Sint Jozef breekt uit met buurtfeest
Een van de meest indrukwekkende onthardingsprojecten van de stad is afgerond. Het resultaat van het project met de toepasselijke naam “Sint-Jozef breekt uit” wordt officieel ingehuldigd met een feest door de buurt.
In 2020 startte de Stad in samenwerking met buurtbewoners, Sint-Jozefsschool, 3 Architecten en lokale verenigingen met een participatietraject “Sint-Jozef breekt uit” met subsidie van de Vlaamse overheid. Het participatietraject kwam tot stand naar aanleiding van het verzoek van de buurt naar extra ruimte voor ontmoeting, betere verkeersveiligheid en meer groen in het straatbeeld.
De metamorfose van de buurt is er eentje om U tegen te zeggen. Door het ontharden is er nu een mooie aantrekkelijke groene zone in het hart van de wijk waar omwonenden elkaar kunnen ontmoeten of even verpozen.
De transformatie wordt feestelijk gevierd met de bewoners van de wijk. Het buurtfeest, georganiseerd door het wijkcomité Bloemenwijk Sint-Jozef wil de buurtbewoners samenbrengen om de vernieuwde omgeving te ontdekken en elkaar te leren kennen.
Voor stad Roeselare hét moment om de buurt te bedanken voor hun betrokkenheid en om de resultaten te delen.
De nutteloze verharding rond de kerk heeft plaats gemaakt voor meer groen, meer biodiversiteit en betere regenwaterbuffering. 't Is schoon wat we samen met de Bloemenwijk Sint-Jozef doen voor de toekomst.
Sint-Jozef heeft een mega-metamorfose ondergaan en is nu een uitnodigende baken in de wijk met met maar liefst 7000 m² extra ontharde oppervlakte, een verdubbeling van het aantal m² puur groen, tal van ingrepen zoals waterdoorlatende parkeerplaatsen, hergebruik van regenwater, ontmoetings- en spelmogelijkheden voor de buurt en een veiliger verkeer.
Meer groen
- Een ontharde ruimte van bijna 7000 m2.
- Een verdubbeling puur groene ruimte. Door de ontharding is er een groei van maar liefst 3000m².
- Een verdubbeling van de oppervlakte van de groene centrale zone door een versmalde betonnen rijweg. En dat biedt dan ook weer meer speelmogelijkheden.
- Een biodiverse aanplant van bloemen en grassen.
- Voor de waardevolle lindebomen en Amerikaanse eiken werd geïnvesteerd in bijkomend ondergrondse groeiruimte.
- Naast het vervangen van een aantal zieke bomen werden nog tien extra bomen aangeplant!
Regenwatervriendelijke ingrepen
- Zowel parkeerstroken als trottoirs zijn met waterdoorlatende materialen aangelegd. Werken met waterdoorlatende verharding komt een gezonde bodem ten goede en vermijdt dat rioleringen bij hevige regen onder druk komen te staan.
- Ook het regenwater dat wordt opgevangen van de kerk wordt maximaal hergebruikt voor het sanitair, het bewateren van de planten,…
Kansen voor ontmoeting
- Een warme verbindende buurt met meerdere speel- en belevingszones.
- Zit- en picknickbanken (ook voor andersvaliden), een amfitheater, twee petanquevelden , wandelzones, …
- Zo wordt het een plek waar het leuk is voor iedereen!
Betere verkeersveiligheid
- Toepassen van het STOEP-principe: stappen staat voorop, gevolgd door trappen, openbaar vervoer, elektrisch transport en tot slot personenwagens.
- De verbinding tussen zijstraten wordt voor gemotoriseerd verkeer afgesloten.
- Er wordt een “rechts in – rechts uit” principe ingevoerd. Fietsers en voetgangers krijgen wel een voor hen ingerichte verbinding.
- Zone 30.
-
Francis Debruyne
Schepen van Land- en tuinbouw, Projecten openbaar domein, Onderhoud openbaar domein, bebloeming, Waterhuishouding, Vaderlandslievende verenigingen
Botermarkt 2 - 0477 36 32 45
francis.debruyne@roeselare.be -
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare