Roeselare maakt menstruatieproducten gratis beschikbaar voor scholieren dankzij 40 menstruatiekastjes

28 mei is Wereld Menstruatiedag. Op die dag wordt er actie gevoerd om het taboe rond menstruatie te doorbreken. Uit recente cijfers van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 10 –jongeren onvoldoende toegang heeft tot menstruatieproducten, en dat is simpelweg onaanvaardbaar. Met de campagne ‘We veranderen de regels’ wil de Stad het taboe doorbreken, menstruatieproducten ter beschikking stellen en informeren over het gebruik ervan. 

Bevraging  

Om de noden in Roeselare goed te kunnen inschatten, organiseerde Stad Roeselare een enquête. 

Uit een uitgebreide bevraging bij meer dan 200 jongeren blijkt dat er behoefte is aan meer openheid en informatie over menstruatie. Bijna 20% van de jongeren geeft aan dat ze niet genoeg informatie krijgen over het thema. Bijna 40% van hen krijgt negatieve opmerkingen over menstruatie en 3% heeft geen toegang tot menstruatieproducten wanneer ze die nodig hebben.   

Workshops 

In samenwerking met vzw de Batterie werden er creatieve workshops georganiseerd, waar menstruatietasjes genaaid werden van oude baches.  

  

De workshops werden gekoppeld aan een educatieve sessie, gebracht door een seksuoloog. Op die manier willen we jongeren informeren en het taboe rond menstrueren doorbreken.  

Als Stad vinden we het belangrijk dat menstruatie bespreekbaar is. We mogen niet toestaan dat menstruatiearmoede de kansen van meisjes hypothekeert. Menstruatiehygiëne is een fundamenteel recht.   

Schepen Michèle Hostekint

Podcast 

De Batterie voerde tijdens de workshops ook gesprekken over het thema, als basis voor een podcast. Hoewel er wereldwijd miljarden mensen maandelijks menstrueren, blijft er over spreken taboe. We kijken er vaak met een opgetrokken wenkbrauw en schaamte naar toe. Klachten blijven onbesproken en het kopen van menstruatieproducten kan voor velen een ongemakkelijke ervaring zijn. En waarom heeft één op de acht meisjes geen toegang tot passende producten? Waarom blijft een zo alomtegenwoordig fenomeen zo'n struikelblok? En welke impact heeft dit eigenlijk?  

  

In onze podcast delen we persoonlijke verhalen, zoeken we antwoorden en geven we tips om eindelijk het taboe te doorbreken.  

Menstruatiekastjes 

Op basis van de resultaten van de enquête gingen we aan de slag. In een eerste fase zijn er 40 menstruatiekastjes ter beschikking om te installeren in scholen en andere sociale organisaties. Zo worden menstruatieproducten beter toegankelijk voor wie er nood aan heeft. 

Scholen of andere sociale organisaties die een menstruatiekastje willen, kunnen het aanvragen via samenleven@roeselare.be

  

Daarnaast starten we een proefproject waarbij we menstruatiekastjes installeren in openbare toiletten. Het eerste kastje wordt voorzien in RSL Op Post (Brugsesteenweg 44). Later kan dit uitgebreid worden naar alle openbare toiletten in Roeselare. 

Wil je meer weten? 

Informatie over het project, de podcast en alle resultaten van de bevraging vind je op iedereen.vanrsl.be/acties-rond-menstruatiewelzijn  

  • Medium square mich le hostekint ppl

    Michèle Hostekint

    Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
    Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
    michele.hostekint@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare