Roeselare organiseert voor het eerst een burgerraad via loting
Voor het eerst in haar geschiedenis pakt Stad Roeselare uit met een geloot burgerraad, een nieuwe manier van inspraak die verder gaat dan klassieke werkgroepen of praatpanels.
Roeselare is begonnen met de opmaak van een mobiliteitsplan en toekomstvisie voor het centrum van de stad. In dit proces wil het stadsbestuur maximaal samenwerken met inwoners, hun input verzamelen en ideeën beluisteren. Er loopt hiervoor sinds vorig najaar een uitgebreid participatietraject waarin Roeselarenaren in verschillende stappen hun stem kunnen laten horen.
We nemen je even mee in de drie grote stappen:
Stap 1: online bevraging – een vliegende start (najaar 2024)
Van 4 november tot 6 december 2024 konden inwoners hun mening geven via een online bevraging op participatie.roeselare.be. De vragen gingen over hoe mensen zich verplaatsen naar en in het centrum, zowel te voet, met de fiets, auto of het openbaar vervoer. Deelnemers konden straten aanduiden waar zij verbeterpunten zien.
De bevraging was een succes: maar liefst 4148 mensen vulden ze in, waaronder ook 559 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Zij dachten mee via een bevraging op kindermaat. Hun ideeën en gevoelens bij het verkeer zijn extra waardevol voor de toekomstvisie.
Er vonden ook interviews plaats met vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen (o.a. jeugdraad, seniorenadviesraad, de Kwaliteitskamer, handelaars).
Stap 2: focusgroepen – verder bouwen (april – mei 2025)
Onder begeleiding van mobiliteitsexperts en procesbegeleiders van Mint en Billie Bonkers organiseren we binnenkort zes focusgroepen voor verschillende doelgroepen.
Jongeren, senioren, handelaars, het onderwijsveld, mensen uit de zorgsector en mensen in een kwetsbare situatie schuiven mee aan tafel. Met hen gaan we dieper in op het mobiliteitsvraagstuk met focus op knelpunten en verwachtingen van die doelgroep. De deelnemers bouwen verder op de resultaten uit de online bevraging. De resultaten van deze gesprekken worden gerapporteerd aan het stadsbestuur.
Stap 3: burgerraad via loting – primeur in Roeselare (juni en najaar 2025)
Op basis van alle verzamelde info (uit zowel de online bevraging, focusgroepen als uit objectieve verkeersstudies), ligt er al heel veel op tafel. Maar Roeselare wil nog sterker samenwerken met haar inwoners.
Daarom organiseert de Stad voor het eerst een burgerraad via loting. Een groep van 75 inwoners zal in het najaar intensief samenwerken aan mogelijke oplossingen en gerichte aanbevelingen voor het toekomstplan.
Waarom een loting?
Gelote burgerberaden zijn een innovatieve participatiemethodiek, waar een aantal steden reeds mee experimenteerden, zoals Mechelen, Leuven en Gent. Voor Roeselare, en bij uitbreiding de ganse provincie West-Vlaanderen, is het een primeur.
Bij een klassieke open oproep reageren vaak dezelfde groepen mensen. Met een loting krijg je een meer diverse en eerlijke afspiegeling van de bevolking. Dat maakt de uitkomst sterker én breder gedragen.
Hoe gebeurt de loting?
- In het voorjaar van 2025 worden 5.000 Roeselarenaren (16+) geloot via het rijksregister. Daarbij wordt al rekening gehouden met leeftijd, geslacht, deelgemeente en nationaliteit.
- Deze mensen krijgen een uitnodiging in de brievenbus met uitleg over de burgerraad. Wie wil, kan zich kandidaat stellen.
- Uit de positieve reacties wordt in juni een tweede trekking gedaan, waarmee de 75 definitieve deelnemers gekozen worden. Ook hier zorgen we voor een goede mix, onder andere op vlak van gezinssituatie, beroep, vervoermiddelen, leeftijd, beperking.
Mensen hoeven zeker geen voorkennis te hebben om mee te doen. We zoeken Roeselarenaren met gezond verstand en goesting om na te denken over de toekomst van onze stad. Zie het als een unieke ervaring!
Wat doen de 75 uitverkorenen?
In september en oktober stappen de 75 in een intensief traject van zes sessies op een inspirerende locatie. Eerst leren ze elkaar beter kennen, daarna werken ze aan gerichte aanbevelingen en oplossingen voor het toekomstplan van het centrum.
Tijdens de sessies komen alle kennis en ervaringen samen. De deelnemers worden hierbij sterk begeleid en kunnen beschikken over alle nodige info om goede aanbevelingen te formuleren. We zorgen er als Stad ook voor dat iedereen maximaal kan deelnemen door eventuele drempels weg te werken (bv. vervoer).
Aan het einde van hun traject, overhandigen ze hun eindrapport aan het stadsbestuur.
Op basis van alle beschikbare informatie, ook van de burgerraad, zal het stadsbestuur een richting kiezen en daarna de concrete keuzes verder uitwerken.
We blijven inwoners regelmatig informeren over het verloop van het traject. In aanloop naar de eerste trekking (wellicht in juni), zullen we mensen warm maken om positief te reageren, indien ze een uitnodiging in de bus ontvangen.
We bundelen alle informatie op www.participatie.roeselare.be
Contact informatie
Stad RoeselareDepartement Communicatie
Grote Markt 1
8800 Roeselare