Week van de Handhaving in Roeselare: extra aandacht voor zwerfvuil en sluikstorten

Van 7 tot en met 13 oktober staat Roeselare in het teken van de Week van de Handhaving, een nationaal initiatief van Mooimakers om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan, met focus op zowel handhaving als sensibilisering. Ook in Roeselare wordt er ingezet op het aanspreken van overtreders en het aanmoedigen van sociale controle, maar er worden ook boetes uitgedeeld.  

Zwerfvuil is klein afval zoals een snoeppapiertje, blikje of hondenpoep dat achteloos achtergelaten wordt op openbare plekken. Sluikstort gaat verder, zoals het moedwillig dumpen van huishoudelijk afval naast een vuilnisbak of het achterlaten van groot afval, zoals meubelstukken, bij glasbollen of in een doodlopende straat.  

Het dagelijks onderhoud door de stadsdiensten van straten, pleinen en parken, vergt veel inspanning: dagelijks zijn 18 stadsmedewerkers er mee bezig. In 2023 haalden ze maar liefst 177.020 kg afval op. Gelukkig kan de Stad ook rekenen op de Mooimakers. Deze groep, die zich vrijwillig inzet voor een nette stad, groeit nog steeds en de Stad is hun inzet meer dan erkentelijk. Vorig jaar ruimden zij 6.516 kg afval op.  

 

De Stad investeert sterk in nette locaties waar je terecht kan met afval en mooie afvalrecipiënten in het straatbeeld. Er zijn bewustmakingscampagnes met banners, borden en folders gericht op moeilijk bereikbare doelgroepen.

Extra inspanningen in kader van Week van de Handhaving  

Verscherpte handhaving. Hoewel preventie belangrijk is, blijft handhaving jammer genoeg een noodzakelijk onderdeel. Zo werden in 2023 in Roeselare 985 GAS-boetes uitgeschreven voor zwerfvuil en sluikstort.

Er werden toen 171 GAS-dossiers behandeld rond sluikstorten bij glasbollen.

In de eerste helft van 2024 (januari t.e.m. juni) werden al 359 GAS-boetes uitgeschreven voor zwerfvuil en sluikstort. Voor sluikstorten bij glasbollen werden er in diezelfde periode 155 GAS-dossiers behandeld.

Om sluikstort bij glasbollen en textielcontainers harder aan te pakken, wordt de camera inzet verhoogd. Per week zullen straks minstens twee camera’s actief zijn op deze locaties, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van vorige jaren. Minstens één keer per week worden sluikstortlocaties opgeruimd en doorzocht op identificatiemateriaal, met hoge boetes voor overtreders.  

 

Nieuw is de inzet van verlichting! Om sluikstorten na zonsondergang te ontmoedigen, start Roeselare in oktober met een proefproject waarbij verlichting wordt geplaatst bij glasbollen en textielcontainers. Het idee is dat een goed verlichte omgeving minder aantrekkelijk is voor sluikstorters.  

 

Sensibiliseringscampagnes. De Stad verhoogt ook haar inspanningen om de bevolking te sensibiliseren. Op diverse plaatsen worden banners, LED-schermen en borden geplaatst met duidelijke boodschappen zoals “Je riskeert een boete” en “Opgepast, cameratoezicht”.  

 

Sigarettenpeuken: een groeiende ergernis. Een van de veel voorkomende vormen van zwerfvuil zijn sigarettenpeuken. Stad Roeselare lanceert daarom opnieuw de actie met bordjes “Gooi mij hier niet weg”, die verspreid worden geplaatst in bloembakken in het stadcentrum.  

Stad Roeselare roept alle inwoners en bezoekers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Laten we samen zorgen voor een propere stad, waar iedereen kan genieten van schone pleinen en groene zitbermen.  

 

 

 

 

 

  • Medium square stefaan van coillie ppl

    Stefaan Van Coillie

    Schepen van Financiën, Mobiliteit, Afval-en netheid, Inname openbaar domein, Toegankelijkheid, Burgerzaken
    Grote Markt 1 - 0498 88 84 61
    stefaan.vancoillie@roeselare.be

Contact informatie

Stad Roeselare
Departement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare