Week van de Smaak in Roeselare - een culinair feest voor iedereen
Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 november staat Roeselare, de hoofdstad van de Vallei van de Voeding, volledig in het teken van de Week van de Smaak. Gedurende tien dagen kunnen inwoners en bezoekers zich laten onderdompelen in een programma boordevol smakelijke activiteiten, georganiseerd door de Stad Roeselare in samenwerking met diverse partners. Van exclusieve workshops en proeverijen tot culinaire wandelingen en een grote smaakmarkt, er is voor elk wat wils.
Roeselare, de stad van voeding en innovatie
Roeselare speelt een voortrekkersrol op het gebied van voeding en gastronomie. Naast tal van kwalitatieve eet- en drinkadresjes, herbergt de stad ook voedingsbedrijven van internationale allure zoals Soubry, Rodenbach, Paulig en Zoutman. Daarnaast zijn er onderwijsinstellingen zoals Vives en onderzoekscentra zoals Inagro die kampioen zijn in innovatie en onderzoek op het vlak van voeding. Tijdens de Week van de Smaak opent bovendien het nieuwe Smaakcentrum in AZ Delta haar deuren, met een sterke focus op voeding in de zorg.
"Stad Roeselare ondertekent deze voedingsambitie. Met Week van de Smaak zet de stad volop in op smaak en op zorg. Roeselare heeft een rijke voedingsgeschiedenis en is haar naam als voedingsstad meer dan waard."
Smaakmaker #VANRSL - wie maakt de beste balletjes in tomatensaus?
Een vaste traditie tijdens de Week van de Smaak is de verkiezing van de Smaakmaker #VANRSL. Zoals elk jaar moeten de kandidaten een Vlaamse klassieker maximaal invullen met Roeselaarse ingrediënten. Dit jaar staat de zoektocht naar het beste recept voor balletjes in tomatensaus centraal. Hobbykoks uit de regio strijden om de felbegeerde titel van ‘Smaakmaker #VANRSL’ en krijgen de kans om hun gerecht voor te schotelen aan een vakjury onder leiding van tv-chef Piet Huysentruyt.
Als Smaakmaker ga je naar huis met de enige echte Smaakmaker-trofee en cadeaubonnen ter waarde van 500 euro. Je krijgt ook de unieke kans om je eigen recept klaar te maken voor de hele stad tijdens het eetfestijn op zondag 10 november in de feestelijke tent op het Kerkplein in Rumbeke.
Ben jij gepassioneerd door koken en maak jij de beste balletjes in tomatensaus? Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 11 oktober 23.59 uur. De finale vindt plaats op zaterdag 26 oktober. Deze smakelijke wedstrijd onder hobbykoks kan je volgen via de Instagram- of Facebookpagina’s van Stad Roeselare! TV-chef en juryvoorzitter Piet Huysentruyt zorgde alvast voor een videoboodschap.
"Jammer genoeg kon ik niet op dit persmoment zijn maar ik kijk er enorm naar uit om juryvoorzitter te zijn van dit prachtig initiatief, de ballen in tomatensaus van Roeselare. En het goat nog een bitje goe zin wei!"
Vorig jaar werd de Roeselaarse Christa Ledoux uitgeroepen tot ‘Smaakmaker #VANRSL’. Zij overtuigde de jury én de Roeselarenaar met haar heerlijke recept voor hutsepot vol lokale ingrediënten.
"Het was een hele eer om mijn recept te kunnen klaarmaken voor zoveel mensen. Ik probeerde zoveel mogelijk Roeselaarse producten te gebruiken. Zo koos ik voor spek, varkensspiering van Duroc de Roulers, hoeveboter van ’t Groendal en groenten van verschillende Roeselaarse hoevewinkels. Aangevuld met zout van Zoutman en eetbare bloempjes uit de tuin van in ’t Wilde Weg kleurt de hutsepot erg Roeselaars."
Een ticket voor balletjes in tomatensaus en een drankje kost 20 euro voor een volwassene, 15 euro voor kinderen tot 12 jaar. Voor elke portie balletjes gaat een deel van de opbrengst naar vzw De Sociale Kruidenier, een organisatie die voedselhulp biedt voor inwoners van Roeselare die het wat minder hebben. Reserveren kan via www.visitroeselare.be
Culinair genieten voor jong en oud
De Smaakmaker-wedstrijd is maar één van de vele hoogtepunten tijdens de Week van de Smaak. Van proeverijen bij lokale voedingsbedrijven en een High Tea in het stadscentrum tot een uitgebreide smaakmarkt waar streekproducten centraal staan. Tv-chef Piet Huysentruyt komt zijn nieuwste boek voorstellen en geeft ook een exclusieve masterclass met Roeselaarse producten. Workshops over wijn, chocolade, bier en kaas bieden inspiratie voor de culinaire fijnproever, terwijl lezingen van bekende chefs en foodcoaches het programma verrijken.
Beleving en ontdekking tijdens de Week van de Smaak
Een absolute aanrader tijdens de Week van de Smaak is de culinaire belevingswandeling ‘De Achterkeuken’. Dit jaar nemen we je mee naar vijf unieke locaties in Rumbeke, waar je normaal niet zomaar kunt binnenstappen. Ontdek op een verrassende manier waarom voeding en smaak zo diepgeworteld zijn in Roeselare, en laat je onderweg verwennen met gastronomische gerechten van lokale chefs uit verschillende Roeselaarse restaurants.
Nieuw dit jaar is een erfgoedwandeling die de verhalen van legendarische volkscafés van vroege en nu terug tot leven brengt. En acteur brengt onderweg fascinerende verhalen en anekdotes terwijl je geniet van lokale lekkernijen. Een unieke ervaring.
Ook bierfanaten komen aan hun trekken met een exclusieve rondleiding in de legendarische Rodenbach-brouwerij, waarbij het bezoekersparcours de voorbije maanden een heuse metamorfose onderging. Nieuw is ook de workshop waarbij je zelf je eigen Rodenbach kan ‘blenden’. In KOERS is er een degustatie van wielerbieren, waar naast proeven ook boeiende wielerweetjes aan bod komen.
B2B inspiratiesessies met Piet Huystentruyt
Op maandag 4 november organiseert het Ondernemerscentrum een exclusieve inspiratiesessie voor ondernemers in het kader van de Week van de Smaak. Tv-chef en ondernemer Piet Huysentruyt deelt op ongezouten wijze zijn persoonlijke ondernemersverhaal.
Roeselare is haar naam van voedingsstad meer dan waard
Zeker als je stilstaat bij enkele cijfers als deze:
- Bij Soubry komt er elke dag een boot vol verse tarwe toe om te verwerken in de lekkerste pasta’s, zoals spaghetti, spirelli en macaroni.
- Onderzoekscentrum Inagro kweekt wekellijks anderhalf miljoen zwarte soldatenvliegen en een half miljoen meelwormen. Deze insectenkweek biedt veelbelovende oplossingen voor duurzame eiwitproductie en circulaire landbouw.
- Met de bedrijven Rodenbach (1826) en Maselis (1829) gaat onze voedingsgeschiedenis het verst terug.
- De beginletters van REO Veiling staan voor 'Roeselare En Omgeving'. Via hen worden jaarlijks maar liefst 250 miljoen kilogram groenten en fruit verhandeld, met 82 verschillende soorten.
- Agrotopia, de grootste dakserre van Europa, is 1000 keer groter dan een gemiddelde privéserre en staat in Roeselare!
- Paulig maakt dagelijks 6 miljoen wraps en twaalf zakjes tortillachips per seconde, de grootste fabriek voor Mexicaanse versnaperingen van Europa.
- Onze dinsdagmarkt, al meer dan 1000 jaar een traditie, telt 85 kraampjes en trekt gemiddeld 3500 kooplustigen.
- Vanuit DovyKeukens vertrekken dagelijks 30 keukens vanuit Roeselare.
- De Milcobel-fabriek in Langemark produceert jaarlijks 65.000 ton mozzarella, waarvan een groot deel naar Italië gaat.
- Zowel Mulder Breakfast Cereals (ontbijtgranen) alsook Zoutman (tafelzout) exporteren naar meer dan 60 landen wereldwijd, en dat aantal groeit elk jaar.
Praktische informatie
De volledige programmatie van de Week van de Smaak is terug te vinden op www.visitroeselare.be. Inschrijven voor activiteiten is mogelijk vanaf 17 september.
-
Kris Declercq
Burgemeester
Algemeen stedenbeleid, Ondernemen, Veiligheid, Bestuurszaken, Communicatie en Stadsmarketing
Grote Markt 1 - 0495 54 74 09
kris.declercq@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare