Stad Roeselare zet 3 weken lang de strijd tegen homofobie in de kijker met reeks activiteiten

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, ook wel IDAHOT genoemd. Elk jaar zet Stad Roeselare op die dag verdraagzaamheid en de strijd tegen homo- en transfobie in de kijker. De stad organiseert 3 weken lang verschillende activiteiten rond het centrale thema ‘veiligheid’.  

 

Jaarlijks organiseert Stad Roeselare activiteiten om de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie te vieren. Dit jaar staat het thema ‘veiligheid’ centraal.  

In 2021 deden we een bevraging bij het Roeselaarse Regenboognetwerk. Toen gaven de leden van de LGBTQIA+ gemeenschap aan dat veiligheid een belangrijk werkpunt is. Vaak voelen zij zich niet veilig op straat en hebben ze schrik om uitgescholden te worden of het slachtoffer te worden van gaybashing.

Schepen Michèle Hostekint

Ook de resultaten van het onderzoek van UZ Gent/Transgender Infopunt naar geweldervaringen bij LGBTQIA+ personen, bevestigen hoe belangrijk het is om in te zetten op veiligheid. 1 op de 3 personen gaf aan de afgelopen 2 jaar slachtoffer te zijn van fysiek geweld. 93 procent gaf aan verbaal of psychisch geweld te ervaren. En slechts 15% van de slachtoffers doet aangifte bij de politie. Dat zijn torenhoge cijfers waar verandering in moet komen.  

Sensibiliserende activiteiten 

Net daarom zet Stad Roeselare in op bewustwording van de mogelijkheden na een geweldpleging bij LGBTQIA+ personen. Dit doet de stad aan de hand van een infoavond op donderdag 11 mei, in samenwerking met ARhus. Verschillende experten vertellen je tijdens de infoavond waarvoor je bij hen terechtkan na een geval van fysiek of verbaal geweld. Denk maar aan CAW voor mentale ondersteuning of gelijke kanseninstituut UNIA waar je een melding kan maken. Ook het proces van aangifte bij de politie en de werking van het justitiehuis wordt toegelicht.  

 

Daarnaast organiseert de stad omstaanderstrainingen op 17 mei zelf. Omstaanders spelen een grote rol in de nasleep van geweldplegingen door steun en begrip te bieden. Maar ze kunnen ook bijdragen aan het vermijden ervan. Tijdens de vorming leer je gepast reageren op verschillende vormen van discriminatie, zoals homofobie, racisme of seksisme. De opleiding speelt in op diverse contexten zoals het nachtleven of een werkomgeving en reikt je verschillende strategieën aan om te reageren.  

Riadh Bahri aan het woord 

De grote publiekstrekker in het IDAHOT-programma is de gratis lezing van VRT-nieuwsanker Riadh Bahri op dinsdag 23 mei in De Spil. Tijdens zijn lezing ‘Uit de kast. In de kast.’ getuigt hij over hoe hij zich voortdurend aanpast aan wat een deel van de samenleving van hem lijkt te verwachten. Hij beschrijft hoe hij zijn seksuele geaardheid niet uitspreekt of ze verbergt, afhankelijk van de mensen rondom hem. Bahri werd namelijk zelf het slachtoffer van gewelddadige homohaat toen hij in 2021 in Brussel over straat wandelde.  

 

In zijn moedige getuigenis heeft hij het ook over de vaak onbewuste opmerkingen tegenover LGBTQ+’ers die zelden of nooit aandacht krijgen. Maar het zijn net die kleine opmerkingen die zijn gedrag beïnvloeden. 

 

Op donderdag 25 mei wordt de IDAHOT-maand afgesloten tijdens het maandelijkse Regenboogcafé in ARhus. Het Regenboogcafé is een laagdrempelige en inclusieve plek waar iedereen zichzelf kan zijn en anderen kan ontmoeten. Zowel leden van de gemeenschap als vrienden en familie zijn welkom.  

 Alle activiteiten zijn gratis. Je moet vooraf inschrijven (behalve voor het Regenboogcafé) via iedereen.vanrsl.be .  

  • Medium square mich le hostekint ppl

    Michèle Hostekint

    Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
    Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
    michele.hostekint@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare