Gebruik geen grondwater als drinkwater

Warmere zomers met steeds langere droge periodes, vragen de nodige voorzichtigheid in het omspringen met water. Maar het is de kwaliteit van het water dat bepaalt voor welke toepassingen je het wel of niet kan gebruiken. Algemeen wordt sterk geadviseerd om grondwater niet te gebruiken als drinkwater.

Wat is drinkwater en wat doe je ermee?

Drinkwater is niet alleen het water dat je rechtstreeks van de kraan kan drinken. Het is ook het water dat je gebruikt voor je voeding. Bijvoorbeeld om koffie of thee te zetten, groenten te wassen en te koken, …. Ook voor je persoonlijke hygiëne gebruik je best drinkwater (vb. tandenpoetsen, douchen, baden).

De kwaliteit van ons drinkwater is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het water dat door de Watergroep wordt aangeleverd is van zeer goede kwaliteit. Kraantjeswater moet aan strenge wettelijke kwaliteitsnormen voldoen en wordt daar heel vaak op gecontroleerd. Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor slechte waterkwaliteit en kunnen er sneller ziek van worden. Wees daarom extra voorzichtig bij kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakt immuunsysteem of een ernstige ziekte. Drinkwater is veel schaarser en duurder dan regenwater. We moeten er dus spaarzaam mee omspringen. Voor zogenaamde ‘mindere’ toepassingen is regenwater een duurzamer alternatief. 

Kraantjeswater gebruik je dus best alleen om:

  • Te drinken
  • Te gebruiken voor je voeding (koffie of thee zetten, groenten spoelen, ijsblokjes maken, … )
  • Voor persoonlijke hygiëne (tanden poetsen, douchen, bad nemen, …)

Meer info over de waterkwaliteit in Roeselare vind je op de website van De Watergroep.

Wat is grondwater en wat doe je ermee?

Grondwater of putwater is water dat van nature in de ondergrond, in de bodem zit. Sommige mensen hebben een private grondwaterput met pomp. Ze pompen dat water dan op om het te gebruiken voor allerlei klusjes, zoals de auto wassen.

Vóór er in Vlaanderen overal drinkwaterleidingen lagen, was grondwater voor vele huizen de standaard. Veel woonhuizen van voor de Tweede Wereldoorlog hebben nog steeds een steenput of boorput. Omdat putwater maar van enkele meters diep komt, kan het gemakkelijk vervuild raken. Een mesthoop vlakbij, een lekkende stookolietank, rioolwater, pesticiden, … Zelfs een klein probleem is voldoende om putwater ondrinkbaar te maken. De kwaliteit van grondwater is afhankelijk van veel zaken. De samenstelling van de bodem, verontreiniging in de buurt en de wijze waarop de put is gebouwd spelen allemaal een rol. Sommige verontreinigingen kunnen je snel ziek maken (bv. maagdarmproblemen na besmetting met bacteriën). Andere kunnen op langere termijn de gezondheid beïnvloeden.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) geeft regelmatig opdracht om bodem- en grondwateronderzoeken te doen. Bij de overheid gekende gebruikers van grondwater worden steeds persoonlijk aangeschreven bij een mogelijke verontreiniging in de omgeving. Soms staan er ook ‘gebruiksadviezen’ van vorige onderzoeken op je bodemattest.

 

Maar algemeen kunnen we stellen dat de kwaliteit van putwater vaak niet goed is. De Stad en de Vlaamse overheid kennen niet alle gebruikers van putwater. Daarom wordt aan iedereen met een grondwaterput geadviseerd  om voorzichtig te zijn met het gebruik ervan.

Grondputwater is niet geschikt om te drinken of om voedsel te bereiden, groenten te wassen of dranken te maken. Het gebruik in de moestuin is ook niet aan te raden. Bij persoonlijke hygiëne bestaat de kans dat je het water inslikt. Daarom gebruik je het best niet om je te wassen, te douchen of je tanden te poetsen.

 

Ook een zwembad vul je best niet met putwater. Niet alleen kan je het inslikken, de kwaliteit van het grondwater kan de werking van de filters hinderen en algengroei stimuleren.

 

Grond(put)water gebruik je dus best enkel om:

  • Het toilet door te spoelen
  • Je oprit of terras af te spuiten
  • Je wagen te wassen
  • Sierplanten (die niet voor consumptie zijn) water te geven

Wat is regenwater en wat doe je ermee?

Regenwater of hemelwater is water dat uit de lucht valt bij regen. Dat water kan via dakgoten opgevangen worden in een regenwaterput ondergronds of regenwaterton bovengronds. Een regenwaterput is afgesloten van het grondwater.

Regenwater is voor veel toepassingen een slimme keuze. Het is stukken goedkoper dan kraantjeswater én beter voor het milieu.

 

Regenwater mag je eigenlijk voor alles gebruiken waarvoor je putwater zou gebruiken. Je gebruikt het beter niet om je te wassen of als drinkwater. Het is dan misschien wel vrij van de stoffen die je in het grondwater tegenkomt, maar er kunnen toch behoorlijk wat bacteriën in voorkomen.

Interessante links:

Meer informatie over de kwaliteit en de normen van putwater vind je terug op de website van de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Als je een steenput of boorput hebt, maar je bent niet aangesloten op de drinkwaterleiding, kan je bij de Watergroep een aanvraag tot aansluiting indienen.

Is het niet mogelijk om je aan te sluiten? Dan kan je eenmaal per jaar een gratis wateranalyse bij de Vlaamse Milieu Maatschappij aanvragen.

  • Medium square nathalie muylle ppl

    Nathalie Muylle

    Schepen van Omgevingsvergunningen, ruimtelijk planningsproces en stadsontwikkeling, Stedelijk Onderwijs, Patrimonium, Wijkhuizen
    Botermarkt 2 - 0476 46 61 50 - nathalie.muylle@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare