van de stad. De projecten zijn het resultaat van een projectoproep van de Proximity-campagne. Vanaf nu kunnen de projecten concreet uitgerold worden, alleen kunnen een aantal projecten nog wat extra steun gebruiken. Alle projecten, ook zij die geen financiële steun gekregen hebben via het project, krijgen via Proximity en Stad Roeselare de kans om hun project voor te stellen en inhoudelijke, logistieke of materiële hulp te vragen.  

Van oudsher voorzien mensen in hun eigen voedsel en dat houdt wel wat organisatie in. Want je zaait en oogst dan wel voor je eigen gezin, maar de natuur gaat z’n gang en niet alles is steeds voorradig. Anderzijds komt de oogst soms in grote vlagen toe. De tomaten hangen in dikke trossen aan de planten, de kersenboom hangt over van het fruit, de basilicum lijkt geëxplodeerd of je staat daar met wasmanden vol boontjes. En dan?  

 

De Inmaeckers wil een kennis- en kundegroep worden van verschillende methoden die de houdbaarheid van producten verlengen. Denk aan het maken van kimchi, fermenteren, pickelen, wecken, bewaren op azijn, … Deze groep gaat een jaar lang aan de slag met heel praktische workshops, om daarna hun opgedane kennis verder te verspreiden.  

 

De Inmaeckers hebben nog wat materiaal nodig voor hun workshops. Je kan hen steunen door het materiaal te schenken. Als bedrijf wordt jouw logo, bij een gift vanaf 250 euro, in alle communicatie vermeld én ontvang je een pakket heerlijk ingemaakte producten!  

Repair Café Roeselare is een initiatief dat de herstelgedachte hoog in het vaandel draagt vanuit een bezorgdheid voor het milieu. Wat hersteld kan worden, komt niet op de afvalberg terecht. Tijdens zo’n Repair Café worden klein elektro, fietsen, computers, tablets, meubels en kledij hersteld. Repair Café Roeselare wil die herstelgedachte nu ook op wijkniveau introduceren. De Sint-Jozefwijk is als eerste aan de beurt waarbij gemikt wordt op een actieve werking van een lokaal en zelfstandig Repair Café.  

 

Daarvoor is men nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers: herstellers met geen, weinig of veel ervaring maar vooral met goesting om te proberen. Iedereen is welkom! Zin om te herstellen, te helpen bij de bar of het onthaal of hou je van organiseren en planningen opmaken? Stuur een mailtje naar info@repaircaferoeselare.be  

Happy Walk    

Een geëngageerde groep mensen uit wijk Groenpark wil ook hun minder mobiele buren naar buiten krijgen om er te genieten van de omgeving en anderen te ontmoeten. Want iedereen heeft daar deugd van! Dat doen ze met de Happy Walk: een korte, obstakelvrije, uitgestippelde wandeling speciaal op maat van bewoners die minder goed te been zijn. Op drie zitplekjes kunnen ze ook genieten van het groen met een insectenhotel, een tafeltuin en een voederplaats voor vogels. Of ze kunnen een babbeltje slaan met buren. Zo wordt gezorgd voor hun fysieke én mentale gezondheid.  

 

De Happy Walk kan je steunen door middel van een gift voor de uitwerking van hun project!  

RAKattack  

RAK, ofwel Random Acts of Kindness, zijn kleine, spontane vriendelijke daden waar iedereen gelukkig van wordt. Dit initiatief wil met deze ‘kleine gelukjes’ een warme gloed over Roeselare verspreiden. Bedoeling is dat er om de twee weken een RAK wordt gekozen die in de kijker wordt geplaatst en door alle deelnemers wordt uitgevoerd. Er wordt zo ingezet op aanstekelijkheid en het geven van een RAK is al even plezant als er eentje krijgen. Er kan zo een RAKcommunity ontstaan die elkaar aanzet om de RAK-warmte te verspreiden.  

 

RAKattack is op zoek naar RAKtivisten of RAKambassadeurs: iedereen die attente daden wil uitvoeren en anderen aanmoedigt om mee te doen. Iedereen is aan zet: zowel inwoners, organisaties, handelaars, scholen, … Zin om goed karma te verdienen? Registreer je snel als RAKtivist!  

 

Voor online media:  

  • Medium square mich le hostekint ppl

    Michèle Hostekint

    Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
    Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
    michele.hostekint@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Botermarkt 2
8800 Roeselare