Stad Roeselare zet in op nectargrasland: meer biodiversiteit met aandacht voor netheid en schoonheid!

Minder maaien en meer biodiversiteit is al enkele jaren aan een opmars bezig.  

Publiekscampagnes zoals ‘Maai Mei Niet’ helpen mee die boodschap overbrengen. Minder (of extensief) maaien is niet enkel goed voor de biodiversiteit en onze portemonnee, het kan ook heel mooi zijn. Op voorwaarde dat het op een gecontroleerde manier gebeurt.  

 

De Stad Roeselare zet zich al ruime tijd in voor bloemenweides en graslanden met bloembollen. Dit heeft geleid tot een geleidelijke uitbreiding van het extensieve groen, waarbij gazonpercelen werden omgezet naar graslanden op het openbaar domein. De deelname van de Stad aan de Maai Mei Niet-campagne sinds 2021 resulteerde verder in een aanzienlijke uitbreiding van het extensief beheerde groen.  

 

Na een evaluatie vorig jaar, gaat de Stad hiermee verder aan de slag maar kiest ze voor een duurzamere en kwalitatievere aanpak. Met het project ‘Nectargrasland’ streeft de Stad naar een duurzaam beheer van groen, met als doel een bloeiende en biodiverse stad voor alle inwoners.  

 

De nieuwe aanpak heeft beheerdoelstellingen, biodiversiteitsdoelstellingen en esthetische doelstellingen. Dit omvat onder andere het duidelijk afbakenen van de te beheren zones, het bieden van kansen voor fauna en flora en het streven naar een natuurlijke schoonheid op het openbaar domein. Om deze doelstellingen te bereiken, heeft de Stad een 10-puntenplan uitgewerkt dat zorgt voor een heldere, praktische aanpak van de uit te voeren taken en dat de samenwerking tussen verschillende diensten binnen de Stad benadrukt. Basis daarbij is dat er heel duidelijk wordt bepaald welke zones in de stad intensief dan wel extensief beheerd zullen worden.  

 

Intensief beheer is de norm, wat betekent dat bermen, groenzones en grasvelden heel regelmatig gemaaid worden waardoor het gras goed begaanbaar en functioneel is. Om de biodiversiteit te helpen en te vergroten, hebben we echter ook gevarieerdere velden en bermen met zeldzamere en bijzondere bloemen nodig. Door zorgvuldig tijdstippen en locaties te kiezen waarin we wel of niet gaan maaien, zorgen we ervoor dat er gedurende alle seizoenen altijd bloeiende bloemen en planten beschikbaar blijven voor de insecten in de buurt. Dit is extensief maaien en hiervoor werden door de Stad bepaalde zones afgebakend.  

 

Naar de toekomst toe zullen die worden uitgebreid, wat betekent dat er steeds meer bloemenweides, natuurlijk ontwikkelde bloemengraslandjes en bloembolaanplantingen te zien zullen zijn op het openbaar domein. Deze zones krijgen een duidelijke afbakening en worden aangeduid met een informatief bordje. Zo zorgen we ervoor dat het in Roeselare elke maand “Maai Mei Niet” is.  

  • Medium square francis debruyne ppl

    Francis Debruyne

    Schepen van Land- en tuinbouw, Projecten openbaar domein, Onderhoud openbaar domein, bebloeming, Waterhuishouding, Vaderlandslievende verenigingen
    Botermarkt 2 - 0477 36 32 45
    francis.debruyne@roeselare.be

  • Medium square mich le hostekint ppl

    Michèle Hostekint

    Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
    Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
    michele.hostekint@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare