KOERS sprokkelt verhalen over Arsenaal
KOERS in Roeselare viert dit jaar zowel zijn 25ste verjaardag als de 120ste van het Arsenaal, de voormalige brandweerkazerne waarin het Museum van de Wielersport al sinds de oprichting huist. Het Arsenaal was vroeger naast een kazerne, ook een inzamelpunt van het Rode Kruis, jongensschool, concerthal en volleycomplex. KOERS gaat nu actief op zoek naar verhalen, getuigenissen en foto’s over die rijke geschiedenis en start zijn speurtocht bij de Roeselaarse woonzorgcentra.
Bombardement
Al sinds de oprichting in 1998 vindt het museum KOERS zijn onderdak in het zogenaamde ‘Arsenaal’, het monumentale en beschermde gebouw aan het Polenplein waar in 1903 het Roeselaarse pompierskorps zijn intrek nam. In het voorgebouw aan de straatkant - het huidige onthaal van KOERS, Visit Roeselare en het Vrijetijdspunt - stonden de blustuigen opgesteld; de huidige Zaal der Wereldkampioenen was de oefenzaal voor de brandweerlieden. Tijdens de eerste wereldoorlog was het Arsenaal achtereenvolgens inzamelpunt van het Rode Kruis, opvangplaats voor vluchtelingen en Duitse kazerne, tot die laatste tijdens de nacht van 21 op 22 juli 1917 tijdens een luchtaanval werd gebombardeerd.
Veel Roeselarenaren hebben nog herinneringen aan het Arsenaal. Zelf ontmoette ik er, als jonge zoon van een brandweerman, nog de Sint tijdens het jaarlijkse Sintfeest van de brandweer.
Arno in het Arsenaal
Na de heropbouw vond niet alleen de brandweer maar ook een stadsschool voor jongens in de jaren ’20 onderdak in het Arsenaal. Vanaf 1962 gaf het Arsenaal onderdak aan het Stedelijk Museum van Volkskunde en Plaatselijke Geschiedenis en vanaf 1969 speelde volleybalclub The Jets – voorloper van het huidige topteam Knack Volley Roeselare – in de grote zaal een drietal jaar zijn wedstrijden in derde nationale. Ook de feestende jeugd vond de weg naar diezelfde grote zaal die af en toe ook als concertzaal werd ingezet. Rockheld Arno trad er in de jaren ’70 bijvoorbeeld op met zijn band Tjens Couter (het latere TC Matic). De brandweer zal het gebouw pas in 1974 verlaten voor zijn huidige stek aan de Koning Albert I-laan en vanaf midden jaren ’85 worden voorzichtige voorbereidingen getroffen voor een Wielermuseum dat eerst tijdelijk en vanaf 1998 permanent de deuren zal openen.
Waar beter dan de Roeselaarse woonzorgcentra om onze zoektocht naar herinneringen aan het Arsenaal te starten.
Ronde van woonzorgcentra (bis)
Samengevat: aan het Arsenaal kleven heel wat bekende, minder bekende en nog niet bekende verhalen. KOERS wil deze nu verzamelen en start zijn zoektocht bij de Roeselaarse woonzorgcentra waar het vorig jaar ook al langsging met kermisKOERSbus. Sinds 17 mei zal het museum er telkens een week lang een foto-expo rond 120 jaar Arsenaal neerpoten om zo de herinneringen onder de bewoners te laten opborrelen. Na een week komen KOERSmedewerkers opnieuw langs om hun verhalen en herinneringen op te tekenen. Vandaag, 23 mei, kunnen de bewoners van het woonzorgcentrum De Waterdam zo als eerste hun verhalen kwijt. De gesprokkelde anekdotes zullen uiteindelijk resulteren in een pop-up expo door en voor Roeselarenaren die op 10 september (Open Monumentendag) voorgesteld wordt.
OPROEP:
Heb je zelf nog herinneringen of foto’s van Arno in het Arsenaal, een volleytraining met The Jets in de grote zaal, of een andere memorabele gebeurtenis? Contacteer dan zeker KOERS via koersmuseum@roeselare.be of maak een afspraak en kom langs.
-
José Debels
Schepen van Sport en sportinfrastructuur, Sociale economie en werk, Vrijwilligersbeleid, Feesten en evenementen, Facilitair en sitebeheer, KOERS. Museum van de Wielersport
Botermarkt 2 - 0486 61 34 18
jose.debels@roeselare.be -
Bart Wenes
Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst en schepen van OCMW-beleid/Welzijnshuis, Seniorenbeleid, SVK, Voorzitter Motena, Ondervoorzitter AZ Delta
Botermarkt 2 - 0473 64 02 29
bart.wenes@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare