Dit zijn de winnaars van de eerste Architectuurprijs Roeselare
In februari lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs. Een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. Vandaag worden de winnaars bekend gemaakt op het podium van het event “Roeselare maakt stad | Stad maakt Roeselare”. Dit event is de apotheose van de groeias rond stadsvernieuwing. Een prachtige afsluit waar diverse professionals hun inzichten geven op het gebied van stadsontwikkeling, stadsvernieuwing en architectuur.
Succesvolle eerste editie
De eerste Architectuurprijs Roeselare kan duidelijk zowel professionals als particulieren bekoren. Binnen twee categorieën (beste grootschalige ingreep en beste kleine interventie) selecteerde een jury tien genomineerden die in de running bleven voor de prijs.
Ik ben bijzonder tevreden met het verloop van deze eerste editie. Naast de enthousiaste inzet van bouwheren en architecten om mee te dingen naar de prijs, merkte ik ook een ruime interesse bij het publiek. Met 550 deelnemers aan ons fietsevent “Fiets de stad”, 1057 online stemmen voor de publieksprijs en 200 professionals samen vandaag in Trax, kunnen we duidelijk zeggen dat we stadsontwikkeling in Roeselare op de kaart hebben gezet.
Maister en Sint-Jozefskerk slepen de prijzen van de vakjury in de wacht.
Maister (bedrijventerrein Ovenhoek) sleept de prijs voor beste grootschalige ingreep in de wacht. Er is een grote appreciatie vanuit de leden van de jury voor de manier waarop bouwheer en architect deze opgave hebben aangepakt.
Met aandacht voor detaillering werd een atypisch gebouw opgericht. Wat niet enkel spreekt door zijn opmerkelijke kleurkeuze en de bewuste keuze voor een gesloten doos, maar ook door de groene jungle binnenin. Die neemt het gevoel van het bedrijventerrein weg en vormt een oase voor de medewerkers. De groene binnentuin en de oriëntatie van de binnenruimtes hierop is de grote kracht van het ontwerp voor de vakjury.
Opdrachtgever Maister, ontwerp Bildt.architecten
In de categorie beste kleinschalige interventie, kiest de expertenjury voor de Sint-Jozefskerk. De jury spreekt een grote appreciatie uit voor de manier waarop heel veel thema’s opgepakt zijn in het project. De slimme herbestemming (minimale ingrepen aan het exterieur en een reversibel interieur), aandacht voor duurzaamheid, de hefboomfunctie voor de wijk onder andere door de mogelijkheid om een deel van de kerk te gebruiken/huren. Het is een gedurfde keuze om als kantoor een kerk te kopen en de herbestemming op te nemen.
Opdrachtgever 3architecten, ontwerp 3architecten
Westwing Tower en The Lightstore kunnen het publiek het meest bekoren.
De Westwing Tower (Kwadestraat) is duidelijk voor veel mensen een geslaagde eyecatcher aan het bedrijvencomplex Westwing Park. Met haar 13 verdiepingen en hoogste kantoorgebouw van West-Vlaanderen, is het ook het symbolische sluitstuk van de site. Westwing Tower is opgetrokken als een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. De verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt.
Opdrachtgever Steenoven & Cennini Holding, ontwerp B2Ai architects
Het erfgoedpand van 1897 langs de Koning Albert I-laan was ooit de opslagplaats van Piano’s Derdeyn. Na een grote renovatie in 2023, biedt het pand nu onderdak aan The Lightstore. Alle oorspronkelijke elementen werden vernieuwd en geaccentueerd. Het publiek apprecieert duidelijk dat authentieke elementen in ere hersteld zijn. Het samenspel met de decoratieve verlichting zorgt voor een unieke sfeer.
Opdrachtgever Rik Leenknegt en ontwerp Luk Anseeuw
De jury vestigt ook de aandacht op een aantal projecten die door een slimme ingreep een meerwaarde betekenen. Daarom deelt de vakjury ook nog vier eervolle vermeldingen uit. Het gaat om particuliere woningen Heilig-Hartstraat 42 en Iepersestraat 135 A. Ook Kantoor Joye T’rec in de Onledebeekstraat en kantoor Hannibal in de Populierstraat, mogen een eervolle vermelding aan hun palmares toevoegen.
Aan de Architectuurprijs is er geen geldprijs verbonden. De winnaars ontvangen een sculptuur “Ironhumans” van de hand van Maarten Schaubroeck.
-
Nathalie Muylle
Schepen van Omgevingsvergunningen, ruimtelijk planningsproces en stadsontwikkeling, Stedelijk Onderwijs, Patrimonium, Wijkhuizen
Botermarkt 2 - 0476 46 61 50 - nathalie.muylle@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare