Een programma om van te smullen tijdens De Week van de Smaak in Roeselare

Tijdens de herfstvakantie, van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november, beleef je in Roeselare een week vol smaak! Roeselare, in het hart van de Vallei van de Voeding, stelt tijdens de Week van de Smaak een programma voor om je vingers van af te likken.

Wat staat er dit jaar op het menu? Een paar vaste waarden gemixt met een aantal (ver)nieuwe(nde) concepten. Van een gastronomische belevingswandeling tot creatief koken voor kinderen, van kookworkshops met bekende en minder bekende chefs tot proeven van heerlijk waterspektakel.

Roeselare, dé stad van de voeding

Roeselare is als hoofdstad van de Vallei van de Voeding het epicentrum voor smaak, gastronomie en voeding! De smaakvolle ingrediënten worden o.a. via de REO Veiling naar horeca en winkels verdeeld en zo door iedereen gesmaakt.

De Week van de Smaak is een hoogmis van de voeding, dat Roeselare als hoofdstad van Vallei van de voeding in een ‘deluxe versie’ steekt, met een heel rijk programma. Een week lang kan iedereen volop proeven van wat onze streek te bieden geeft.

Burgemeester Kris Declercq

Wedstrijd: wie maakt de beste hutsepot van Roeselare?

Iedereen herinnert zich zeker nog het stoofvlees van de allereerste Smaakmaker #VANRSL Annelies Meseure! Zij wist de Roeselaarenaars te bekoren met haar heerlijke recept vol lokale ingrediënten tijdens het grote stoofvleesfestijn in de Paterskerk aan het einde van de Week van de Smaak.


Het was een ongelooflijk jaar waarin ik als eerste Smaakmaker #VANRSL enorm veel unieke momenten heb mogen beleven. Ik raad iedereen aan om deel te nemen!

Quote Annelies

Dit jaar gaat Roeselare in de Week van de Smaak op zoek naar het beste hutsepotrecept. Jawel, hutsepot beleeft een heuse revival. Een klassieker waarbij je nostalgisch terugdenkt aan de gezellige tafel bij opa en oma maar die ook vandaag erg in de smaak valt.

Chef Michael Decruw van D’hofstee bewijst het met zijn ultieme hutsepotrecept. De jonge Roeselaarse chef is enthousiast om de uitdager en juryvoorzitter te zijn in de zoektocht naar de nieuwe Smaakmaker #VANRSL.

Hutsepot blijft een klassieke topper met allemaal basisproducten die te vinden zijn dichtbij huis. Ik ben super benieuwd welke eigen toets de Smaakmakers van Roeselare zullen brengen.

Chef Michael Decruw

Hoe maak jij jouw hutsepot? Met een overvloed aan groenten en sappig vlees of een vegetarische versie? Hobbykoks die hun beste hutsepotrecept willen laten proeven door chef Michael Decruw en de titel van Smaakmaker #VANRSL 2023 in de wacht willen slepen kunnen zich kandidaat stellen via het online inschrijfformulier uiterlijk op zondag 1 oktober 2023. Alle info kan je vinden op www.visitroeselare.be/smaakmaker

Kom zeker ook het beste hutsepotrecept #VANRSL proeven tijdens het eetfestijn op zondag 5 november in het Huis van de Voeding. De winnaar van Smaakmaker #VANRSL maakt er zijn heerlijke hutsepot klaar.

Het hutsepotrecept van GaultMillau-chef Michael Decruw kan je alvast ontdekken in de programmafolder die begin oktober in alle Roeselaarse brievenbussen wordt bedeeld. Meer nog, tijdens de Week van de Smaak kan je het zelfs ontdekken op de kaart in restaurant D’Hofstee. Smullen maar!

Koken, proeven en nog zoveel meer

De Week van de Smaak is naast koken en proeven ook vooral beleving. Het rijkgevulde programma prikkelt je zintuigen op zoveel manieren. Kom het ontdekken!

  • De culinaire belevingswandeling De Achterkeuken was vorig jaar een overdonderend succes en komt daarom op meerdere data terug (do 2, vr 3 en za 4/11 in telkens om 18.30 uur en 20.30 uur). Je ontdekt tijdens deze avondwandeling de verborgen plekjes in de wijk Krottegem en proeft van gastronomische gerechten van volgende restaurants: Pieter Kookt, De Steeg, Bistro Le Nord, Park Rodenbach, Suurplas en De Ooievaar. Met dank aan Wijnhandel Vyncke-Daels en de Vinotheek voor het verzorgen van de dranken. (een organisatie van Stad Roeselare en vzw Shopping & Centrum Roeselare)
  • Tips van chefs: kookworkshops met bekende koks (zoals tv-chef Loïc Van Impe en kookboekauteur Annet Daems) en lokale fijnproevers (traiteur Greek Lab, The Taste en Kris Goegebeur). Nieuw dit jaar: foodpairing met Rodenbachbier, voedingstips van sportdiëtist Gino Devriendt voor jonge beloftevolle sporters, ontbijtrun met gezond ontbijt en inspiratietalk van Ien Vitse (Jumbo Visma).
  • Taste & See : neem deze herfstvakantie zeker de tijd om even binnen te kijken bij deze voedingsgerelateerde bedrijven in Vallei van de Voeding zoals Ardo, Milcobel, Soubry, Mulder, Paulig, Food Innovation Park, Dewulf, Agrotopia en Dovy Keukens.
  • High Tea : dat betekent heerlijk shoppen en smullen van zoete en hartige hapjes op zaterdagnamiddag 4 november. (in samenwerking met vzw Shopping & Centrum Roeselare)
  • Eau Revoir: verwen je smaakpapillen en geef je ogen de kost tijdens deze visuele poëzie op het water van de Kleine Bassin in het weekend van 3 tot en met 5 november. (organisatie Toerisme Leiestreek)
  • Workshop foodfotografie: leer met je smartphone of je spiegel-reflex camera alle hutsepotingrediënten, alsook de hutsepot zelf te fotograferen. (een organisatie van Creo)
  • Wuk proef je? Proefwandeling in Roeselare voor anderstalige nieuwkomers (organisatie door Praatwijzer). Naast een sessie voor individuen is er ook een sessie specifiek voor gezinnen.

Week van de smaak voor kinderen

Tijdens deze herfstvakantie komen zeker ook de jonge foodies aan hun trekken:

  • Stuutjes en cinema met workshop door Flavie Cuisine (De Spil): Hagelslag is een vaste waarde tijdens de schoolvakantie. Deze herfstvakantie wordt het extra smaakvol genieten van de film met vooraf stuutjes met beleg en een workshop door Flavie-Cuisine in de pauze.
  • Word jij een echte pannenkoekenartiest? ARhus & De Spil organiseren een leuke workshop waar kinderen vanaf 7 jaar een gepersonaliseerde pannenkoek bakken.
  • Verjaardagsfeest Vos & Haas: woe 1 november wordt een heuse feestdag want Vos & Haas zijn jarig! Kom je meevieren?
  • Bakworkshop Halloweenkoekjes met co-working voor de ouders, Sarah Renson, auteur van het boek Sweet Table (Lannoo) gaat met de kinderen (8-12 jaar) aan de slag in de leskeuken, terwijl de ouders kunnen co-worken. (organisatie door Ondernemerscentrum Roeselare)

Doorlopend tijdens de Week van de Smaak:

  • Wandelzoektocht Vos & Haas: doorheen de ganse week nemen Vos & Haas je mee doorheen de stad.(organisatie OC West en Stad Roeselare)
  • Smakelijke zoektocht in KOERS. Museum van de Wielersport: krijg helemaal de smaak van de koers te pakken tijdens de speelse doe-activiteiten.

Bekijk het volledig programma van Week van de Smaak 2023 op www.visitroeselare.be Inschrijven voor een activiteit kan vanaf 1 oktober ook via visitroeselare.be

  • Medium square kris declercq ppl

    Kris Declercq

    Burgemeester
    Algemeen stedenbeleid, Ondernemen, Veiligheid, Bestuurszaken, Communicatie en Stadsmarketing
    Botermarkt 2 - 0495 54 74 09
    kris.declercq@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare