Haal alles uit Week van het Bos!
Onze stad groeit … en met groei gaan steeds uitdagingen gepaard die een specifieke aanpak vergen. Gezond in een zachte stad is dan ook één van de prioriteiten uit het bestuursakkoord van het stadsbestuur. Want allemaal willen we leven en wonen in een stad die groener en veiliger is, met meer leuke plaatsen en draaiend op hernieuwbare energie. Een stad die kelders droog houdt en het hoofd koel. Een stad met een hoge levenskwaliteit, klaar voor de toekomstige uitdagingen en met een positieve impact op het klimaat.
Hier groeit een duurzame stad … en dat merk je tijdens Week van het Bos. Week van het Bos wordt dit jaar dan ook een extra speciale editie!
We gaan voor bosbeleving in de ruimste zin van het woord, waar iedereen zijn wilde hart zal kunnen ophalen. Of je nu een stoere avonturier bent of een stille genieter …
Op het programma …
Het startweekend van Week van het Bos gaat door in het Krommebeekbos. In dit weekend staan ontspanning en welzijn centraal.
Op zaterdagavond 7 oktober kan je je er tijdens Cinema in het bos neervlijen op een dekentje om met de ondergaande zon in een uniek levend decor te genieten van de natuurdocumentaire ‘Onze Natuur’. Op zondag 8 oktober neem je een duik in het bos tijdens Bosbad. Laat je helemaal onderdompelen in de weldaad van de natuur. Voor de vroege vogels zijn er initiaties yoga en mindfulness, in de namiddag staat plezier met het gezin centraal. Je sprokkelt er ideeën en inspiratie voor een groene en duurzame stad, terwijl er voor de kinderen heel wat animatie en interactieve spelletjes zijn.
Tijdens het weekend van 14 en 15 oktober gaan we back to basics in het Bergmolenbos. Op zaterdag is er Bushcraft & Bivak. Bushcraft verwijst naar een reeks vaardigheden waarmee je in de wildernis kan verblijven met respect voor de natuur. Je leert er vuur maken, hout klieven, … en om de ervaring compleet te maken kan je er met je tent overnachten. Op zondag vieren we Oogst. Feest in de boomgaard. Een gezellige dag met lokale lekkernijen, live muziek en tal van interessante organisaties die je meer leren over fruit, fruitbomen, honing en bijen, …
De meerwaarde van bomen is immens. Maar er is in Vlaanderen weinig plaats voor de aanplant van nieuwe bossen, maar wel voor miljoenen bomen in tuinen. En volgens emeritus professor groenbeheer, natuurbeheer en ecologie Martin Hermy is er ‘een juiste boom voor elke tuin’. Tijdens de infosessie in Bar Giraf op maandag 9 oktober brengt hij er zijn boeiende inzichten.
Een duurzaam verhaal voor de stad
In tegenstelling tot vorige jaren, staat nu dus een grote variatie aan activiteiten op het programma, verspreid over meerdere dagen op verschillende locaties. Rode draad doorheen de week is duurzaamheid.
Ontdek op onze stand hoe we samen bouwen aan een duurzaam Roeselare, een stad klaar voor de toekomst waar het prettig leven blijft. Dat doen we door ruimte te geven aan water en groen, gebruik te maken van het warmtenet en zonne-energie, door onze gebouwen en woningen te renoveren en onze tuinen bestand tegen droogte en hitte. Dat doen we door in te zetten op biodiversiteit en duurzaam met onze spullen om te gaan door ze te herstellen of te hergebruiken.
De ambities liggen hoog maar ze zijn haalbaar als we de krachten bundelen. Elke individuele stap helpt ons verder op weg. ’t Is schoon wat we samen doen voor onze toekomst.
Meer info & inschrijven op klimaatswitch.be
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare