Klimaatneutraal RSL zit op schema!

Jaarlijks maakt de Stad Roeselare de balans op: hoe ver staat ze met haar eigen doelstellingen om klimaatneutraal te zijn tegen 2050?  

Roeselare blijft nummer 1 op vlak van particuliere zonne-installaties  

Zowel wat betreft het aantal particuliere zonne-installaties als wat het totaal vermogen daarvan betreft, blijft Roeselare de absolute nummer 1 van de Vlaamse centrumsteden.  

In 2022 heeft een kleine 30% van de particuliere woningen in Roeselare een zonne-installatie. Voor het eerst werd de 15% zonnestroomdoelstelling overschreden én werd 18% van de elektriciteit op het Roeselaars grondgebied opgewekt met zonne-energie! 

 

Op de gebouwen van de Stad Roeselare kwam er vorig jaar 352 kWp zonne-energie bij en wanneer alle voorziene werken afgerond zijn, zullen er maar liefst 1839 zonnepanelen liggen op het stadspatrimonium. Maar ook sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel scoorde goed vorig jaar! In het Verzonken Kasteel in Beveren werden eind 2022 op 233 sociale huurwoningen zonnepanelen gelegd. Zo genieten de bewoners minstens 25% korting op hun elektriciteitsfactuur. 

Topscore voor lokaal opgewekte energie  

De laatst beschikbare cijfers van 2020 tonen ook dat op het grondgebied Roeselare bijna de helft van de totaal gebruikte elektriciteit lokaal opgewekt werd via zonne-energie, windkracht en warmtekrachtkoppelingen: dat is 5 keer beter dan het Vlaams gemiddelde. Een absolute topscore en een grote stap richting meer energie-onafhankelijkheid! 

Duurzaam warmtenet  

Met ongeveer 20 km actief warmtenet hoort Roeselare bij de top 3 in Vlaanderen. Deze legislatuur staan nog heel wat grote projecten in de stijgers om aangesloten te worden op het warmtenet, waardoor we een stijgende trend verwachten in afgifte van warmte. Denk aan het nieuw stadhuis, het Klein Seminarie en enkele residenties. Wist je trouwens dat tussen 2015 en 2020 het aandeel warmtenet in de totale warmtevraag van de Stad Roeselare meer dan verdubbelde? 

Duurzaam renoveren 

De Energiewijken #VANRSL kenden in 2022 een echte start en registreerden al 170 inschrijvingen om een renovatiebegeleiding op te starten. Een goeie basis om een stadsbreed renovatieprogramma uit te rollen. 

Duurzame verlichting  

Van de West-Vlaamse centrumsteden staat Roeselare al het verst in de omschakeling naar led voor haar openbare verlichting. In volle energiecrisis werd bovendien beslist de bestaande planning nog te versnellen zodat de openbare verlichting in de hele stad uit led bestaat tegen 2028. Met 41% led vandaag zitten we goed op schema.  

Minder beton, meer groen en water 

Ook ontharden, vergroenen en ruimte geven aan water zijn belangrijk voor en in een duurzame stad. Ze zijn cruciaal in de strijd tegen wateroverlast en klimaatopwarming en geven een boost aan de biodiversiteit.  

   

Met 78.000 geplante bomen deze legislatuur komt de 100.000ste boom binnen handbereik. Wordt hij nog dit jaar geplant? Het is niet ondenkbaar. Bovendien werden vorig najaar een recordaantal bloembollen geplant. Maar liefst 280.000 bloembollen gingen de grond in en zorgen straks voor een kleurrijk spektakel, samen met 57 ingezaaide en opgewaardeerde natuurgroenperkjes. 

 

Wat ontharding en hemelwateropvang betreft, zit de Stad ook goed op schema om de doelstellingen richting 2030 te halen. Meer dan 2 hectare werd onthard en er kwam ruimte voor ongeveer 10.000 m³ extra waterbuffering, of een equivalent van 4 olympische zwembaden.  

  • Medium square mich le hostekint ppl

    Michèle Hostekint

    Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
    Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
    michele.hostekint@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare