Mobiliteitsstudie Centrum Roeselare gaat van start met een online enquête
Roeselare is de afgelopen tien jaar flink gegroeid in aantal inwoners. We wonen met steeds meer mensen samen. De stad blijft groeien, maar onze smalle, historische straten groeien niet mee.
Daarom is het belangrijk om goed na te denken over hoe we deze ruimte slim met elkaar kunnen delen, zodat iedereen zich veilig door de stad kan bewegen. De focus van de studie ligt op het stadscentrum, binnen de kleine ring. Hier liggen enkele uitdagingen om de veiligheid van alle weggebruikers nu en in de toekomst te garanderen.
Online bevraging voor alle inwoners
Deze week valt er bij elke inwoner in Roeselare een flyer in de bus die oproept om deel te nemen aan de mobiliteitsstudie.
Hoe verplaatst iemand zich naar en in het centrum en waarom kies je wel of niet voor een bepaald vervoersmiddel? We willen in deze fase zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om de bevraging in te vullen. Een brede eerste ronde waar we nadien samen kunnen op verder bouwen.
Naast een bus-aan-bus flyer, neemt de stad de bevraging ook gericht mee in haar contacten met enkele doelgroepen.
Met deze mobiliteitsstudie willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Niet enkel inwoners, maar ook wie naar Roeselare komt om te werken, ontspannen en winkelen kan zijn steentje bijdragen. Specifiek voor de vele leerlingen en scholieren in onze stad, sturen we jobstudenten naar de scholen om kinderen en jongeren een stem te geven.
Ook in de dienstencentra en op verschillende stadslocaties is er meer info te vinden.
Inventaris als start van een langer participatieproces met de Roeselarenaar
De online enquête is de start van een langer proces, dat we samen met de Roeselarenaar willen doorlopen. We gaan samen op zoek naar een plan voor de toekomst, met goede oplossingen voor elke weggebruiker. Jong of oud, vlot of minder mobiel … iedereen verdient het om zich zorgeloos te kunnen verplaatsen in onze stad.
En wat gebeurt er na de bevraging? In 2024 verzamelen we input van inwoners en bezoekers van de stad. Daarna gaan we (stad en studiebureau Mint) aan de slag met burgers en komen we samen tot aanbevelingen. In 2026 zal het Stadsbestuur uiteindelijk beslissen op basis van de aanbevelingen.
Het eindresultaat moet een gedragen mobiliteitsplan en toekomstvisie voor het organiseren van de huidige en toekomstige verkeerstromen in het centrum van Roeselare zijn.
Vul de enquête in tot 6 december
Surf naar participatie.roeselare.be en vul de vragenlijst in. Dit kan van 4 november tot 6 december.
Meer info op participatie.roeselare.be
-
Stefaan Van Coillie
Schepen van Financiën, Mobiliteit, Afval-en netheid, Inname openbaar domein, Toegankelijkheid, Burgerzaken
Grote Markt 1 - 0498 88 84 61
stefaan.vancoillie@roeselare.be
-
Piet Delrue
Schepen van Sport en sportinfrastructuur, Sociale economie en werk, Vrijwilligersbeleid, Feesten en evenementen, Facilitair beheer en sitebeheer, KOERS, museum van de Wielersport, Wijkenbeleid en participatie, 1788-dienstverlening
Grote Markt 1 - 0477/85 02 91
piet.delrue@roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare