Roeselare zet in op Oefenkansen Nederlands
Taal is de sleutel tot participatie aan de samenleving. Veel nieuwkomers in onze stad volgen al Nederlandse les via diverse kanalen, maar het is belangrijk dat de cursisten de taal ook buiten de klaslokalen spreken. Roeselare zet daarom in op oefenkansen voor kinderen en volwassenen. De Stad tekende in op de projectoproep ‘Plan Samenleven’, en krijgt hiervoor een subsidie van 135.000 euro om de bestaande ‘Oefenkansen Nederlands’ te versterken.
Taal is het communicatiemiddel bij uitstek. Het zorgt er voor dat we elkaar kunnen begrijpen. Een gedeelde taal - in ons geval het Nederlands - bevordert dialoog en sociale cohesie. Kennis van het Nederlands is de toegangspoort tot een opleiding, werk en deelname aan het maatschappelijk leven. Kortom, het maakt samenleven mogelijk.
Ruim, gratis aanbod
In 2022 (tot 25/11/2022) kwamen 634 anderstalige nieuwkomers in Roeselare wonen. Momenteel volgen er 1174 cursisten Nederlandse les. Voor die mensen organiseert Roeselare tussen 1 september 2022 en 30 september 2023, samen met 8 partnerorganisaties en 250 vrijwilligers 2550 Oefenkansen Nederlands zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Het aanbod oefenkansen in Roeselare is heel breed, zodat iedereen volgens eigen behoeften en wensen kan oefenen.
Voor kinderen en jongeren, met focus op vrije tijd en versterken van het netwerk:
- Taalkriebel aan huis (3–5 jaar)
- Taalatelier (5–12 jaar)
- Taalspurt (12–25 jaar)
- Taalweken in de zomervakantie
Voor volwassenen (18+):
- Praattafels: praten in groepjes over verschillende thema’s
- Digitaal oefenen: via videochatten of zelfstudie
- Al doende Nederlands oefenen: via verschillende laagdrempelige activiteiten in RSL Op Post
- Buddywerking: een buddy spreekt Nederlands met je, helpt je om je netwerk uit te bouwen en je weg te vinden in onze stad
Het aanbod Oefenkansen Nederlands is een aanvulling op de Nederlandse lessen die aangeboden worden in:
- Ligo, Centrum voorBasiseducatie, Leopold I-laan 20A, Roeselare
- CVO Creo, Centrum voor Volwassenenonderwijs, Arme Klarenstraat 75, Roeselare
- CVO Scala, Centrum voor Volwassenenonderwijs, Hugo Verrieststraat 68, Roeselare
Vrijwilligerswerking
Oefenkansen zijn enkel mogelijk door de inzet van de vele vrijwilligers. Vrijwilligers nemen deel aan praattafels, organiseren talige activiteiten, zijn babbel-buddy, …
Vrijwilligers zijn oefen-maatjes. Ze praten met de anderstalige, en delen verhalen en ervaringen: waar kan je zwemmen, hoe werkt de bibliotheek, waar kan je terecht met je vragen over onderwijs voor je kind, …
Vrijwilligers zijn ook doe-maatjes. Ze tuinieren, dansen, zingen samen, …Hierdoor wordt het netwerk van zowel de anderstalige als de vrijwilliger versterkt.
Wil jij ook vrijwilliger worden? Neem een kijkje op roeselarevrijwilligt.be
Het is verbluffend te zien dat we samen met een 250-tal vrijwilligers 2550 Oefenkansen Nederlands kunnen realiseren per jaar. Daarom is Roeselare voor mij een warme, solidaire stad.
Nog een paar tips
Een taal leren, is iets wat elke Roeselarenaar kent. Iedereen heeft ooit al eens een andere taal geleerd zoals Frans, Engels of Duits. Een taal leren is niet voor iedereen even makkelijk, maar we ervaarden allemaal wel dat oefenen in een informele context de spreekdurf verhoogt en de taal versterkt.
Tien tips om een taal onder de knie te krijgen:
1. Neem een taalbad:De taallessen zijn hiervoor een uitstekend kanaal.
2. Gebruik de taal:Oefening baart kunst. Theorie blijft ook maar theorie als je achter je boeken blijft zitten. Probeer daarom om te communiceren met mensen die de taal als moedertaal hebben.
3. Betrek vrienden of gelijkgezinden:Een oefen-vriend is een motivatie. Iemand die samen met jou die andere taal wil leren beheersen, is erg handig. Zo kan je samen conversaties oefenen, en zal je steeds beter willen worden als je ziet dat je partner beter wordt.
4. Praat tegen jezelf: Praat gerust tegen jezelf om je woordenschat te oefenen en je uitspraak op punt te stellen.
5. Amuseer je:Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Creëer een theaterstuk, een stripverhaal, schrijf een gedicht, … in de nieuwe taal.
6. Herontdek het kind in jezelf:Kinderen leren sneller een taal. Ze maken zich geen zorgen over fouten maken, iets wat veel volwassenen blokkeert. Kinderen zijn ook speelser met taal, waardoor ze gemakkelijker leren.
7. Weet waarom je de taal leert:Gebruik de taal, dan weet je waarom je de taal leert.
8. Vergeet niet te luisteren:Sommige talen hebben eigen specifieke klanken die niet in je eigen taal voorkomen. Wil je deze klanken beheersen, dan moet je eerst goed luisteren.
9. En ja, ook kijken: Je moet goed kijken om te zien hoe je bepaalde klanken vormt door te kijken hoe mond en lippen bewegen.
10. Blijf niet in je comfortzone zitten: Je zal beter worden als je oefent.
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare