Roeselare zorg(t) voor minder voedselverspilling
WZC Sint-Henricus, WZC De Hovenier en AZ Delta redden samen 34.500 kg. voedsel in één jaar tijd. Daarmee haalden ze hun doelstelling voor afvalreductie!
Voedselverspilling is een absurd probleem, zoveel is zeker. In grootkeukens belandt gemiddeld een derde van het bereide eten in de vuilbak. Dat het haalbaar is om daar verandering in te brengen, werd bewezen door de twee zorgcentra en AZ Delta in Roeselare samen met FoodWIN. Zij zijn erin geslaagd om 34.500 kg voedsel te redden in een jaar tijd en besparen zo ruim 70.000 euro. De vooropgestelde ambitie om 30% minder te verspillen is behaald!
Hoe zijn zij hierin geslaagd? Door aan de hand van een meting gericht op zoek te gaan naar de knelpunten in de organisatie. Daarbij werden zij ondersteund door FoodWIN, een vzw die verschillende voedingsactoren in de keten ondersteunt om voedselverspilling te reduceren in België. FoodWIN faciliteerde het proces in Roeselare en zorgde ervoor dat er een helder actieplan op tafel lag. Maar het waren de woonzorgcentra en het ziekenhuis zelf die deze omzetten in de praktijk en het traject deden slagen!
“Het is fantastisch om te zien hoe door engagement zoveel gerealiseerd kan worden. Voor sommigen wordt het bijna een obsessie om te blijven optimaliseren, verminderen en zo ook te besparen. En het is één van de oplossingen om klimaatveranderingen tegen te gaan, een echte win win win dus!”, zegt Johanna Meuwissen van FoodWIN trots.
Stiene Seynaeve, verantwoordelijke AZ Delta: “Samen met het team zijn we op zoek gegaan naar een manier om meer populaire gerechten aan te bieden. Dit is natuurlijk niet simpel in een ziekenhuis met zo’n divers publiek. We hebben ook een nieuwe IT-collega (lees: computerrobot) die de dossiers doorzoekt en automatisch de maaltijden annuleert van nuchtere patiënten. Ik was zo benieuwd naar onze resultaten dat ik er bijna wakker van lag!”
Schepen Michèle Hostekint: “Voedselverspilling vermijden is een belangrijke actie om klimaatneutraal te worden. Alleen is het soms moeilijk om te weten waar die verspilling precies zit. De wil is er wel, maar concrete actie is moeilijk. Met dit project wilden we daar verandering in brengen en we zijn bijzonder trots op dit resultaat! Tegelijk hebben we het thema op de kaart gezet en hopelijk blijft het ook leven, op de werkvloer en bij mensen thuis. Want elke bewustwording of vermindering van verspilling is een winst voor onze maatschappij.”
Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor klimaatbeleid van Provincie West-Vlaanderen “Met kleine aanpassingen en veel engagement kunnen we voor grote verandering zorgen. Dit project is een win voor de portemonnee én een win voor het klimaat. Dit kunnen we dus enkel toejuichen!”
Het project werd mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen, Gemeente voor de Toekomst en Bond Beter Leefmilieu.
Info voor de pers - niet voor publicatie:
Johanna Meuwissen : johanna@foodwin.org l 0496 02 90 54 l www.foodwin.org
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare