Vinger aan de Pols lanceert inspiratienota voor toegankelijke gezondheidszorg
Mensen in armoede krijgen te maken met heel wat drempels. Via het project Vinger aan de Pols bracht Welzijnsorganisatie t’Hope vereniging waar armen het woord nemen, samen met Stad Roeselare, in kaart welke drempels mensen in kwetsbare situaties ervaren inzake gezondheidszorg. De inspiratienota werd voorgesteld tijdens een slotfeest op 6 juni.
Dialoog
De afgelopen twee jaar gingen welzijnsorganisaties, beleidsmakers, actoren uit de gezondheidszorg en mensen in armoede in gesprek over gezondheidsongelijkheid.
Gezondheidsongelijkheid betekent dat mensen in een lagere sociaal-economische situatie vaker een slechtere gezondheid hebben. Mensen in armoede leven gemiddeld tot 25 jaar minder lang in goede gezondheid en hebben moeite om de juiste zorg te vinden.
Praat met ons in plaats van over ons. Zo kom je tot oplossingen die ten goede komen aan de noden van mensen in kwetsbare situaties.
Inspiratienota
Vinger aan de Pols bracht de barrières in de gezondheidszorg in kaart en dacht na over concrete verbetervoorstellen om gezondheidszorg toegankelijker te maken. De bevindingen en aanbevelingen werden gebundeld in een inspiratienota.
Concreet zijn dit de grootste noden:
- Gezondheidszorg begrijpbaarder maken
- Beter mobiliteitsaanbod van en naar de zorg
- Zorg betaalbaar maken voor iedereen
De inspiratienota is geen eindpunt, maar de start om de aanbevelingen in praktijk te brengen. We moeten blijven werken aan een inclusieve en toegankelijke gezondheidszorg waar iedereen de zorg krijgt waarop hij of zijn recht heeft. We houden samen de vinger aan de pols.
Federale prijs
In het najaar van 2023 won Vinger aan de Pols de Federale Prijs Armoedebestrijding. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan projecten die armoede bestrijden op basis van een innovatieve aanpak.
Vinger aan de pols is een initiatief van t’Hope vzw en Stad Roeselare, samen met
Ligo - Centrum voor Basiseducatie, SAAMO, Wachtpost Alfa, AZ Delta, Eerstelijnszone Midden-West-Vlaanderen, Dienstverlenende Vereniging Midwest, Gezonde Buurt samen met CM, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en het Netwerk tegen Armoede.
Meer informatie over het project bij Hanne Heyndrickx van t’Hope via 0484 26 72 18 of hanne.thope@gmail.com.
-
Michèle Hostekint
Schepen van Natuur en Bos, Wonen, Klimaat en Duurzaamheid, Gezondheids- en Armoedebeleid, Diversiteit en Gelijke Kansen, Integratie
Botermarkt 2 - 0498 53 72 69
michele.hostekint@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare